Gjedrem avlivet DNBs renteargument

DNB har ikke dekning for å si at de må tredoble sin kapitaldekning, ifølge Finansdepartementet.

«IKKE DEKNING» Finansråd Svein Gjedrem mener det ikke er dekning for denne setningen i DNBs rentebrev.
  • Kristin Norli
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Norges største bank DNB har vært i hardt vær etter at den i begynnelsen av mars sendte ut brev til sine boliglånskunder med varsel om renteøkning.

DNB begrunnet renteøkningen med at myndighetene, både i Norge og i EU, stiller strengere krav til at bankene må bygge opp mer egenkapital.

«Konsekvensen for DNB vil bli at vi må ha om lag tre ganger så mye egenkapital for hver krone vi låner ut til boligformål», skrev DNB i sitt brev til kundene.

(Les hele brevet i bunnen av saken)

Men dette hadde ikke DNB dekning for å skrive, ifølge finansråd og tidligere sentralbanksjef, Svein Gjedrem.

- Det den nevnte banken sier, det er i forhold til et tenkt system. Det er ikke dekning for å si at det blir en tredobling, sa Gjedrem til E24 fredag, med finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) ved sin side.

LES OGSÅ: DNB skylder på regel som ikke er innført

Flere nye regler

De to hadde da nettopp redegjort for Finansdepartementets nye stortingsmelding om hvilke krav til egenkapital norske banker må forholde seg til frem til 2016.

Tidligere på dagen hadde samme departement i tillegg sendt ut på høring fem alternative forslag til hvordan reglene for hvordan bankene beregner risiko når de låner ut penger til kjøp av bolig skal se ut fremover (såkalte risikovekter).

De fem forslagene er basert på en utredning som Finanstilsynet foretok tidligere i år, en utredning som lå klar i begynnelsen av mars.

LES OGSÅ: Derfor betyr styringsrenten stadig mindre for deg

Tidlig konklusjon

Det var med henvisning til denne utredningen, samt de internasjonale og norske kapitalkravene som Finansdepartementet omtaler i dagens stortingsmelding, at DNB sendte ut varsel om renteøkning 7. mars.

Renteøkningen kom altså to uker før stortingsmeldingen om kapitalkrav og høringsforslaget om risikoberegning ble kjent fredag.

Finansministeren mer enn antydet fredag at DNB burde ha ventet med sine konklusjoner - og dermed med renteøkningen.

- De bankene det gjelder må ta ansvar selv. Nå har de fasiten på bordet, sa finansminister Sigbjørn Johnsen på spørsmål om hans reaksjon på at DNB og andre banker varslet økte boliglånsrenter før de visste hvordan det nye regelverket ville se ut.

- De hadde stått seg på å vente, fortsatte Johnsen.

LES OGSÅ: - Bankene følger DNB med dyrere boliglån

Gradvis kapitaløkning til 2016

Hovedbudskapet i dagens stortingsmelding er nemlig at norske banker er solide.

Samtidig må de belage seg på en gradvis opptrapping av egenkapitalen frem mot 2016. For de største systemviktige bankene vil kravet til egenkapital være på 12 prosent tre år frem i tid.

Men det burde de ha alle muligehter til å klare, ifølge finansministeren.

For status per i dag er at alle norske banker, inkludert DNB, er godt innenfor de kravene som stilles til egenkapital per 1. juli 2013 (9 prosent ren kjernekapital), men faktisk også allerede er dekket for neste opptrapping (10 prosent) som kommer neste år.

- Den faktiske situasjonen er slik at alle de store bankene i Norge oppfyller de kravene som gjelder for ren kjernekapital nå og også ut 2014, sa finansråd Gjedrem.

Johnsen og Gjedrem sa også at bankene ville kunne nå de høyere kravene i 2015 og 2016 med den inntjeningen og det utbyttenivået de hadde i 2012.

LES OGSÅ: DNB: - Blir feil med mindre utbytte enn 25 prosent

- Tenkt system

I tillegg er det altså slik at regelendringen rundt risikoberegning av boliglån som DNB også tar høyde for i sitt varsel til kundene, fortsatt bare eksisterer i hypotetisk forstand.

Høringsfristen for de fem forslagene som Finansdepartemetnet sendte ut fredag er satt til slutten av mai.

I høringsbrevet er det gjort et stort poeng ut av at en videreføring av dagens regelverk er et reellt alternativ. Dette regelverket har altså fordret at bankene allerede i dag har egenkapital nok til å møte minst 2 prosentpoengs høyere krav til egenkapital enn det kravet er i dag.

I lys av dette er det altså at den øverste administrativt ansatte i Finansdepartementet og tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem sier til E24 at DNB ikke har dekning for å si til kundene «vi må ha om lag tre ganger så mye egenkapital for hver krone vi låner ut til boligformål.»

LES OGSÅ: Mener flere banker er for grådige

- Tydelig signal

E24 spurte i begynelsen av mars DNB om hvorfor banken hever renten på bakgrunn av en regel som ennå ikke er innført, og som kun foreligger i en utredning fra Finanstilsynet.

- Denne regelen er vel ikke innført ennå?, spurte E24.

- Nei, men vi fikk et veldig tydelig signal om hvilket nivå dette vil ligge på, svarte kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

Derav skrev DNBs konserndirektør for personkunder, Trond Bentestuen, følgende i sitt brev til kundene:

«Renteøkningen nå skyldes at bankene får nye myndighetspålagte krav som gjør det dyrere å drive bank. Det betyr at vi i DNB må redusere våre kostnader, at våre eiere får mindre i utbytte, og at rentene på lån må økes. Konsekvensen for DNB vil bli at vi må ha om lag tre ganger så mye egenkapital for hver krone vi låner ut til boligformål.»

Virkeligheten er altså noe annerledes, ifølge Finansdepartementet.

LES OGSÅ: DNB varsler høyere rente

LES OGSÅ: Sterke tall fra DNB

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kundene rømmertil Skandiabanken

  2. - Det har blitt minst like ille som vi forutsatte

  3. Slik vil Huseierne få deg til å stemme blått

  4. Danske Bank øker lånerenten igjen

  5. Slik vil Johnsen tøyle bankene