Ferske tall tyder på lavere temperatur i industrien

Etter skuffende tall fra Sverige, kommer industrimåleren inn svakere også i Norge. Kan være et rødt flagg, mener sjeføkonom.

Steen, Arvid
  • Eivind Bøe
Publisert:,

Den norske innkjøpssjefindeksen (PMI) falt i september. Indeksen gikk ned med 3,5 poeng til 50,4, viser den ferske undersøkelsen fra Norsk forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA) og DNB.

Ordre og produksjon trakk ned, mens sysselsetting dro oppover.

«PMI svinger noe fra måned til måned og var i september litt lavere enn en beregnet trend. Likevel, også trenden har vært svakt nedadgående det siste året og indikerer at farten i norsk industri er på vei ned, men at aktiviteten fortsatt øker», fremgår det av undersøkelsen.

Hvis PMI-indeksen ligger over 50, slik som i Norge, tyder det på økt aktivitet i bedriftene som er med i undersøkelsen.

I august gjorde norsk PMI et comeback, etter nedgang måneden før.

Les på E24+

Les også: Hva er galt med norsk PMI? (+)

Mulig rødt flagg

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier PMI-tallene er mye svakere enn ventet, at tallene viser at trenden er på vei ned og tyder på avmatning i industrien.

– Tallene kan være et rødt flagg, men det kan være støy i tallene, altså at utvalget undersøkelsen er basert på ikke er representativt, sier Jullum til E24.

Jullum mener dette kan være første tegn på omslag i industrien.

– Det er svært overraskende og interessant hvis det er tilfelle, ettersom det da kommer mye raskere enn ventet, sier Jullum.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som kommer senere denne måneden kan bekrefte eller avkrefte de svake PMI-tallene.

– Konjunkturbarometeret er mer stabilt ettersom det er flere som svarer og tallene er kvartalsvise, i motsetning til de månedsvise PMI-tallene, sier Jullum.

Svenske tall skuffet

Jullum peker på at tallene viser en nedgang i aktiviteten innenlands, og at det er vanskelig å forstå ettersom det gjerne er eksporten som ville blitt påvirket av globale forhold.

– PMI i land rundt oss viser fall, hvis det får effekt i Norge skal det være eksportrettet, sier Jullum.

Både nye ordre i hjemmemarkedet og eksportordre falt i september, viser undersøkelsen.

Jullums kollega, analytiker Kristoffer Lomholt i Danske Bank, peker på at de svake norske PMI-tallene kommer etter at svenskene skuffet tidligere på dagen.

Svensk PMI for september kom inn på 46,3, mens økonomene ifølge SME/TDN i snitt hadde ventet 52. Verdier under 50 poeng, som de svenske tallene i september, kan være et uttrykk for nedgang i aktiviteten.

«Begynner vi å se at svakere globale industrielle impulser motvirker den positive påvirkningen fra olje?», spør Lomholt i et innlegg på Twitter.

DNB Markets er litt avventende. Meglerhuset skriver i en kommentar at tallene støtter deres syn om at veksten har nådd toppen og at styringsrenten vil bli værende på 1,5 prosent i de kommende årene.

Her kan du lese mer om

  1. Aksjelive
  2. PMI
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Norsk BNP falt etter oppgang måneden før

  2. Temperaturmåler tyder på økt aktivitet i norsk industri

  3. Svakeste tyske PMI-tall siden 2012: – Jeg er urolig

  4. Annonsørinnhold

  5. Aktiviteten i norsk industri er på vei opp

  6. Danske Bank: Avhengige av gode nøkkeltall for rentehopp i år