Stortinget kan corona-overkjøre regjeringen

Både Frp og Ap mener regjeringens økonomiske tiltakspakke mot Corona-virkningene er for dårlig. De varsler at det kan bli flertall for å forsterke flere tiltak. LO krever full lønn i 15 dager til alle permitterte.

 • Espen Moe Breivik
 • Bjørn Haugan
Publisert:

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier regjeringens økonomiske titakspakke er for dårlig. Han angriper spesielt en ting.

– Det er urimelig at arbeidstakerne skal ta regningen når de blir rammet av konsekvensene av corona-tiltakene, ved at de blir permittert. De får to dager på seg, så skal lønnen kuttes med nesten 40 prosent. Det vil vi ikke godta. Stortinget må samle seg om at de mottar full lønn i den første perioden på 15 dager, sier Gabrielsen til VG.

KAMP FOR DE PERMITTERTE: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier de skal kjempe for alle som rammes av corona-permitteringer.

Hallgeir Vågenes

Han legger til.

– Jeg tror folk forstår at det er urimelig at de som kan jobbe fra hjemmekontor får full lønn, mens de som permitteres, får kraftig lønnskutt.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/16152

Frp-leder Siv Jensen sier pakken ikke er god nok.

– Jeg er glad for at regjeringen har lyttet til det vi la frem i går, men det er dessverre langt fra nok. For det første så må det forbedringer til i permitteringsreglene, både for arbeidsgiverne, men i særdeleshet for arbeidstagerne, de kommer veldig dårlig ut av dette. Og det er uklarhet for dem som er hjemme i karantene eller med barn. Den må vi fjerne og få gjort noe med i helgen, sier den tidligere finansministeren til VG.

Erna om økonomien: – Vi ser at dere sliter

Hun har flere punkter som må forsterkes.

– Så tar regjeringen for små skattegrep. Vi må få på plass midlertidig bortfall av arbeidsgiveravgiften, og det må plass forbedringer når det gjelder formuesskatten. Så er det en gruppe til, som faller helt imellom alle stoler i regjeringens tiltakspakke, og det er de selvstendig næringsdrivende og frilansere. Mange av dem fikk i realiteten yrkesforbud i går. Frisørsalonger er stengt. Det er mange tusener av dem, og vi er nødt til å få til tiltak for dem også.

– Hvis du hadde vært finansminister så hadde det blitt en mye dyrere tiltakspakke?

– For å være ærlig så vil det bli mye dyrere for staten å ikke stille opp nå. Hvis mange bedrifter går konkurs, så kan mange mennesker miste jobben sin. Det kan få langvarige negative konsekvenser for norsk økonomi.

– Tåler vi ikke alle sammen å ikke bruke så mye penger og gå litt ned i lønn?

Hvorfor er det så viktig å forsinke en epidemi?

– Jo, men dette handler om at familier ikke kan klare å betjene huslånet sitt. Alle skal bidra til dugnaden, men hvis bedriftene går konkurs fordi myndighetene ikke har stilt opp, så synes jeg ikke vi kan leve med det.

– Det er en mindretallsregjering: Betyr det at du vil gå sammen med Ap og SV og andre opposisjonspartier, for å kreve en større krisepakke?

– Vi ønsker å diskutere med regjeringspartiene. Det aller viktigste for oss er at vi får på plass forbedringer av dennepakken . Hvis ikke regjeringen er villig til å være med på det, så er jeg sikker på at det er andre partier på Stortinget som vil bidra til det.

– Dere, Ap og SV er enige?

– Vi er ihvertfall enige om noe. Men jeg er ikke helst sikker på at jeg alltid vil bli enige Ap om skattelette. Men det viktige for meg er at vi iløpet av helgen avklarer hva det er mulig å få till, slik at Stortinget allerede mandag kan fatte vedtak.

Ap-leder Jonas Gahr Støre trekker frem en annen svakhet.

– Mange foreldre får mange dager hvor de må være hjemme, hvor man ikke uten videre kan regne med at arbeidsgiveren stiller opp: Perioden for når man mottar omsorgspenger må utvides. Det trengs solidariske grep for at arbeidsfolk ikke skal sitte igjen med regningen.

– Vil du forsøke å samle opposisjonen?

– Det er flertallet i Stortinget som avgjør slikt. Jeg håper at regjeringspartiene lytter og er åpne for å finne bedre løsninger enn det de har lagt frem.

Helsedirektøren: – Ikke dra på hytta

NTB skriver at dette er Aps hovedpunkter:

* Folk som blir rammet, må få mulighet til å utsette innbetaling av utgifter til strøm og kommunale avgifter.

* De som må være hjemme med barn, må få omsorgspenger alle dagene de har fravær fra skole og barnehager på grunn av sykdom eller karantene.

* Foreldre skal ikke betale full pris for barnehage og SFO mens den er stengt.

Kritisk SV-leder

SV-leder Audun Lysbakken er også kritisk.

– Arbeidsfolk skal ikke betale prisen for krisen, derfor må denne pakken bli mye mer sosial hvis vi skal støtte den. Det betyr bedre permitteringsregler for lavtønte arbeidsfolk. Nå er et mange i hotell og restaurant og andre bransjer som risikerer permittering og som ikke kan miste en tredjedel av inntekten sin over natten. Det betyr at vi må få gjort noe med sykt barn-dagene, slik at foreldre må være hjemme, får en trygghet for inntekt.

– Betyr det at du mener staten må ta regningen?

– Ja, vi mener at staten må ta regningen, rett og slett fordi den utryggheten som eksisterer nå, den kan ikke bli større, ved at man er redd for om regningene kan betales og om man kan betale når lånet forfaller. Det er nødvendig også for å holde hjulene i gang.

Omsorgsperm

LO-leder Gabrielsen sier det også er andre elementer det er viktig å få på plass.

– Det er riktig å sidestille inntektssikringen til alle de som av ulike årsaker må være hjemme, enten det gjelder at du selv må i karantene eller skole og barnehage er stengt. Men omsorgspermisjonen gjelder kun 10 dager. Dette er opplagt for lite. Omsorgspermisjonen må gjelde så lenge skolene og barnehagene er stengt.

Les også

Oppgang på Oslo Børs etter krisepakke

– Så er jeg skuffet over at det ikke er noen tiltak for kulturlivet, som nå er i store vanskeligheter. Mange av våre medlemmer er selvstendige/freelancere som ikke har noen form for inntektssikring. Disse bør også sikres muligheter for inntektssikring, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Politikk

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ansatt i coronarammet bedrift? Dette bør du vite

 2. Slik jobber partiene for å sikre din inntekt: Permitterte får full lønn i 15 dager

 3. Partiene diskuterer tiltak for næringslivet: – Vil bli kraftfulle forbedringer

 4. Annonsørinnhold

 5. NHO: Corona koster bedriftene syv milliarder i uken

 6. Forhandlinger om krisepakke fortsetter mandag morgen