EU forsvarer merking av israelske bosetterprodukter

EU gjentar kravet om merking av varer produsert i Israels bosetninger på den okkuperte Vestbredden, men understreker motstand av enhver boikott.

MERKING: En arbeider setter klistremerker på vinflasker som pakkes for eksport ved Shiloh Wineries, som ligger i en ulovlig bosetning nord for den palestinske byen Ramallah på den okkuperte Vestbredden. Israel har reagert kraftig på EUs retningslinjer som krever at produkter fra de ulovlige bosetningene merkes.
Publisert: Publisert:

Retningslinjene ble presentert i november i fjor og har utløst kraftige reaksjoner i Israel, som anklager EU for diskriminering.

EUs utenriksministre diskuterte mandag kravet om tydelig merking av israelske varer produsert i de ulovlige bosetningene på den palestinske Vestbredden. Retningslinjene er til for å forkamre EU-lovgivningen og utgjør ingen endring i unionens mangeårige motstand til Israels bosetninger, heter det.

Ingen avtaler med Israel kan gjelde for områdene som ble okkupert etter 1967, og varer herfra kan derfor ikke merkes som «Produsert i Israel», påpeker utenriksministrene i Brussel.

Les også

Seks grafer som viser oljeprisfallets effekt på norsk økonomi

Uttrykker uro

– Det er et godt og felles grunnlag for vår felles posisjon og vårt engasjement i regionen, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini etter møtet.

I en uttalelse uttrykker EU dyp uro for volden som vedvarer i Israel og Palestina, og begge parter holdes ansvarlig for sine handlinger.

– EU fordømmer bestemt terrorangrepene og volden fra alle sider og under enhver omstendighet, inkludert barnedødsfall, heter det.

Da retningslinjene ble lansert, stanset Israel kontakten med de EU-organene som er involvert i fredsforsøk med palestinerne.

Les også

Importen fra Israel opp 19 prosent hittil i år

Les også

Frykter laveste årsvekst i Kina på 25 år

Les også

Seks grafer som viser oljeprisfallets effekt på norsk økonomi

Les også

62 av verdens rikeste eier like mye som halvparten av verdens befolkning

Publisert: