Budsjettforhandlingene fortsetter søndag kveld

Etter et kort møte torsdag kveld utsatte Høyre/Frp-regjeringen budsjettforhandlingene med Venstre og KrF helt til søndag.

MØTE: Det er de parlamentariske lederne i regjeringspartiene og støttepartiene som nå forhandler om statsbudsjettet. Onsdag stilte Svein Flåtten (H, til venstre), Trond Helleland (H), Harald Tom Nesvik (Frp), Gjermund Hagesæter (Frp), Brage Baklien (Frp), Christoffer Sahl (KrF), Hans Olav Syversen (KrF), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) opp på gruppebilde.
  • NTB
Publisert:

Det var flere utsettelser torsdag før de parlamentariske lederne endelig samlet seg klokken 18 til det som skulle vise seg å bli et kort møte i statsrådssalen på Stortinget.

Etter en snau halvtime kom de ut og kunne opplyse at de fortsetter arbeidet gjennom helgen, men at de altså ikke skal møtes igjen før søndag.

Les også

Stort sett optimistiske budsjettforhandlere

– Vi har blitt enige om at vi fortsetter å jobbe gjennom helgen for å få på plass en del avklaringer, slik at det blir et nytt møte. Det blir først på søndag, men det er rett og slett fordi vi trenger tiden, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik etter møtet.

Dermed blir de ikke ferdige før den opprinnelige fristen, som var på fredag.

– Dette betyr at vi innså at vi ikke rakk fristen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande på spørsmål om utsettelsen i realiteten er en «timeout» i budsjettarbeidet.

KrFs parlamentariske leder Knut Arild Hareide understreket at samtalene er krevende.

– Det er mer krevende enn jeg hadde forventet. Vi må ha et bedre sluttresultat enn det vi ser nå. Det er behov for å ta en pause, men det kommer til å bli jobbet både i regjeringspartiene, Venstre og KrF i disse dagene, sa han.

Klaget på fremgang

Regjeringen er avhengig av støtte enten fra Venstre eller KrF for å få flertall i Stortinget for neste års statsbudsjett.

Begge de to støttepartiene har klaget over mangel på fremdrift i forhandlingsprosessen. Først satt de fire partienes finanspolitikere sammen en uke, før prosessen ble flyttet opp på parlamentarisk leder-nivå denne uken.

– Jeg vil understreke at det er mange av satsingsområdene som regjeringen har lagt, som de fire partiene naturligvis er enige om, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Han understreket at det fortsatt er mange utfordringer.

– Vi har behov for en del avklaringer. Det er også forslag og krav som skal kvalitetssikres. Der vi er nå, klarer vi uansett ikke fristen som finanskomiteen har satt, fredag klokken 12. Derfor velger vi å fortsette å jobbe beinhardt, og så fortsetter vi søndag, sa han, og la til:

– Det er ikke kritisk, for vi skal bli enige. Og fristene i Stortinget vil bli overholdt.

Les også

Venstre frir til Frp med lavere bilavgift

Mange problemer

Flere saker har skapt store problemer under forhandlingene.

Frp og Venstre har stått steilt mot hverandre i spørsmålet om bilavgifter. Frp vil ha lettelser i disse avgiftene, mens Venstre vil beholde eller øke avgiftene på tradisjonelle biler og heller gjøre det billigere å velge miljøvennlige kjøretøyer.

For KrFs del har det vært helt sentralt å få økt bistandsbudsjettet, og partiet skal også ha vært misfornøyd med innretningen på bistanden. I tillegg har partiet vært lite fornøyd med den sosiale profilen, blant annet regjeringens forslag om kutt i barnetillegget for uføretrygdede.

Begge de to støttepartiene er lite fornøyd med regjeringens forslag til et kutt på 4 milliarder kroner i formuesskatten.

Les også:

Fremgang for Venstre og KrF på ny målingNytt budsjettforhandlingsmøte torsdag kveldBudsjettforhandlingene i kritisk fasePublisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. Nytt budsjettforhandlingsmøte torsdag kveld

  2. Stort sett optimistiske budsjettforhandlere

  3. KrF: Budsjettpause tydelig signal til regjeringen

  4. KrF og Venstre spisser kravene i budsjettinnspurten

  5. Budsjettdragkampen vil fortsette i flere dager