Rentedrama, Dubai-avsløringer og Equinor-rekord

Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken på tampen av uken.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Denne uken har det vært mye snakk om renteoppgangen både ute i verden og her hjemme.

Økende prisvekst kombinert med fare for dempet global vekst, er blant dilemmaene som sentralbankene må balansere etter pandemien og krigen i Ukraina.

Det har gitt voldsomme svingninger på børsene de siste dagene.

Uken har også vært spekket med andre spennende nyheter og avsløringer. Her er noen av toppsakene.

SLO TIL: Sentralbanksjefen i USA, Jerome Powell, leverte den største rentehevingen på 22 år denne uken.

Dobbelt rentehopp

Den amerikanske sentralbanken (Fed) satt onsdag renten opp med et halvt prosentpoeng til et intervall på 0,75–1,0 prosent. Det er første gang på 22 år at Fed leverer en så stor renteøkning. Vanligvis heves renten med et kvart prosentpoeng om gangen.

I første omgang var det lettelse på de amerikanske børsene, men dagen etter slo rentefrykten inn igjen for fullt med brutale aksjefall.

Norges Bank valgte på sin side å holde renten uendret på 0,75 prosent, men varslet samtidig at renten skal videre opp i juni.

Fortsetter utviklingen som sentralbanken venter, ligger det an til hevinger både i juni, september og desember i år.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets trekker også frem risikoen for raskere renteheving hvis inflasjonen blir høyere, men tror ikke det blir aktuelt med en dobbel renteheving.

– Norges Bank og Fed er to forskjellige verdener. Jerome Powell (USAs sentralbanksjef) har et mye større problem enn Ida Wolden Bache (Norges sentralbanksjef), sier hun.

ULOVLIG: Undersøkelser E24 har gjort viser at kun et fåtall av nordmennene med eiendom i Dubai, oppgir dette i skattemeldingen, slik loven krever.

Dubai-avsløringer

Dubai er et av verdens mest hemmelighetsfulle skatteparadiser. E24 har ledet et internasjonalt samarbeid om lekkasjer som omfatter 274.000 privatpersoner som er registrert med eiendommer i Dubai.

Flere dømte og etterlyste personer med norsk bakgrunn er også registrert der. I helgen kommer det ny avsløring knyttet til dette, som dreier seg om navngitte nordmenn som er etterlyste, og som sitter på store verdier i Dubai.

Kun et fåtall av nordmennene med eiendom i Dubai, oppgir eiendommen i skattemeldingen, slik loven krever.

Skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten sier dette er oppsiktsvekkende.

– Dette er veldig interessante funn og høye tall som belyser et segment og miljøer som vi er særlig interessert i, sier Nilsen.

EQUINOR-SJEF Anders Opedal leverte nye rekordresultater som følge av skyhøye olje- og gasspriser i kjølvannet av Ukraina-krigen.

Nye rekordtall fra Equinor

Oljeselskapet Equinor leverte nok et sterkt kvartal, preget av de skyhøye olje- og gassprisene i kjølvannet av Ukraina-krigen.

Totalt sitter selskapet igjen med et overskudd på nær 45 milliarder kroner etter skatt, over dobbelt så mye som på samme tid i fjor.

Equinor skriver samtidig ned verdier i Russland for 10 milliarder kroner. Selskapet har startet arbeidet med å trekke seg ut fra landet etter den russiske invasjonen av Ukraina.

Godt og blandet

  • Mandag førte en såkalt pølsefinger (tastefeil), til noen dramatiske minutter med enorme fall på børsene både her hjemme og i våre naboland. Citigroup innrømmet i etterkant at det var de som var ansvarlig for feilen. Her kan du lese mer om pølsefinger og «flash-krasj».
  • Dagligvaregiganten Orkla presenterte resultater denne uken. Omsetningen var bedre enn ventet, men selskapet rammes samtidig av økende kostnader som følge av krigen. Orkla varslet derfor ytterligere prisøkninger på dagligvarer fremover.
  • Debatten om hvordan prisvekst og renteøkninger vil påvirke folk flest, har rast denne uken, etter at finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte et budsjett som viste at gjennomsnittsfamilien vil gå i pluss. Økonomer og politikere har derimot konkludert med det motsatte.

Helgetips

Det kommer som alltid mye godt lesestoff fra E24 i helgen. Du kan blant annet bli bedre kjent med justisminister Emilie Enger Mehl, som nylig vant Kompani Lauritzen. Hun er ukens navn på E24.

Vi tar deg også med til gassriggene i Texas, der de ruster opp for hjelpe Europa ut av Putins jerngrep.

E24 byr dessuten på nye avsløringer, blant annet om etterlyste nordmenn med formuen i Dubai.

VINNER: justisminister Emilie Enger Mehl gikk seirende ut av realityserien Kompani Lauritzen.

Ukens serietips er Borgen, den danske dramaserien som følger toppolitikeren Birgitte Nyborg gjennom maktkampen. Den tar opp høyaktuelle temaer som forholdet til USA og Kina, samt klimaendringer. Den nyeste sesongen har skapt debatt fordi Nyborg sliter med overgangsalderen – et tema som hittil har vært lite belyst.

Håper du får en vin vårhelg!

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne dine tanker til camilla.knudsen@e24.no eller til overblikk@e24.no.

Hilsen Camilla

Publisert:
Gå til e24.no