Vil fylle Youngstorget med atomvåpenmotstand

Atomvåpen er fortsatt en alvorlig trussel, påpeker Nei til atomvåpen. 70 år etter at bomben ble sluppet over Hiroshima inviterer flere organisasjoner til stormønstring med krav om et forbud.

70 ÅR SIDEN: 70-årsdagen for atombomben som utslettet Hiroshima markeres med en mønstring mot atomvåpen i Oslo torsdag. Nei til atomvåpen og en rekke andre organisasjoner krever forbud mot de ødeleggende våpnene.

Vegard Wivestad Grøtt
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Målet er å fylle Youngstorget, sier Anne Gerd Grimsby Haarr, daglig leder i Nei til atomvåpen, til NTB.

Også Norsk Folkehjelp, LO, Norges Fredsråd og den norske avdelingen av Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) er blant arrangørene av markeringen torsdag 6. august.

Artister som Highasakite, Fjorden Baby! og Åse Kleveland stiller. Toshiki Fujimori, som overlevde Hiroshima-bomben, skal tale, sammen med jazzlegenden Herbie Hancock og Røde Kors-president Sven Mollekleiv.

Mobiliserer

– Vi ønsker å skape oppmerksomhet rundt at det er 70 år siden atomvåpen ble brukt for første gang. Det fins over 16.000 atomvåpen i verden fordelt på ni land. De er fortsatt en alvorlig trussel mot mennesker, miljø og helse, sier Haarr.

Hun sier arbeidet med atomnedrustning har stagnert, men mener det fins håp.

– Det pågår en internasjonal mobilisering for et folkerettslig forbud mot atomvåpen, sier hun.

Østerrike har gått i spissen for en humanitær erklæring som oppfordrer land til å arbeide for å forby og avskaffe atomvåpen. Den norske regjeringen har så langt ikke villet slutte seg til, og viser til vår forpliktelser i NATO. Alliansen forbeholder seg retten til å bruke våpen for å stanse en fiende.

Nyttige

I NATO og hos stormaktene har atomvåpen blitt sett på som viktig for å avskrekke og dempe krigslysten hos motstanderne. Militærhistorikere mener da også våpnene kan ha spart verden for kriger som ville kostet mange menneskeliv.

For at verden skal bli kvitt våpenarsenalet som kan legge jorda øde på et blunk, må det en stor politisk prosess til, påpeker oberstløytnant og historiker Palle Ydstebø

– Da må man finne andre mekanismer for å skape maktbalanse som kan erstatte atomvåpen, sier han, og medgir at han er «litt pessimistisk» for utsiktene til et forbud.

Men Haarr i Nei til atomvåpen mener kampen kan sammenlignes med arbeidet for å bli kvitt klasevåpen. Da, som nå, går land som ikke har våpnene sammen og legger press på dem som har, sier hun.

– Atomvåpen sikrer ikke freden, men gjør verden til et farligere sted, konstaterer hun. (©NTB)

Les også

Israel nekter for å ha spionert på atom-forhandlinger

Les også

Verdens minste animasjonsfilmhar atomer i hovedrollen

Les også

Wikileaks: USA spionerte på japanske selskaper

Publisert:

Flere artikler

  1. – Science fiction er ikke lengre et betegnende begrep

  2. Følger etter USA: – Det føles veldig riktig

  3. Brevbombe gikk av på IMFs Paris-kontor - én såret

  4. EU stenger luftrommet for hviterussiske flyselskap

  5. 10 av 18 fylkeslag i Høyre vil øke forsvarsbudsjettet