Skjebnedag for Kypros

Kypros' folkevalgte stemmer tirsdag om landets fremtid.

SKJEBNEDAG: Tirsdag skal den kypriotiske nasjonalforsamlingen stemme over krisepakken. Bildet viser protesaksjoner på feireøyen, som det på mandag var mange av.
  • John Thomas Aarø
Publisert:

I løpet av noen dager har den lille ferieperlen Kypros fått verdens blikk rettet mot seg.

Tirsdag skal det stemmes over redningspakken i nasjonalforsamlingen, og avstemningen kan få stor betydning for det lille landets økonomiske fremtid.

Siste nytt er at Kypros' president, Nikos Anastasiades, skal ha orientert Tysklands Angela Merkel om at nasjonalforsamlingen sannsynligvis ikke vil godkjenne lovforslaget om avgifter ved bankinnskudd, ifølge den greske avisen Ekathimerini.

Det betyr at betingelsene EU og IMF har lagt til grunn for en krisepakke, ikke vil bli oppfylt.

Ifølge TV-kanalen Mega TV skal statsministeren ha uttalt følgende til en av Merkels representanter:

- Dere ville ikke høre da jeg sa at lovforslaget ikke ville bli godkjent i nasjonalforsamlingen. Hils Merkel fra meg, skal Anastasiades ha sagt.

Regjeringens pressetalsmann, Christos Stylianides, har uttalt på kypriotisk radio at lovforslaget «sannsynligvis ikke» vil bli godkjent.

Nasjonalforsamlingen skal stemme klokken 15.00 norsk tid, ifølge Reuters.

Kontroversielle avgifter

Krisepakken fra EU og IMF omfatter et lån på 76 milliarder kroner, men de har lagt til grunn at de ikke vil stå for redningen alene.

Blant annet er det varslet en avgift på bankinnskud under 100.000 euro på 6,75 prosent og en avgift på 9,9 prosent av innskudd over 100.000 euro.

LES OGSÅ: Finanstopp: – Bankavgift undergraver tilliten til EU

Avgiften har fått mange til å rase. Blant annet har mange pekt på at innbyggere med små økonomiske ressurser må betale en betydelig innskuddsavgift.

Videre kan innføringen av en «rikingavgift» medføre pengeflukt fra landet; to tredjedeler av bankinnskuddene skjer utenfor Kypros.

Skaper reaksjoner

Politikere fra en rekke land har reagert på Kypros' spareplan.

- Små innskytere må behandles annerledes enn store, het det i en uttalelse fra Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem mandag kveld.

Dijsselbloem leder gruppen av finansministre fra EU-landene.

LES OGSÅ: Kypros stenger bankene for å hindre kapitalflukt

Videre har en kilde i det greske finansdepartementet uttalt til Reuters at ingen av eurosonens finansministre ønsket en avgift for innskudd under 100.000 euro.

Innskuddsavgiften er ennå ikke slått i stein, og mandag ble det sagt at regjeringen har sagt seg villig til å redusere avgiften på bankinnskudd under 100.000 euro.

Grisete behandling

- De behandler oss som griser, sier kypriotiske Takis Georgiou til Reuters.

- Regjeringen har mistet sin kredibilitet blant folket. Vi ville vært best tjent med å forlate eurosonen og gå tilbake til pund. Vi ønsker ikke ende opp som Hellas, sier han til nyhetsbyrået.

PROTESTERER: Befolkningen på Kypros raser over innskuddsavgiften, og mandag var det flere protestaksjoner. Bildet viser to protestanter iført masker av Kypros' president, Nicos Anastasiades, og Tyklands Angela Merkel.

Mandag var det flere store protestaksjoner på Kypros.

- Utolig farlig

En lang rekke analytikere og finansfolk har advart om at uro kan spre seg blant bankkunder også i andre euroland hvis innskuddsgarantien brytes på Kypros.

Sjefen for bransjeorganisasjonen Det internasjonale finansinstituttet (IIF), Tim Adams, mener den planlagte avgiften setter en «utrolig farlig» presedens.

LES OGSÅ: Slik endte charter-perlen opp med å se konkursen i hvitøyet

-Det er mindre tillit og større sannsynlighet for ustabilitet som følge av dette, sier Adams til nyhetsbyrået Reuters.

Avtale om krisehjelp

Kypros har i dag en statsgjeld på omtrent 90 prosent av landets årlige verdiskapning.

Selv om krisepakken på 76 milliarder kroner vedtas, er statsgjelden ventet å stige til godt over 100 prosent.

«NEI»: Klar melding fra befolkningen. Bildet ble tatt under mandagens protestaksjon.

Før helgen ble det inngått en avtale om krisehjelp til den vesle Middelhavsøya Kypros, men det har ført til stor oppstandelse at det skal bli innført en engangsskatt på innskudd som et av kriteriene for krisehjelpen.

LES OGSÅ: Kypros-uro gir lite utslag i gullprisen

Eurolandene og IMF nekter å sitte igjen med hele regningen for redningen av chartermekkaets banker. Kypros har tidligere vært betegnet som et skatteparadis.

Ryktene florerer

Samtidig florerer ryktene. Den Kypros-baserte forretningsmannen Arne Treholt opplyste til E24 mandag at ryktene blant annet skulle være at Russlands president Vladimir Puten var på vei.

Halvparten av bankinnskuddene på Kypros tilhører russiske investorer og privatpersoner.

I rykteflommen verserer det også opplysninger om at russiske banker selv går inn for å redde de to mest utsatte kypriotiske bankene.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kypriotisk minister:- Vi undersøker en plan B

  2. Kypros utsetter avstemning

  3. Eurolandene godkjenteredningspakke til Kypros

  4. Russland kan sitte på nøkkel i Kypros-krisen

  5. Gresk avis: Russland vil ha marinebase på Kypros