Finanstilsynet vurderer regulering av billån

Samtidig som Finanstilsynet ba Siv Jensen om innstramminger i boliglånsforskriften, vil de også vurdere regulering av billån.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • André Haugen
Publisert:,

Tirsdag ble det kjent at Finanstilsynet vil stramme inn ytterligere i boliglånsforskriften. Men de nøyer seg ikke med det.

I brevet fra finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen til Finansdepartementet varsles det også at lån med sikkerhet i annet enn bolig, herunder billån, skal vurderes.

Les også

Meglersjef frykter ny korreksjon etter Finanstilsynets forslag

«Både lån med pant i bolig og usikret kreditt er nå forskriftsregulert. Lån med annen sikkerhet enn bolig (billån mv.) er ikke regulert, og det er en fare for at dette markedet vil vokste sterkt og tiltrekke seg sårbare låntakere», skriver Baltzersen.

«Finanstilsynet vil vurdere behovet for å forskriftsregulere lån med annen sikkerhet enn bolig, og eventuelt komme tilbake med forslag», heter det videre.

Les Dine Penger-kommentar: Festbremsen Baltzersen

Endre Jo Reite, direktør for personmarked i BN Bank, mener myndighetene er redde for at utsatte husholdninger kan la seg friste til å ta opp store billån de egentlig ikke har råd til, skriver Dagens Næringsliv.

– En regulering kan beskytte utsatte husholdninger. Dersom en husholdning ligger med en samlet gjeld på rundt fem ganger inntekt, så vil det være en stor økonomisk belastning å påta seg et billån eller andre forpliktelser i tillegg, uavhengig av om de er innenfor det regulerte området, eller andre typer lån, sier Reite til avisen.

Les også

Meglersjef frykter ny korreksjon etter Finanstilsynets forslag

Les også

Finanstilsynet ber Siv Jensen stramme inn boliglånskravene

Her kan du lese mer om

  1. Finanstilsynet

Flere artikler

  1. Bank-Norge mobiliserer til kamp mot nye boliglånskrav

  2. Norges Bank går ut mot Finanstilsynets boligforslag

  3. Forsvarer boligforslag etter motstand fra Norges Bank

  4. Annonsørinnhold

  5. Usikkerhet før boligtall: – Boliglånsforskriften er jokeren

  6. Viderefører lånetak på fem ganger inntekten: – Nå er det blitt en slags normal