Dette skjer denne uken

Sjefstrateg tror «månedens viktigste tall» kan fremskynde rentehopp

De kommende dagene knyttes det spenning til både månedens viktigste tall fra USA, rentemøter i sentralbanker, ferske resultater fra børsselskapene og pressekonferanse om coronasituasjonen.

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets tror fredagens sysselsettingstall vil bli viktig for Feds renteutsikter.
  • Andrine Resvoll
Publisert:

Det er duket for en ny uke med viktige nøkkeltall. Samtidig fortsetter kvartalssesongen både her hjemme og i utlandet, der flere av verdens største selskaper skal åpne regnskapsbøkene.

– Nøkkeltallene som kommer på fredag, om sysselsetting og arbeidsledighet i USA, peker seg ut som det mest sentrale i den kommende uken, sier Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Markets.

Arbeidsmarkedsrapporten «Nonfarm payrolls» viser antallet nye jobber skapt utenfor landbruket i USA. Den er en viktig indikator på den økonomiske utviklingen i landet, og omtales ofte som «månedens viktigste tall».

Den amerikanske sentralbanken (Fed) signaliserte forrige onsdag at det «snart» er tid for å heve rentene. I en pressemelding skrev sentralbanken at et sterkt arbeidsmarked og en høy inflasjon gjør det passende å heve rentene om ikke altfor lenge.

En sterk sysselsetting er en forutsetning for om Fed kan starte å heve rentene.

Den første rentehevingen er ventet i mars. Dersom tallene er gode på fredag, tror Bruce at rentehevingene kan komme tidligere enn antatt.

– Hvis arbeidsledigheten faller videre, og sysselsettingen er høy, så er det argumenter for å stramme raskere til i økonomien, sier Bruce.

Han påpeker at det er knyttet usikkerhet til januartallene som nå legges frem.

– Det er naturlig at det har vært visse svakheter i økonomien rundt årsskiftet. Folk har kanskje vært redde for sykdom, og derfor vegret seg for å gå ut og spise på restaurant eller for å reise, sier han.

– Vil nok fremdeles svinge en god del

Den siste uken har vært preget av turbulens i aksjemarkedene, blant annet på grunn av en forventning om stigende renter.

Både Den europeiske sentralbanken og den britiske sentralbanken skal ha rentemøter den kommende uken.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, sier det er veldig interessant å følge hva sentralbankene foretar seg i dagens klima med høy prisvekst.

– Med de urolige markedene som vi har nå, har det mye å si hva sentralbankene gjør. Både hvilken tone de legger seg på, og hva de varsler om videre utsikter kan gi utslag, sier hun.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom.

Due-Andresen tror markedene vil fortsette å holde seg nervøse fremover.

– Inntil man ser hvordan det går med forsyningskrisen og den videre utviklingen i pandemien, vil det nok fremdeles svinge en god del. Derfor er det uvisst hvor lenge ustabiliteten som vi ser nå kommer til å vare. Alle nyheter som kommer kan påvirke markedene, sier hun.

Bruce i Nordea er enig i at det er vanskelig å si hvor lenge markedsuroen vil pågå.

– Uro skyldes ofte at man må tilpasse seg raske endringer i pengepolitikken. Når rentehevinger er kjent og markedene har visst om endringer lenge, vil det roe seg ned, sier han.

De siste ukene har den spente situasjonen mellom Ukraina og Russland stått i fokus hos mange av verdens ledere. Fremdeles har det ikke kommet noen mulig løsning på konflikten.

Due-Andresen i Akershus Eiendom sier at uroen i Øst-Europa foreløpig ikke vært en hovedårsak til store svingninger i finansmarkedet.

Les også

Analytiker om Ukraina-uroen: – Oljeprisen vil gå skrikende høyt

– Historisk sett har geopolitiske konflikter gjort overraskende lite utslag i markedene, og det samme ser vi nå. Hadde konflikten beveget seg i retning mot mer betent konflikt og krig ville nok markedene vært mer nervøse, men når utsiktene fremdeles ser gode ut, har det ikke stor innvirkning, sier Due-Andresen.

Bruce i Nordea sier også at markedene ikke har brydd seg nevneverdig om Ukraina-konflikten, men at dette kan fort snu dersom ting tilspisser seg.

– Europa burde være de som er mest bekymret for tilgangen på gass og hva det kan gjøre med energiprisene fremover. Russland er den største eksportøren av gass til Europa, og en stopp i eksporten kan presse energiprisene videre oppover, sier han.

Lettelser i coronatiltak

Tirsdag klokken 19.00 holder regjeringen pressekonferanse om coronasituasjonen. Forrige uke lovet helseminister Ingvild Kjerkol at det vil komme lettelser i tiltakene.

Danmark har allerede besluttet å fjerne alle inngripende coronarestriksjoner fra 1. februar, og sykdom forårsaket av viruset vil ikke lenger anses som samfunnskritisk.

Erik Bruce mener at lettelsene som sannsynlig vis kommer ikke vil gjøre store utslag på økonomien med det første.

– Lettelsene vil nok ikke merkes før godt ut i februar. Markedene har heller ikke brydd seg så mye om omikronbølgen etter det ble kjent at virusvarianten er mindre farlig enn fryktet, sier han.

Les også

Gir klar beskjed til regjeringen: – Nå er det tid for å åpne

Les også

FHI: De fleste tiltak kan trappes ned gradvis over kort tid

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken

Flere artikler

  1. – Renten vil være totalt overskyggende

  2. Dette skjer denne uken: Sentralbanken i USA setter renten

  3. Dette skjer til uken: Boligpris, rentereferat og mekling

  4. Dette skjer denne uken: Powell kan bevege markedene

  5. Dette skjer denne uken: – Retter blikket mot USA-inflasjon