Desmond Tutu har mistet respekten for Norge

Erkebiskop og tidligere fredsprisvinner Desmond Tutu har mistet respekten for Norge etter at norske politikere ikke vil møte Dalai Lama.

Erkebiskop og tidligere fredsprisvinner Desmond Tutu.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Jeg har alltid hatt stor respekt for Norge. Den har tatt slutt, sier erkebiskop Desmond Tutu til NRK som en reaksjon på at norske politikere ikke vil møte Dalai Lama under hans besøk i landet neste uke.

Dalai Lama kommer til Norge onsdag 7. mai, og ingen representanter for norske myndigheter vil møte fredsprisvinneren fra 1989 under besøket.

– Å vende ryggen til Dalai Lama er også å vende ryggen til det dere har stått for, sier Tutu.

Utenriksminister Børge Brende (H) forklarte i forrige uke avgjørelsen med den helt ekstraordinære situasjonen mellom Kina og Norge, hvor det ikke har vært reell politisk kontakt på snart fire år. Regjeringen ønsker å unngå at forholdet til stormakten i øst blir enda verre etter at Nobels fredspris ble gitt til den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo i 2010.

– Dere må velge mellom å holde fast på det dere alltid har stått for, eller velge feil, velge pengene. Det har dere gjort, og derfor har jeg ikke respekt for den regjering som har truffet beslutningen om å vende denne broder fra Tibet ryggen, sier Tutu.

Han sier videre at nordmenn på den ytterste dag vil ende på «et svært varmt sted».

– Det vil ikke Dalai Lama. Han vil sitte et annet sted og be for deres sjeler, sier Tutu til NRK.

Les også:

Menneskerettseksamen for NorgeNUPI-forsker slakter regjeringens Lama-håndteringDalai Lama får ikke møte regjeringenNRK: – Regjeringen sier nei til Dalai Lama

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Solberg: - Økonomi ikke viktigst for Dalai Lama-nei

  2. Brende forsvarer regjeringens nei til Dalai Lama

  3. Hagen om Dalai Lama-striden: Gi Kina fredsprisen

  4. Fabian Stang møtte Dalai Lama likevel

  5. Dalai Lama får ikke møte regjeringen