Dette skjer denne uken

Boligprisstatistikk for mars og en skokk av nøkkeltall fra eurosonen blir viktige, før «månedens viktigste tall» avslutter uken med et smell fredag.

BOLIGPRISER: Denne uken kommer boligprisstatistikken for mars måned.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB Scanpix
 • Nina Tuv
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Påsken er over for i år, og nå venter en litt kortere uke med flere spennende makronyheter på menyen.

Blant de større hendelsene på kalenderen er boligprisstatistikken for mars, som kommer torsdag.

Det er også ventet flere årsrapporter denne uken, blant annet fra Telenor og Avinor henholdsvis på tirsdag og onsdag.

Blant nøkkeltallene er det verdt å trekke frem inflasjon, arbeidsledighet og detaljhandel i eurosonen, i tillegg kommer «månedens viktigste tall» fra USA.

Det kommer også ny oppdatering på innkjøpssjefsindeksen (PMI) for en rekke land i Europa, deriblant Norge, eurosonen, Spania, Frankrike, Tyskland og Storbritannia.

Boligpriser

Fra januar til februar steg boligprisene nasjonalt med 1,1 prosent. Sesongjustert var fasiten 0,4 prosent, ettersom februar normalt er en måned der boligprisene stiger.

Med det konkluderte Eiendom Norge med at prisfallet vi så i fjor har stoppet opp, og at veksten igjen har positivt fortegn.

Les også

Nordmenn kjøper hytter som aldri før

I februar ble det solgt 6.268 boliger i Norge, som tilsvarte en økning på 1,5 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Nå venter DNB Markets et lite fall på 0,1 prosent når marstallene kommer torsdag.

– Det er jo veldig vanskelig akkurat nå. Vi har hatt en prognose vi lagde i januar på at de vil fortsette å falle. Så har det jo kommet en del tall etter den tid som viste at det flatet litt ut i slutten av året. Samtidig har omsetningen vært veldig høy i Oslo og resten av landet, sier Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets til E24.

Jeanette Strøm Fjære, økonom i DNB Markets

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Hun forteller også at lagret av boliger har falt mer markant enn de så for seg i prognosen. Nå mener hun torsdagens tall blir spesielt spennende.

– Dersom vi ender på null sesongjustert ser vi at boligprisene stiger sesongjustert i første kvartal, og da kan vi på mange måter ta det som en endelig bekreftelse på at fallet er bak oss, sier Fjære.

Hun tror at selv om vi kan se at prisene nå stiger igjen, er det ingen kraftig oppgang vi vil se fremover.

Les også

– Olsen overrasker boligmarkedet

– Vi tror ikke det blir noen voldsom rekyl, ettersom boligbyggingen har vært høy og renten etterhvert skal opp etter å ha vært lav lenge. Så vi tror på en flat utvikling i tiden fremover, avslutter Fjære.

Eurosonen

I februar hadde konsumprisene i eurosonen økt 1,1 prosent på årsbasis - litt under forventningene og et godt stykket under Den europeiske sentralbankens (ESB) mål om nær, men under 2 prosent. Dette var også det laveste nivået siden desember 2016.

For en knapp måned siden ble det også klart at ESB fjernet setningen i verdipapirkjøpprogrammet som sa at obligasjonskjøp kunne økes om nødvendig. Dette var et viktig steg mot å tone ned den svært ekspansive pengepolitikken som har vært ført de siste årene.

Renten forble imidlertid uendret, og sentralbanksjef Mario Draghi la tydelig vekt på at selv om eurosonen opplever sterk vekst, er inflasjonen fremdeles for lav til at renteøkninger kommer på bordet. Totalt for 2018 ventes det en inflasjon på 1,4 prosent.

For mars måned er det ventet at inflasjonen kommer inn på 1,4 prosent.

Inflasjonstallene kommer onsdag denne uken, samtidig som ledighetstall for eurosonen som helhet. Ledighetsraten vil også være en viktig indikasjon på økonomien helse, sammen med innkjøpssjefsindeksen for industrien tirsdag og detaljhandel torsdag.

Les også

Fersk rapport fra Danske Bank: Dette skal drive norsk vekst

«Månedens viktigste tall»

Fredag kommer det mange omtaler som «månedens viktigste tall». Det er alltid knyttet svært stor spenning til arbeidsledighetstallene utenfor landbruket i USA.

I mars viste tallene at 313.000 nye jobber ble skapt, et tall som var langt bedre enn analytikerne ventet på forhånd. Også denne måneden er analytikerne noe sparsomme. Konsensus er ifølge FXstreet på 198.000 nye jobber skapt i mars.

Nordea Markets skriver i sin ukesrapport at de forventer at tallene vil bli lavere enn forrige måned.

«Konsensus er rundt 200.000 noe vi tror vil være rundt snittet i 2018. Uten en større overraskelse i arbeidsmarkedet tror vi markedet vil være mer fokusert på lønnsveksten. Vi tror gjennomsnittlig lønnsvekst vil øke gradvis gjennom 2018, med et strammere arbeidsmarked, noe som bør gi fire rentehevinger fra Fed,» skriver Nordea i sin analyse.

Les også

– Det begynner å livne til igjen

Les også

Sterkere kjerneinflasjon enn ventet

Les også

Tror ikke på plutselig rentehopp

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Nonfarm payrolls
 3. Inflasjon

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken

 2. Kraftig shoppefall i februar

 3. Nøkkeltallsuke for tur – «månedens viktigste» på fredag

 4. Annonsørinnhold

 5. Comeback for shoppetallene

 6. Overraskende nedgang i detaljhandelen i juni