Aker og Kjell Inge Røkke

Regjeringen vil selge staten ut av Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture

I fjor varslet regjeringen at de vil selge staten ut av flere Aker-selskap. Nå jakter næringsdepartementet kjøpere for to av dem.

TOPP: Kjell Inge Røkke eier store andeler i en rekke Aker-selskap. Staten kan snart være ute av dem de har eierinteresser i nå.
 • Fabian Skalleberg Nilsen
Publisert:

Den norske stat representert ved Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) ser på muligheter for å selge opptil 33,1 millioner aksjer i Aker Offshore Wind, ifølge en børsmelding onsdag ettermiddag.

Det tilsvarer rundt 4,88 prosent av selskapets utestående aksjer. Totalt har havvindselskapet en markedsverdi på 4,7 milliarder kroner.

I tillegg varsler departementet et mulig salg av 33,1 millioner aksjer i Aker Carbon Capture, tilsvarende 5,85 prosent av dette selskapets utestående aksjer. Markedsverdien er i alt 10,36 milliarder kroner med dagens aksjekurs.

Nordea og Pareto Securities har fått i oppdrag å finne kjøpere og pris for aksjene i fornybarsatsingene til Kjell Inge Røkke.

Varslet uttrekking

I fjor ble NFD og Aker enige om å avvikle Aker Kværner Holding.

Som en konsekvens av dette ble staten direkte eier i Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture, i tillegg til Aker Solutions og Akastor.

Les også

Regjeringen foreslår å avvikle statens eierskap i Aker Kværner Holding

Men departementet mener at staten ikke lenger har noen grunn til å eie aksjer i disse selskapene på lang sikt etter avviklingen. NFD har trukket frem at eierandelene er relativt små, og at staten vil ha begrenset innflytelse.

Derfor har departementet bedt Stortinget om å redusere eierskapet i de fire selskapene.

– Statens primære oppgave bør være å legge forholdene til rette for verdiskaping i Norge. Så lenge rammevilkårene er gunstige, forventer jeg at mange selskaper vil ha aktiviteter og hovedkontorer i Norge. Oljeleverandørindustrien har dessuten endret seg betydelig siden staten kom inn på eiersiden i 2007, sa næringsminister Iselin Nybø i en uttalelse i fjor.

– Har tapt flere milliarder

I en kronikk fra 9. april i år gjentok statsråden det hun mente om statlig eierskap.

– De rødgrønne førte staten inn på eiersiden i daværende Aker Holding i 2007, etter å ha hørt at Aker Solutions kunne bli solgt til utlandet. Fasiten i dag er at staten har tapt flere milliarder på investeringen. Dette var felleskapets midler, som kunne blitt brukt på andre måter, skrev hun.

Les også

Staten har tapt 4,5 milliarder på «Aker-eventyret»

Da Stortinget ble bedt om å gi regjeringen fullmakt til å selge statens eierandeler i Aker-selskapene, la næringsministeren til følgende:

– Dette er på linje med det som står i eierskapsmeldingen, om at privat eierskap bør være hovedregelen i norsk næringsliv. Vi har ikke hastverk med å selge statens aksjer i disse selskapene, men er åpne hvis vi kan få en god pris, sa Nybø.

Les også

Ap vil ha enda mer stat i det grønne skiftet

Les også

Røkkes kryptosatsing kan ha tjent 125 millioner på en drøy måned

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker og Kjell Inge Røkke
 2. Aker Offshore Wind
 3. Aker Carbon Capture
 4. Statlig eierskap
 5. Aker
 6. Nærings- og fiskeridepartementet
 7. Iselin Nybø

Flere artikler

 1. Staten har solgt seg ut av Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind

 2. Akers fornybarselskap feirer ettårsdag: Har vokst til 988 ansatte og 15,6 milliarder

 3. Røkkes grønne selskaper slår seg sammen

 4. Nybøs Aker-nei har kostet oss skattebetalere, men hun burde aldri fått spørsmålet

 5. Aker har satset 1,7 mrd. i fornybarselskapet Horizons: Fremover må de stort sett klare seg selv