Ut mot pengegaloppen

- Overgangssummene på flere titall millioner kroner for aksjemeglere er et sykt trekk, Tore Lindholt, tidligere toppsjef i Folketrygdfondet.

Publisert:

I sin tid som leder av Folketrygdfondet og storkunde i finansmarkedet, jobbet Tore Lindholt for å få ned betalingen til meglerhusene. Nå er han kritisk til at meglere tilbys millioner i såkalt sign-on-fee når de bytter jobb.
Lørdag skrev Dagens Næringsliv om at Handelsbanken skal ha forsøkt å lokke til seg megleren Gaute Eie i Carnegie med en overgangspakke verdt 40 millioner kroner.
Fredag skal Glitnir Securities ha gjennomført et blitzangrep mot DnB Nor Markets og forsøkt å lokke ansatte med 20 millioner kroner for å bytte jobb, ifølge Finansavisen. Meglerhusene betaler ikke bare for meglerens kompetanse, men også for meglernes kunder, som ofte følger megleren.

Les også:
Skjønner summene

- Dette er bare noe man må regne med. Det vil alltid være stor etterspørsel etter de beste folkene, sier tidligere suksessmegler Ove Gusevik. Han er nå investor og styreproff.
Det at Glitnir og andre meglerhus må finne frem sjekkheftet synes han ikke er så rart.
- Det koster å bygge opp et nytt meglerhus med den systemkapitalen eller merkevaren som skal til for å lykkes på lang sikt. Gusevik skjønner at millionsummene virker hinsides all fornuft, for mannen i gata.
- Meglerne sitter midt i pengestrømmen, samtidig som det ikke er en effektivt fungerende prismekanisme, sier Lindholt.
Ikke toppen

Det er særlig to forhold som har gjort at tidene i meglerbransjen har vært fantastisk bra. Selv om kurtasjesatsene har gått ned, så har omsetningen på Oslo Børs eksplodert og gitt klart høyere kurtasjeinntekter, men først og fremst har mange og store emisjoner gitt super inntjening.
Og Gusevik tror ikke toppen er nådd ennå.
- Jeg tror bransjen er enda mer lønnsom om 10 år enn i dag. Interessen for aksjehandel kommer bare til å øke, og det vil komme mange nye og lønnsomme produkter, sier han.
Kurtasjen ved kjøp og salg av aksjer, og honorarer som betales i forbindelse med børsnoteringer, fusjoner eller oppkjøp, er for småpenger å regne i forhold til de fortjenester kundene kan oppnå.

Når fotballspillere skifter klubb, betales det som regel en sum til klubben de forlater.
- Slik er det ikke i finansmarkedet, men det burde det kanskje være, mener Lindholt.
Liten konkurranse

- Bransjen har en ekstrem lønnsomhet, og betalingen til enkeltpersoner virker også helt ekstrem, sier professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole (NHH).
- Investorene betaler kalaset og disse summene indikerer at konkurransen kanskje ikke fungerer helt som den skal, mener Johnsen.
Han synes det er vanskelig å forsvare slike honorarer hvis meglerne ikke har risiko for å gå kraftig ned i lønn eller miste jobben i dårlige tider.

I det norske markedet har han inntrykk av at gjennomsnittet over tid er veldig høyt, og at dette også gjelder for dem som ikke er blant stjernene.
- Jeg er på påskeferie, står midt i fjellet, og vil ikke kommentere dette overhodet, sier analytiker Terje Mauer som er på vei over fra DnB Nor Markets til Glitnir.

Flere nyheter på E24.

Publisert: