Sp setter rekord, mens Ap stuper på ny måling

Senterpartiet øker kraftig og setter ny rekord på Norfaktas julimåling for Nationen og Klassekampen. For tidligere regjeringspartner Ap går det derimot bratt utfor.

SEILER OPP: Finansminister Siv Jensen 8 (t.v) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum etter en spørretime i Stortinget. Slagsvold Vedum kan nå nyte medvind på meningsmålingene.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

Senterpartiets oppslutning på 7,7 prosent er 0,9 prosentpoeng høyere enn for en måned siden og partiets beste siden de to avisene begynte med felles meningsmålinger i 2008. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til Nationen at 7,7 er «motiverende og et høyt tall» for partiet.

– Det går litt opp og ned i meningsmålinger, men det er veldig hyggelig det som har skjedd det siste halvannet året, nemlig at vi har gått gradvis oppover litt jevnt og trutt. Så har vi sett i det siste at det dukker opp noen målinger der pila går veldig oppover, sier Vedum.

Utforbakke

Oppgangen for Vedums parti er likevel langt fra nok til å sikre noe rødgrønt flertall. Storebror i det tidligere regjeringssamarbeidet beveger seg nemlig i stikk motsatt retning, og Aps fall er større enn Sps vekst.

Norges største parti går tilbake 4,6 prosentpoeng til 30,4 prosent. I tillegg ligger SV under sperregrensen med en oppslutning på 3,6 prosent (-1,4).

Det samme gjør Miljøpartiet, som havner på 3 prosent (-0,2). Selv en storkoalisjon med sistnevnte og Rødt – som går opp 0,8 til 1,8 – ville ikke klart å samle mer enn 75 rødgrønne mandater, om julimålingen hadde vært valgresultatet.

På motsatt side av det politiske spekteret gir målingen 76 mandater til dagens regjeringspartier Høyre og Frp.

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet forklarer nedturen for sitt parti med at de har jobbet mye med brede forlik og dermed blitt utydelige. Hun kritiserer også de borgerlige.

– Vi har en høyreside som er ganske tøff i sine personangrep, karakteristikker og stemplinger, og det ser vi at setter seg, sier Stenseng til Klassekampen.

Blå vekst

Høyres Nikolai Astrup gleder seg over fremgang på 2,9 prosentpoeng til 25,9 prosent og synes kritikken fra Stenseng er «en veldig spesiell måte» å forklare en meningsmåling på.

– Virkeligheten er at Ap har vinglet fra standpunkt til standpunkt gjennom hele året og mangler egne politiske svar på mange av de store utfordringene som regjeringen jobber med, ikke minst omstilling og nye arbeidsplasser, sier han.

Regjeringspartner Frp øker med 0,2 til 15,1 prosent. Samarbeidspartnerne i Venstre faller 0,7 til 4,7 prosent, mens KrF står nesten stille på 5 prosent (-0,1). (©NTB)

Les også

Senterpartiet vil ha britene inn i Efta

Les også

71 prosent av nordmenn sier nei til EU

Les også

Ny måling gir rødgrønt flertall

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Høyre (H)
 3. Senterpartiet (Sp)
 4. Arbeiderpartiet (Ap)
 5. Fremskrittspartiet (Frp)
 6. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 7. Venstre (V)

Flere artikler

 1. Senterpartiet vekst kan være over

 2. Beste Sp-måling på 20 år

 3. Oppturen fortsetter for Sp på ny måling

 4. Annonsørinnhold

 5. Frp-nedtur i ny kommunevalgmåling

 6. Frp forbi Sp på ny måling