Krever lokale lærlinger for hver utenlandske ansatt

Den britiske Arbeiderparti-lederen Ed Milliband med radikal plan for å få opp kompetansenivået blant britiske arbeidere.

PÅ HUGGET: Opposisjonsleder Ed Milliband (til høyre) har angrepet statsminister David Cameron på levekårstandarden for arbeidsfolk den siste tiden.
  • Eric B. Utheim
Publisert: Publisert:

Labour-lederen har markert seg med en rekke utspill angående minstelønn, sosial dumping og utenlandske ansatte i britisk næringsliv den siste tiden.

- Jeg ønsker en britisk økonomi med høye lønninger for de ansatte, ikke et brutal næringsliv med lave lønninger, sa Milliband under et folkemøte i Brighton, hvor de avholder sin partikonferanse for tiden, skriver blant andre Sky News.

Les også: Cameron fikk «nei» i parlamentet

- Derfor har vi planer for å få opp kompetansenivået. Vi ønsker regler som sier at for hver utenlandsk arbeider en britisk bedrift ansetter, så må de også opprette en lærlingeplass for å trene opp en lokal arbeider.

Ifølge Milliband kan dette skape så mange som 125.000 nye lærlingeplasser de neste årene.

MARKERE SEG: Ed Milliband prøver å bruke partikonferansen som pågår nå til å markere seg.

- Vi trenger å trene opp den fremvoksende generasjon, sier han.

- Opp med minstelønnen

Storbritannia har regulerte minstelønner, delt inn etter alder og om du er fast ansatt eller lærling.

Labour har signalisert at de ønsker å heve minstelønnen i alle kategorier, og har mener høyere levekostnader gjør at vanlige briter har kommet dårligere ut under David Camerons koallisjonsregjering.

Les også: Britisk finansminister varsler nye kutt

- Cameron har vært statsminister i 39 måneder. I 38 av dem har prisene steget mer enn lønnsutviklingen. Det er rekord, uttaler Milliband ifølge The Guardian.

Labour gjør det klart at de ønsker å dekke inn bedre velferd ved at folk som tjener 150.000 pund (ca. 1,4 mill. kroner) eller mer må regne med å bli skattet høyere.

Milliband og Labour har også tatt til orde for at britiske selskaper som ikke betaler minstelønn bør bøtelegges i større grad.

Skandalebok har ødelagt

Partikonferansen i Brighton blir viktig for Miliband når det gjelder å komme på offensiven, etter negative overskrifter den siste tiden som følge av den svært omstridte selvbiografien til eks-statsminister Gordon Browns tidligere spin doctor Damian McBride - hvor utleveringer, sexskandaler og beskyldninger har haglet.

Les også:Miliband vil splitte opp banker

Miliband og partiledelsen har også blitt beskyldt for være for usynlig, etter at Labours ledelse på meningsmålingene har krympet vis-á-vis David Camerons konservative parti i det siste. Den har gått fra 11 til 8 poeng i løpet av sommeren.

Kretsen rundt Milliband har uttalt at de offensive utspillene rundt minstelønn og sosial dumping gir signaler om offensiv tenkning rundt innvandring, integrering og arbeidsliv.

Beskyldes for overbruk

Næringspolitisk talsmann i Labour Chuka Umunna utdyper overfor Sky News hva Labour ønsker:

- Større selskaper sier det ikke finnes nok kvalifisert arbeidskraft her i landet, og at de må hente inn folk fra utlandet. Det vi sier er at hvis de skal hente inn folk utenfra, så må de også sørge for at vi utdanner og gir kompetanseheving gjennom lærlingeplasser og lignende.

Les også: Beklager at han gav statsministeren kaninører

De konservative har slått tilbake ved å si at Labours alternative budsjett vil koste 28 milliarder pund mer i offentlige utgifter.

- Dette er samme gamle Labour. Mer pengebruk, mer lån, mer gjeld, sier økonomiminister Sajid Javid.

Justisminister Chris Grayliong har på sin side advart både Labour og regjeringskollega Liberaldemokratene mot å «banke de rike med en klubbe», og at de konservative motsetter seg å «skattelegge økonomiske drivere».

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Miliband avviser å bli statsminister med skotsk støtte

  2. The Sun støtter Cameron

  3. Frir til næringslivet

  4. Sprikende målinger i Storbritannia

  5. Cameron leder på ny meningsmåling