Dette skjer denne uken: Rentebeslutning og Opec-drama

Det er bare å spenne fast sikkerhetsbeltene: Det er klart for en uke med rentebeslutning hos Norges Bank, nye boliglånssignaler fra Siv Jensen (Frp) og et helt avgjørende Opec-møte.  

PRESENTERER BESLUTNING OG RAPPORT: Sentralbanksjef Øystein Olsen vil torsdag legge frem sentralbankens rentebeslutning og Pengepolitisk rapport.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • Johan Nordstrøm
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Førstkommende torsdag er det rentemøte i Norges Bank, og sentralbanken legger frem rentebeslutning og Pengepolitisk rapport.

Forrige rentemøte i mai var det fjortende møtet på rad at sentralbanken holdt renten uendret på rekordlave 0,5 prosent.

– Det er nærmest utelukket med renteheving på torsdag. Jeg tror Norges Bank holder på renteøkning i september, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Han peker på at årsaken til forventningen er først og fremst er økningen i oljeprisen som gir bedre forutsetninger for norsk økonomi. Samt at sysselsettingen øker sterkt og at dette gir utsikter til strammere arbeidsmarked og høyere inflasjon på sikt.

– Signaler om renteheving i september vil gi kronestyrkelse

Mer usikker er Bruce på om markedet har priset inn at Norges Bank vil holde på å heve renten i september.

VENTER RENTEØKNING I SEPTEMBER: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Dersom Norges Bank torsdag signaliserer renteøkning i september, vil vi se en kronestyrkelse, sier Bruce.

Men hvis Norges Bank sier at de venter til desember med renteheving, forventer sjefanalytikeren ikke noen kronebevegelser.

Han forventer at det blir små endringer i sentralbankens renteprognoser.

– Jeg tror Norges Bank vil heve renten to ganger i 2019, sier Bruce.

Les også: Årets viktigste uke: Dette skjedde

Eksperter enige om at renteøkning kommer i september

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank og analytikerne i Danske Bank er også nokså sikre på at Norges Bank holder fast ved intensjonen å øke renten etter sommeren, nærmere bestemt i september, og gir klare signaler om dette. Det skriver Jullum i et analysenotat.

Han trekker frem at bakgrunnen for renteheving i september er at veksten i norsk økonomi er høyere enn trendveksten, arbeidsledigheten faller og kapasitetsutnyttelsen stiger og lønnsveksten har begynt å stige.

Forventningen om at Norges Bank vil holde renten uendret ved rentemøtet førstkommende torsdag, er det stor enighet om blant eksperter. Og at det er sannsynlig at rentehevingen kommer først i september.

Norges Bank har lenge hatt en første renteheving i september som sitt mest sannsynlige scenario. Årsaken er hovedsakelig at norsk økonomi for lengst er ute av oljekrisen.

Les også

ESB holder renten uendret – skroter verdipapirkjøpene fra slutten av 2018

Store rentemøter sist uke

Sist uke var det store rentemøter. Den amerikanske sentralbanken (Fed) hevet styringsrenten for 7. gang siden 2015. Fed hevet styringsrenten med et kvart prosentpoeng. I tillegg skrudde sentralbanken også opp renteprognosen sin og varslet to rentehevinger til i år, samt tre i 2019.

Og Den europeiske sentralbanken (ESB) varslet slutt på krisekjøp av statsobligasjoner (såkalt pengetrykking) før årsskiftet.

Kjøpene, som ble innført i januar 2015 i et desperat forsøk for å få opp inflasjonen i eurosonen, har gradvis blitt trappet ned.

Samtidig holdt ESB sine styringsrenter uendret. Dermed er refinansieringsrenten fortsatt null prosent. Den marginale utlånsrenten på 0,25, mens bankenes innskuddsrente i sentralbanken fortsetter å være minus 0,4 prosent.

Rentene i euroområdet vil ikke øke på lenge og demper således mulighetene for Norges Bank til å sette opp renten uten at kronen styrkes, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse til NTB.

Hva vil Opec gjøre?

Mandag morgen faller prisen for nordsjøolje under 74 dollar fatet, og amerikansk lettolje under 64 dollar fatet.

Fallet kommer etter en sterkere forventning i markedet om at møtet mellom oljeproduserende land i Opec, samt land som Russland, vil ende med et vedtak om økt oljeproduksjon på møtet fredag og lørdag. Imidlertid er frontene steile, og usikkerheten stor.

Iran varslet i helgen at et initiativ fra Saudi-Arabia og Russland om å øke oljeproduksjonen etter prisoppgangen siden vinteren 2016/2017, vil bli blankt avvist og blokkert av representanter fra Iran og Venezuela.

Kan komme endringer i boliglånsforskriften


Det er ventet at finansminister Siv Jensen (Frp) kommer med en oppdatering om hva som skal gjøres med endringene i boliglånsforskriften fra 1. januar 2017, som omfatter blant annet at lånerammen ikke kan overstige fem ganger inntekt.
Selv om boligmarkedet ble avkjølt i 2017, viser tall for 2018 at prisene er i ferd med å stige sesongjustert. Nå ber økonomene Jensen om å holde bremsen inne noen måneder til, skriver NTB.
Finanstilsynet og Jensens fremste formål med forskriftsendringene var å bremse gjeldsutviklingen i norske husholdninger og den galopperende boligprisveksten frem til 2017.

Draghi holder taler ved Sintra-konferansen

Mandag klokken 19.30 norsk tid holder sentralbanksjef Mario Draghi i ESB innledningstale ved ESBs konferanse i Sintra i Portugal.

Tirsdag klokken 14.30 kommer tall for antall byggestarter på nye boliger i USA.

Onsdag klokken 15.30 holder ESBs sentralbanksjef Mario Draghi, Australias sentralbanksjef Philip Lowe og USAs sentralbanksjef Jerome Powell samt Japans sentralbanksjef Haruhiko Kuroda taler ved Sintra-konferansen.

Torsdag er det i tillegg til rentemøtet i Norges Bank også rentemøter i Storbritannias sentralbank og i Sveits' sentralbank.

Les også

– Alt klart for renteøkning

Les også

Stort sprik mellom inflasjonstall: Største gap på fem år

Les også

Uventet lav prisvekst

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Norges Bank

Flere artikler

  1. Norges Bank holder døren åpen for renteheving i 2020

  2. Renteoppgangen rykker nærmere

  3. Rentehoppet kommer, men ikke før i høst

  4. Annonsørinnhold

  5. Norges Bank hever renten

  6. Rører ikke den rekordlave renten