Kondomaksje raste etter Kinas utspill om flere barn
Mange vinnere, men en kurstaper etter at Kina varsler liberalisering av barnepolitikken.
Det hadde historiens sus over seg da kinesiske myndigheter tidligere i uken åpnet for at at kinesere kan få flere barn.
Helt siden 1979, da Kinas befolkning var både lutfattig og i sterk vekst, forbød regimet kinesiske par å få mer enn et barn.
Nå er fattigdommen borte, men en aldrende befolkning som følge av mange år med få fødsler er i ferd med å bli en økonomisk utfordring for kjempelandet.
Forventet babyboom gir aksjeboom: Disse selskapene jubler over Kinas nye baby-regel
Åpner for to barn
Derfor åpner myndighetene nå for at kinesiske par kan få to barn.
Det gir seg også utslag på verdens aksjebørser.
På Tokyo-børsen, for eksempel, stupte aksjene i kondomprodusenten Okamoto Industries med hele 10 prosent fredag, ifølge The Guardian.
Ifølge Guardian er kondomer produsert av Okamoto spesielt etterspurt av kinesere på besøk i Japan, uten at artikkelen gir noen forklaring på hva som gjør akkurat disse kondomene så populære.
Men nyheten har også ført til kraftig kursoppgang for selskaper som produserer bleier, barnestoler og morsmelkerstatning, for å nevne noe.
Eksperter om lukket toppmøte: Dette er Kinas tre største utfordringer
Styrket New Zealand-dollar
Selv New Zealands dollar har fått seg en liten opptur på grunn av nyheten. Ifølge Guardian fordi landet er en stor eksportør av melkeprodukter.
En av de største vinnerne på aksjebørsene er China Child Care, som produserer hår- og hudpleieprodukter for barn. Deres aksje steg med hele 40 prosent på Hongkong-børsen fredag, ifølge Guardian.
Og på Tokyo-børsen steg tåteflaskeprodusenten Pigeon med 10,7 prosent.
De store kursbevegelsene handler ikke om pur barneglede, men også tørre tall.
Kraftig forbruksøkning
Guardian referer til analytikere i storbanken Credit Suisse som mener liberaliseringen kan føre til at antall barnefødsler i Kina kan øke med mellom tre til seks millioner i året, sammenlignet med dagens omlag 16,5 millioner i året.
Storbankens analytikere har anslått at hvert barn koster omlag 40.000 kinesiske yuan i året. Det betyr i sum at tre til seks millioner barnefødsler kan omsettes til en økning i det kinesiske private forbruket med mellom 120 og 240 milliarder yuan i året.
Isolert utgjør det mellom fire og seks prosent av Kinas totale detaljhandel!