Eurosonen løsner på budsjettskruen

Åpner for å gi kriseland lengre tid på å kutte i budsjettunderskuddene.

GIR ETTER: EU-kommisær Olli Rehn mykner budsjettlinjen litt.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Politisk kaos i Italia, fransk motvilje mot å kutte egne budsjetter og protester over hele Sør-Europa mot en krympende velferdsstat øker opprøret mot den tysk-inspirerte oppskriften på å løse gjeldskrisen i eurosonen.

De 17 finansministrene åpne på sitt møte mandag for å slakke på kravene til at kriseland skal kutte i underskuddene sine, ifølge nettavisen Bloomberg.

Økonomisk tilbakegang «kan rettferdiggjøre at man i visse tilfeller revurderer tidsfristene for å korrigere budsjettunderskuddene,» sa EU-kommisær Olli Rehn til journalister etter møtet i Brüssel sent mandag.

Resesjon

Verdiskapningen i eurosonen er ventet å falle med 0,3 prosent i inneværende år. Det vil i i så fall innebærer at 2013 blir det første året med økonomisk tilbakegang siden euroen så dagens lys i 1999.

Samtidig øker forskjellen internt i eurosonen hvor landene i sør faller, mens land som Tyskland, Finland og Belgia fortsatt vokser.

I midten står Frankrike med en i beste fall stagnerende økonomi.

- Dype budsjettkutt nå er utelukket, sier Frankrikes finansminister Pierre Moscovici.

- Må være fleksible

Motstanderne av ytterligere budsjettkutt frykter at de kun skal forsterke den økonomiske resesjonen og dermed skape en ond sirkel nedover.

- Hvis våre regler er intelligente, må de også være fleksible, sier Moscovici om eurosonens regler om budsjettdisiplin.

- Vi må finne den riktige rytmen og balansen uten å svekke den lille veksten som er igjen.

Les også: - Det italienske valget kan få Tyskland til å endre kurs

Frankrike hevder de allerede har foretatt tilstrekkelige kutt i sitt «strukturelle» budsjettunderskudd, et mål for underskuddet justert for økonomiske svingninger, i et forsøk på å unngå å etterleve EUs krav om ytterligere kutt.

Har gitt etter

I fjor tillot EU-kommisjonen, med tysk støtte, å utsette tidsfristene for at Hellas, Portugal og Spania skal redusere sine budsjettunderskudd. Kommisjonen vurderer nå om Frankrike skal få mer tid til å få budsjettunderskuddet ned til tre prosent av landets årlige verdiskapning.

Portugal og Spania står også i kø for å få utsatt sine tidsfrister.

Blant tilhengerne av mildere budsjettdisiplin blir gjerne Tyskland fremstilt som den store stygge ulven.

Sterk kritikk

Nobelprisvinner Joseph E. Stiglitz er blant dem som mener den tyske kuren ikke virker.

- Tyskland har hele tiden avvist enhver politikk som kan gi en langsiktig løsning. Tyskerne, virker det som, er villig til å gjøre alt, unntatt det som er nødvendig, skrev den kjente økonomen i sin blogg.

Merkel mykner

Sent mandag indikerte Tysklands forbundskansler Angela Merkel at hun tar til seg kritikken om at kravene til budsjettkutt er overdrevne, ifølge Bloomberg.

- Vi har kommet ganske langt med å konsolidere budsjettene, men vi har alltid denne diskusjonen om vekst og har ikke svarene på hvor veksten skal komme fra, sa Merkel på teknologimessen CeBIT i Hannover sent mandag.

Les også

Italienske protestvelgere snur seg til komikerEt sjeldent smil i euro-alvoretMerkel til Norge med synkende eurofeberPaul Krugman: Globale innstramminger er et uetisk eksperiment på mennesker

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Fransk økonomi retter opp kjølen

  2. - Det er fortsatt fare for resesjon og deflasjon i eurosonen

  3. EU spår dystert økonomisk bilde for 2013

  4. EU nedjusterer vekstutsiktene

  5. Ifo-kartlegging:
    Frankrike er EUs budsjett-versting