Sjeføkonom tviler på Fed-nedtrapping etter jobbtall

Det ble skapt færre jobber enn ventet i USA i august.

DÅRLIGERE ENN VENTET: Nye jobbtall fra USA viser at den amerikanske økonomien hadde en dempet utvikling i august. Bildet viser ansatte i hurtigmatindustrien som i august gjennomførte en nasjonal streik for høyere lønn.
Publisert:

Saken oppdateres.

Den amerikanske økonomien hadde en dempet utvikling i august, ifølge nye jobbtall.

Det ble skapt 169.000 jobber i USA i august. Det var ventet at rapporten ville vise en sysselsettingsvekst på 175.000 nye stillinger.

Dermed ble det skapt færre jobber enn ventet i USA i august.

Det viser rapporten «Non-farm payrolls», som viser utviklingen i arbeidsmarkedet.

Samtidig faller ledigheten med 0,1 prosent til 7,3 prosent, noe som er mer enn ventet. Ledighetsraten var ventet uendret fra juli, på 7,4 prosent.

LES OGSÅ: Bred enighet i Fed: Skal følge Bens plan

Tviler på nedtrapping

- Sysselsettingen i august er klart svakere enn ventet, og etter gode nøkkeltall fra USA i går var forventningene betydelig høyere, sier sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, til E24.

- På en annen side så faller ledigheten, men det skyldes bare et stort fall i arbeidstilbudet. Lønnsveksten forblir svært lav, og alt i alt er dette et argument for ikke å bremse kjøpene av stats- og boliglånsobligasjonene.

Han peker på at det er mye ledig kapasitet og at sysselsettingen er svært lav.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities

- Det vil være en katastrofe for det amerikanske samfunnet om de ikke klarer å bringe sysselsettingstallene opp. Alt i alt er dette et argument for at Fed bør vente med sin nedtrappingsplan, sier Andreassen.

- Ikke katastrofetall

Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets er ikke like negativ i sin analyse av jobbtallene som sin kollega i First Securities.

- Det er tilsynelatende som ventet, i alle fall når det gjelder antall nye jobber, sier Bruce til E24.

- Dette er ikke katastrofetall, ledigheten er ned kun en tidel, legger han til.

Han tror at konsensusen vil være at dette holder til at den amerikanske sentralbanken bestemmer seg for nedtrapping av de månedlige obligasjonskjøpene.

- Men det er klart at dette skaper mer tvil om nedtrappingen. Det som veier i mot er andre gode tall som har kommet i det siste fra amerikansk industri, legger han til.

Markedet responderer på at tallene har sådd mer tvil om nedtrappingen fra den amerikanske sentralbanken kommer.

Dollaren svekket seg umiddelbart med 0,80 prosent mot den norske kronen, og handles nå for 6,08 kroner.

Gullprisene for desemberlevering stiger med 15,7 dollar til 1.388.3 dollar per unse på New York Mercantile Exchange.

(saken fortsetter under bildet)

Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets

Kan bli avgjørende

Dette er den siste arbeidsmarkedsrapporten før den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) den 17. og 18. september skal bestemme seg for en eventuell nedtrapping av de månedlige obligasjonskjøpene på 85 milliarder dollar.

Dermed er rapporten en viktig indikator på situasjonen i den amerikanske økonomien, og kan gi en pekepinn på når Fed og sentralbanksjef Ben Bernanke starter nedtrapping.

LES OGSÅ: «Bernanke-pakken» fortsetter med full kraft

Dersom antallet nye jobber oversteg 200.000, er sjansene stor for at Fed starter nedtrappingen, skriver Marketwatch.

Sentralbanken har tidligere signalisert at nedtrappingen av stimulansepakken kan starte i september, dersom USA fortsetter den økonomiske fremgangen.

Det er tidligere blitt spekulert i om sentralbankens første grep vil være å kutte obligasjonskjøpene fra 85 til 65 milliarder dollar.

LES OGSÅ:

Publisert: