E24s regionale mini-nettverk: – Vi er optimister

E24s regionale mini-nettverk viser at pilene peker oppover i flere deler av næringslivet, men enkelte merker fortsatt etterdønningene fra oljenedturen.

TEMPERATURMÅLER: Tirsdag kommer den viktige Norges Bank-rapporten Regionalt nettverk. E24 har i forkant av rapporten loddet stemningen hos et knippe bedrifter.

Foto: Terje Mortensen VG, NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

E24s ringerunde til ledelsen i en håndfull bedrifter i flere forskjellige bransjer, i flere deler av landet, er på ingen måte en vitenskapelig undersøkelse, men kan gi en pekepinn på stemningen i deler av næringslivet.

Anledningen er at Norges Bank kunngjør sin offisielle rapport Regionalt nettverk.

Den neste utgaven av sentralbankens rapport, som kommer tirsdag klokken 10, er regnet som en av de viktigste temperaturmålerne i norsk økonomi.

Informasjonen er viktig for Norges Bank når styringsrenten skal bestemmes, og dette er den siste nettverksrapporten før neste ukes rentemøte.

I E24s ringerunde meldes det om stigende omsetning i de fleste av bedriftene, også hos leverandører til oljeindustrien. Flere har vært gjennom en omstilling, men ansetter nå folk igjen.

Etter hestekuren i kjølvannet av det kraftige oljeprisfallet er det ventet at oljeselskapenes investeringer skal stige i år. I tillegg har oljeprisens oppgang til 75 dollar per fat gitt grunnlag for økende optimisme.

Les også: Bred oppgang blant bedrifter på Vestlandet

Oppbemanner

Ved Kristiansands Skruefabrikk & Mek. Verksted forteller daglig leder Tor Berthelsen at bedriften har vært gjennom en tøff periode de siste tre årene, og har gjennomgått en kraftig omstilling.

Daglig leder Tor Berthelsen i Kristiansand skruefabrikk & mek. verksted.

Foto: Kristiansand skruefabrikk & mek. verksted

Regnskapstallene viser at det tradisjonsrike mekaniske verkstedet, som har 100-års jubileum i år, måtte se omsetningen bli mer enn halvert fra 2015 til 2016, før den falt enda litt til i fjor.

Bedriften har 80–90 prosent av virksomheten rettet mot olje og gass, og merker nå at markedet er i «markant bedring», og at omsetningen går opp, ifølge Berthelsen.

Les også: Oljeprisen opp 25 dollar fatet på ett år: Disse rammes av oljesmell

– Vi er innenfor olje og gass, og der har vi i det siste sett at det begynner å skje en bedring, og så vil det materialisere seg i regnskapene etter hvert, sier han til E24.

– Vi ser fortsatt bedring, vi er optimister i forhold til de neste årene, sier Berthelsen.

Bedriften planlegger nyansettelser, og ser på fornyinger i maskinparken.

– Vi har ansatt flere og kommer til å ansette flere i produksjonen de nærmeste månedene. Det vil være mellom 7 og 10 prosent oppbemanning, sier Berthelsen.

Omstilling til nye markeder

Med base i Dragsund, i Herøy kommune, driver Marin Teknikk med skipsdesign, også det en næringsgren som fikk merke oljenedturen.

– Det gikk en god del bedre i første kvartal 2018 enn i første kvartal 2017, forteller daglig leder Svein Rune Gjerde.

Administrerende direktør Svein Rune Gjerde i Marin Teknikk.

Foto: Marin Teknikk

I tillegg til 70 ansatte i Dragsund har selskapet 40 ansatte i to datterselskap i Polen.

Selskapet har ifølge Gjerde jobber mye med skipsdesign til olje- og gassindustrien de siste årene.

– Det forsvant nesten helt og fullt i løpet av 2016, slik at vi har måttet flytte kapasitet over i andre markeder.

– Vi var litt i andre markeder før dette skjedde, slik at situasjonen var ikke helt håpløs. Vi var inne på fiskebåter og «exploration yacht». Vi har jobbet med De Beers på «offshore mining», der ser vi en mulighet i kommende tid, sier Gjerde.

Les mer: Norsk verft skal bygge diamant-skip

Han sier bedriften har flyttet fokuset fra olje og gass over til andre segmenter det siste året.

– Vi ser resultater av det nå i første kvartal 2018, sier Gjerde.

Ifølge Marin Teknikk-toppen investeres det en del i utvikling av nye design, programvare, samt i kursing og opplæring av ansatte.

– Vi har ansatt tre nye ingeniører i Norge og åtte i Polen til nå i 2018. Vi har ikke besluttet flere ansettelser, i alle fall foreløpig, forteller Gjerde.

Overkapasitet etter oljenedturen

Ved Sola Strand Hotel utenfor «oljehovedstaden» Stavanger merkes det imidlertid fortsatt at kapasiteten i bransjen er høy.

Administrerende direktør Cornelius Middelthon forteller at årets tre første måneder gikk bedre enn tilsvarende periode i fjor, men understreker at det ikke er snakk om noen dramatisk økning.

– Det virker som det er litt mer aktivitet i næringslivet i regionen vår. Det har sammenheng med oljepris og aktiviteten i den viktigste næringen på Sør-Vestlandet, sier hotellsjefen.

Administrerende direktør Cornelius Middelthon ved Sola Strand Hotel.

Foto: Sola Strand Hotel.

– Det er fremdeles tøff konkurranse. Vår region har for mange hoteller, det åpnet fem hoteller i nedgangstidene, slik at kapasiteten fremdeles er for høy. Selv om vi ser at det går oppover, er det et godt stykke igjen til vi kan ha et marked som er bra, sier han.

Hotellet har ikke økt bemanningen. Det har heller ingen utvidelser på trappene.

– Vi skulle gjerne gjort det, men har ikke økonomi til det, sier Middelthon.

Nedgang for Polarbase

På motsatt side av landet, nærmere bestemt i Rypefjord rett ved Hammerfest, har Polarbase holdt til siden 1986.

Basen tar seg av forsyning og logistikk til oljebrønnene i Barentshavet, i tillegg til utbygginger i området.

Administrerende direktør Ketil Holmgren forteller at omsetningen har gått ned med rundt 30 prosent på grunn av liten aktivitet i Barentshavet i første halvår i 2018.

Han venter likevel et oppsving.

– Sånn som det ser ut blir det bra aktivitet resten av året, med fire rigger i aktivitet på det meste, pluss Goliat, sier Holmgren, med henvisning til produksjonsskipet på olje- og gassfeltet Goliat.

Tross utsiktene til bedring i andre halvår venter han at omsetningsnivået blir lavere for hele året enn i fjor.

Les også

Equinors første funn: Olje verdt inntil 22 milliarder

– Vi har samme bemanning og vil holde samme bemanning, men fra sommeren 2019 ser vi økning på grunn av Johan Castberg, og da vil vi mest sannsynlig ansette flere, sier Holmgren.

Økte investeringer i Europa

Kverneland Group leverer maskiner og tjenester til landbruket. Den norske delen av virksomheten holder til på Klepp i Rogaland.

Omsetningsutviklingen har vært positiv, forteller daglig leder Magne Svendsen.

– For øyeblikket er markedet og ordreboken god. Vårt marked er landbruk og bønder i Europa, der ser det ut til å være en bedre investeringsvilje enn de siste to foregående årene.

Daglig leder Magne Svendsen i Kverneland Group i Norge.

Foto: Kverneland Group

Fremover det også bra ut, drevet av god investeringsvilje, ifølge Svendsen.

– Vi har mye vi skulle ha investert i. Det er primært i maskiner, bytte ut noe av våre gamle maskiner med mer robotisering, og så er det litt bygningsinvestering.

Bemanningen har økt med rundt ti prosent i forhold til samme periode i fjor.

– Nå er vi på et godt nivå, sier Svendsen.

Flaskehals i lakseeksport

Innen sjømatnæringen har de siste årene vært preget av høye laksepriser, og en eventyrlig inntjening for mange aktører.

Ocean Supreme spesialiserer seg på levering av fersk laks av høy kvalitet til kunder i Asia. Fisken fraktes med fly, og hovedmarkedet er Japan.

Daglig leder, Botholf Stolt-Nielsen, kan forteller om en liten omsetningsøkning i første kvartal fra samme periode i fjor.

Les også

Nå er lakseprisen rekordhøy

– Vi omsetter mye fersk laks, og det har vært noe høyere priser i år enn i fjor, sier han.

– Vi er eksportrettet, og det vi ser er at det er økning i etterspørsel etter sjømat og høykvalitet sjømat. Vi ser økende kjøpekraft rundt i verden, pluss at distribusjonskanalene blir bedre, for å kunne få produktene ut, sier Stolt-Nielsen.

Bedriften har fått en ny ansatt i år, men har ikke noen konkrete plan om ytterligere oppbemanning på kort sikt.

– Det vi ser som den største utfordringen er at det er lite vekst i produksjonen, i tilførselen av laks. Det er et stort behov ute i verden, men veksten i produksjonen er begrenset, slik at vi forventer høye laksepriser i årene som kommer, sier Ocean Supreme-sjefen.

Løftes av varmere vær

Franskeide Glava er en kjent produsent av isolasjonsmateriale med røtter tilbake til 1930-tallet.

Administrerende direktør Jon Karlsen i Glava.

Foto: Glava

Glava-sjef Jon Karlsen forteller at omsetningen i første kvartal var omtrent lik som i første kvartal i fjor, mens utviklingen i andre kvartal er bedre enn i den korresponderende fjorårsperioden.

Han peker på en sesongmessig effekt.

– En del jobber var satt på hold, det var mye snø, og kulde. Det har blitt mer fart rett og slett.

– Veldig mye av de utvendige produktene som vi selger, de har et svakere første kvartal enn året før, og det skyldes mye temperaturene og all snøen, forteller Karlsen.

Glava-sjefen ser et blandet bilde fremover.

– Jeg leser statistikk som viser at leilighetsbyggingen forventes ned i andre halvår, men frittstående boliger skal stige. Hva summen av det blir er jeg usikker på. Det blir ikke noen dramatikk, hverken den ene eller andre veien, men det er litt mer usikkert bilde enn vi har opplevd nå de siste par årene.

Bemanningssituasjonen er stabil.

– Vi jobber kontinuerlig med alt fra produksjonsforbedringer til nye produkter. Vi kommer til å bruke penger fremover også, sier Glava-sjefen.

Les også

– En merkedag for industrien

Les også

DNB Markets om PMI-indeksen:
– Vi har en industri som er i god vekst

Les også

Uventet lav prisvekst

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Regionalt nettverk
  2. Olje og gass
  3. Dagens Industri

Flere artikler

  1. – For hele leverandørindustrien i Finnmark er dette en milepæl

  2. E24s regionale mini-nettverk: – Går mot lysere tider

  3. E24s regionale mini-nettverk: – Akkurat nå går det veldig bra

  4. Annonsørinnhold

  5. – Det må komme mer arbeid, ellers ender Hammerfest opp som en containerhavn

  6. Handelsbanken vil ta markedsandeler i Norge