Slik endte den italienske valgkampen

Hundretusener møtte opp da Beppe Grillo avsluttet valgkampen.

  • Anders Park Framstad
Publisert:

At italienerne er lei av økonomiske problemer og sparetiltak kom tydelig til uttrykk da valgkampen ble avsluttet fredag. Den tidligere komikeren Giuseppe «Beppe» Grillo samlet tusenvis av jublende tilhengere foran Basilica di San Giovanni i Roma. Angivelig skal 800.000 mennesker ha deltatt.

Grillo har gitt motstanderne av Mario Montis reformer en stemme, og han er dypt skeptisk til eurosamarbeidet. Dette har gitt ham støtte i betydelige deler av den italienske befolkningen, men han møter motstand hos sine politikerkolleger i både inn- og utland.

KNAPP LEDER: Partileder Pier Luigi Bersani er svært skeptisk til Beppe Grillo. Her runder han av sin valgkampinnsats.

- Jeg elsker ungene i «5 Star Movement». Jeg har ikke noe problem med dem som tar til gatene med Grillio. Jeg kan forstå dem. Men jeg har et problem med Grillo, sier kandidaten Pier Luigi Bersani, ifølge Bloomberg Businessweek.

Oversikt: Les alt om kandidatene, forventningene og valgsystemet

Bersani har vært i føringen på meningsmålingene, men har mistet støtte til Grillos bevegelse og Silvio Berlusconi de siste månedene. Det ligger an til å bli et svært jevnt valg.

- Ingen alternativer

Det uklare utfallet gjør at det italienske parlamentsvalget, som starter søndag, følges med argusøyne i resten av eurosonen. Ekspertene frykter et jevnt resultat, som kan gi lignende problemer som etter valget i Hellas våren 2012. Da måtte det omvalg til for å få dannet regjering.

I utgangspunktet det flere likhetstrekk i forbindelse med de to valgene: Begge landene sliter med høy statsgjeld og har måttet gjennomføre smertefulle tiltak for å få bukt med denne. Dette har ført til vesentlig slitasje for de etablerte partiene, og betydelig skepsis til den monetære unionen.

- Pro-europartiene taper terreng i favør de populistiske kreftene. Men, i likhet med i Hellas, er det ingen levedyktige alternativer til innsparing og strukturelle reformer, sier sjeføkonom Riccardo Barbieri i Misuho International.

Les også: EU spår dystert økonomisk bilde for 2013

Italia har den nest høyeste statsgjelden i Europa, og er i sitt fjerde år med resesjon. Brutto nasjonalproduktet er ventet å falle 1,1 prosent i år, etter en nedgang på 2,2 prosent i 2012. Ledigheten i landet vil nå 12 prosent i 2014.

- Monti må over sperregrensen

Det er ikke tillatt å publisere målinger tett opp mot valgdagen, men ifølge Reuters ligger det an til å bli et svært tett løp. Bersani ligger anslagsvis noen få poeng foran sentrum-høyreleder Silvio Berlusconi.

- Utfallet av avstemningen er lang fra sikkert. Et prosentpoeng til hver av partene kan føre til kaos eller en sikker vinner, sier en statistiker.

Les også: Sigarrøykende ekskommunist kan bli sjef i Italia

I går kveld lovet Berlusconi å refundere over fire milliarder skattekroner i et brev til velgerne.

- Jeg vil ta de fire milliardene fra min egen formue og gi det til italienerne. Min signatur betyr at med dette brevet kan alle som har betalt eiendomsskatt gå til dommeren og be meg om å betale tilbake pengene dersom jeg ikke gjør det jeg har lovet som statsminister, skriver mediemagnaten.

Les også: Berlusconi frem på ny måling

TRUET AV SPERREGRENSEN: Statsminister Mario Monti kan se til venstre for samarbeidspartnere - dersom ha sikrer nok stemmer i valget.

Det er ventet at Bersanis koalisjon vil få et komfortabelt flertall i det italienske underhuset. Dette flertallet vil gi ham en rekke bonusseter. Tvilen er først og fremst knyttet til Senatet, der bonussetene blir tildelt regionalt.

Med et sterkt valgresultat kan Bersani danne regjering i samarbeid med Mario Monti, som stiller som kandidat for en sentrumskoalisjon. Tross populariteten blant de øvrige eurosonelederne, har Monti imidlertid ikke det stemmetekket på hjemmebane mange utlendinger gjerne skulle sett.

Valgekspert Roberto D'Alimonte advarer mot at Monti kan falle under sperregrensen i flere regioner, og mener dette kan bli katastrofalt for Italia.

- Det viktigste er at Monti holder seg over åtte prosent (sperregrensen) i de fleste regionene. Fremtiden til Italia og eurosonen avhenger av denne variabelen, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Disse kniver om makten i Italia

  2. - En svært delikat situasjon for landet

  3. - Berlusconi kan vinne valget i Italia

  4. Sjekk Berlusconis drømmelag

  5. Lokker folket med skattelette:Silvio fosser frem