Nå får Erna møte sitt forbilde i Berlin

Erna Solberg setter for første gang kursen ut av landet som statsminister for å møte Angela Merkel i Berlin.

AUF WIEDERSEHEN: Onsdag reiser statsminister Erna Solberg til Berlin.
  • NTB
Publisert: Publisert:

- Angela Merkel er en hardtarbeidende politiker som har oppnådd gode resultater for Tyskland i en urolig tid i Europa. Hun er en politiker som blir lyttet til, og som er av stor betydning for resten av Europa.

Slik beskriver Erna Solberg (H) det som nok er Europas mest innflytelsesrike politiker, og som hun selv ble sammenlignet med i valgkampen av britiske Financial Times.

Onsdag formiddag tar Merkel imot henne i Kanzleramt i Berlin, der den norske statsministeren blir møtt med militær æresgarde.

De to konservative lederne setter seg så til bordet for arbeidslunsj. Det bilaterale forholdet står på menyen, og først og fremst er det økonomi det gjelder.

Samarbeid

Tyskland er en avgjørende handelspartner for Norge og beskrives som et av de viktigste landene for norske investeringer. Over 117 milliarder eksportkroner ble ifølge ambassaden i Berlin hentet hjem fra Tyskland i fjor.

Det er kanskje ikke så rart Solberg følger i Jens Stoltenbergs fotspor og velger Tyskland som første utenlandsmål som statsminister.

- Tyskland er vårt fremste samarbeidsland i Europa, sier hun til NTB om det som også er en støttespiller innenfor EU i flere sammenhenger.

Gass og kraft

Tyskland er en av de viktigste kundene for norsk gass. I en tid der billig kull preger energimarkedet i Europa, jobber Norge for å styrke sin posisjon som gass- og kraftleverandør til tyskerne.

Statnett arbeider blant annet med en ny kraftkabel til Tyskland som etter planen skal være på plass innen 2018. Idet Merkel er i ferd med å skifte koalisjonspartner, følger norsk energisektor svært nøye med på de politiske signalene fra Berlin når Solberg kommer på besøk.

Konkurransekraft

Mens Solberg leder en norsk økonomi preget av år med medgang, leder Merkel et økonomisk lokomotiv i et Europa fortsatt preget av krise. Det er tatt mange harde grep for å bygge den tyske konkurransekraften.

- Norsk økonomi er i en annen situasjon og med andre utfordringer enn Tyskland hadde før Merkel, sier Solberg på spørsmål om tysk økonomi og reform er et forbilde.

- Imidlertid har vi varslet en tydelig linje og synliggjort vårt ønske om å prioritere arbeidslinja. Tyskland er en inspirasjon særlig for å ha opprettholdt en sterk yrkesfagutdannelse.

Vennskap

Sosialdemokraten Stoltenberg og Merkel skal ha utviklet et politisk vennskap, og som konservativ meningsfelle håper nok også Solberg å bygge et godt forholdt til EUs mektigste leder.

Når hun onsdag ettermiddag holder foredrag i Konrad Adenauer-stiftelsen, gjør hun det under tittelen «Norge: Partner i Europa».

Solberg kan også ha noe å lære bort i den tyske hovedstaden. Mens hun har fått på plass en ny regjeringskoalisjon i Norge, forhandler Merkel fortsatt om en ny i Tyskland.

- Jeg skal vokte meg vel for å gi politikere i andre land råd om hvordan de skal føre sin innenrikspolitikk, svarer Solberg.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Solberg: - Tyskland viktigfor norsk økonomi

  2. Solberg: – Sammenbrudd i Schengen-systemet

  3. - Imponert av Merkel

  4. Sannhetens time for tysk koalisjon

  5. Tyskerne spent på hvilken regjering de får