EU forsvarer merking av israelske bosetterprodukter

EU gjentar kravet om merking av varer produsert i Israels bosetninger på den okkuperte Vestbredden, men understreker motstand av enhver boikott.

MERKING: En arbeider setter klistremerker på vinflasker som pakkes for eksport ved Shiloh Wineries, som ligger i en ulovlig bosetning nord for den palestinske byen Ramallah på den okkuperte Vestbredden. Israel har reagert kraftig på EUs retningslinjer som krever at produkter fra de ulovlige bosetningene merkes.

Foto: Baz Ratner Reuters
  • NTB
Publisert:

Retningslinjene ble presentert i november i fjor og har utløst kraftige reaksjoner i Israel, som anklager EU for diskriminering.

EUs utenriksministre diskuterte mandag kravet om tydelig merking av israelske varer produsert i de ulovlige bosetningene på den palestinske Vestbredden. Retningslinjene er til for å forkamre EU-lovgivningen og utgjør ingen endring i unionens mangeårige motstand til Israels bosetninger, heter det.

Ingen avtaler med Israel kan gjelde for områdene som ble okkupert etter 1967, og varer herfra kan derfor ikke merkes som «Produsert i Israel», påpeker utenriksministrene i Brussel.

Les også

Seks grafer som viser oljeprisfallets effekt på norsk økonomi

Uttrykker uro

– Det er et godt og felles grunnlag for vår felles posisjon og vårt engasjement i regionen, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini etter møtet.

I en uttalelse uttrykker EU dyp uro for volden som vedvarer i Israel og Palestina, og begge parter holdes ansvarlig for sine handlinger.

– EU fordømmer bestemt terrorangrepene og volden fra alle sider og under enhver omstendighet, inkludert barnedødsfall, heter det.

Da retningslinjene ble lansert, stanset Israel kontakten med de EU-organene som er involvert i fredsforsøk med palestinerne.

Les også

Importen fra Israel opp 19 prosent hittil i år

Les også

Frykter laveste årsvekst i Kina på 25 år

Les også

Seks grafer som viser oljeprisfallets effekt på norsk økonomi

Les også

62 av verdens rikeste eier like mye som halvparten av verdens befolkning

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN

  2. Airbnb snur – åpner for utleieboliger i israelske Vestbredden-bosetninger

  3. Israel og USA vil stanse publisering av liste over selskaper som opererer i bosetninger

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljefondet investerer i israelske banker, dansk pensjonsfond svartelister dem

  6. Trump flytter ikke ambassaden til Jerusalem ennå