Overblikk

Rentefrykt, oljeprisoppgang og maktkamp i lakseoppdrett

 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Nå går det heldigvis mot lysere tider og lettelser i smitteverntiltakene. Denne uken har store børssvingninger og frykt for den kommende renteoppgangen preget økonominyhetene.

I tillegg har vi kanskje sett starten på en milliardkamp mellom de største lakseoppdretterne.

Her er noen av ukens toppsaker.

Kjersti Haugland i DNB Markets og Kjetil Olsen i Nordea Markets venter begge betydelig renteoppgang både i Norge og USA de neste årene.

Renteoppgang skremmer

I kjølvannet av pandemien har inflasjonen (prisveksten) steget til det høyest på årevis, både i Norge og internasjonalt. For å få bukt med inflasjonen, vil sentralbankene sette opp rentene.

Her hjemme har Norges Bank allerede hevet renten to ganger til 0,5 prosent, og varslet ny heving i mars. Denne uken presenterte DNB Markets og Nordea Markets nye prognoser, der de venter fire rentehevinger i år og to neste år til en topp på 2,0 prosent.

Den amerikanske sentralbanken (Fed) signaliserte onsdag at renteoppgangen i USA trolig starter i mars, og at det deretter ligger an til en rekke hevinger. Etter møtet lyder markedsforventningene på hele fem hevinger fra Fed i år.

Rentefrykten har gitt noen skikkelige bølgedaler på børsen. Det gjelder særlig for teknologiselskaper og andre vekstselskaper, der verdien baserer seg på fremtidig inntjening. Bare siden nyttår anslås det at flere hundre milliarder er blåst bort fra selskaper på Oslo Børs.

Oljeprisoppgangen øker Norges inntekter, og styrker kronen. Bildet er fra Johan Sverdrup-feltet.

Høyeste oljepris siden 2014

Denne uken steg oljeprisen til over 90 dollar per fat for første gang siden 2014. Årsaken er blant annet økt etterspørsel og stramt tilbud, samt frykt for at spenningene mellom Russland og Ukraina, og i Midtøsten, kan gi forsyningsproblemer.

Høy oljepris gir økte inntekter til staten og styrker den norske økonomien. I 2021 er det beregnet rekordhøy skatt fra olje- og gassvirksomhet på grunn av de høye prisene mot slutten av fjoråret.

Oljefondet meldte også om tidenes nest høyeste avkastning i 2021 på 1.580 milliarder kroner.

Mens oljeprisoppgangen støtter kronekursen, har børsuroen dratt i motsatt retning, og gitt markante svingninger den siste uken. En euro kostet på det minste 9,95 kroner og på det meste 10,22.

Når kronen styrker seg blir det billigere å handle fra utlandet, men samtidig kan eksporten hemmes, da våre varer blir dyrere for utlendinger.

MOWI-EIER: John Fredriksen er største aksjonær i Mowi, som denne uken meldte at de vil kjøpe NTS for nær 14 milliarder kroner.

Milliardbud på lakseselskap

Verdens største oppdretter av atlantisk laks, Mowi, meldte denne uken at det ville kjøpe oppdrettsselskapet NTS, som har vært preget av intern maktkamp i det siste.

Prisen er på nær 14 milliarder, men flere tror det kan bli budkamp. Giganter som Salmar, Cermaq og Lerøy har vært nevnt som mulige interessenter.

Godt og blandet

 • Neste uke starter OL i Kina. I den forbindelse har NRK satt søkelys på skisamarbeidet mellom Norge og Kina.
 • Taliban kom på forhandlingsbesøk til Norge denne uken. I et intervju med VG omtaler Taliban anklager om menneskerettighetsbrudd som propaganda, og advarer om ny migrasjonsbølge hvis de ikke får økonomisk støtte.
 • Aftenposten har snakket med noen av aktivistene som har måttet flykte fra Hongkong.
 • Lurer du på hvordan du skal starte fondssparing? Her er svar fra eksperter på de mest vanlige spørsmålene.

Helgetips

Det kommer som alltid mye godt lesestoff fra E24 i helgen. Du kan blant annet lese om Jenny Skavlan, som er ukens navn, og et intervju med Anne Lindboe, som brått forlot jobben som leder for Private Barnehagers Landsforening.

Anne Lindboe forlot nylig jobben som leder for Private Barnehagers Landsforening.

I tillegg har vi en reportasje fra jordbrukere i California, som forsøker å finne nye og mer klimavennlige metoder å drive på.

Ukens serietips er Landscapers, som du kan se på HBO. Det er en annerledes «true crime»-serie i fire episoder med mord, kjærlighet og gamle filmstjerner.

Håper du holder deg frisk og kan nyte helgen!

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne dine tanker til camilla.knudsen@e24.no eller til overblikk@e24.no.

Hilsen Camilla

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk

Flere artikler

 1. Overblikk: Trippel renteheving, høyere priser og dyrere ferie

 2. Olsens siste tale, lønnsvekst-tall og Ukraina-konflikten fortsetter

 3. Rentedrama, Dubai-avsløringer og Equinor-rekord

 4. Nye støtteordninger, renteheving og kamp om å bli sentralbanksjef

 5. Rentehopp, sentralbankdrama og karbonfangst

 6. Venter seks rentehevinger og høyeste lønnsvekst siden 2013