Renterådet uenige om renteheving: – Forstår ikke at det skal haste sånn

På torsdag kan Norges Bank gi klarsignal for høyere rente i høst. Nullrenten kan dermed snart være historie. Olav Chen i Storebrand mener det er på tide, mens Eikas sjeføkonom frykter kronegalopp.

RENTERÅDET: Fra venstre Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken og sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.
Publisert:

Smittetallene har falt, stadig flere blir vaksinert og norsk økonomi er på bedringens vei – ingredienser som gjør at den første rentehevingen rykker nærmere.

Norges Bank har holdt styringsrenten på rekordlave null prosent siden mai i fjor for å hjelpe en kriserammet økonomi.

– Jeg tror september er ganske sikkert, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, om tidspunktet for et hopp i styringsrenten igjen.

E24s renteråd møtes før Norges Bank kunngjør den neste rentebeslutningen torsdag morgen. Sentralbankens beskjed har så langt vært at renten trolig vil bli satt opp i andre halvår.

– Glem at vinteren var svakere enn ventet. Fra mai og frem til nå har vi sett at ledigheten har falt ganske mye, særlig innenfor tjenestesektoren, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Han tror Norges Bank nå vil gi beskjed om at den første renteøkningen sannsynligvis kommer i september.

Handelsbanken-økonomen peker på at gjenåpningen av samfunnet har gitt et fall i arbeidsledigheten, som har vært større enn Norges Bank antok.

Hos Nav er nå 3,0 prosent av arbeidsstyrken registrert som helt ledige, ned fra 4,5 prosent i starten av mars.

Bedriftene tror gjenåpning og lettelser i virustiltakene vil gi betydelig vekst fremover, etter at strenge restriksjoner bremset etterspørselen og tilgang på arbeidskraft i vår, viser Norges Banks undersøkelser.

Kriteriet sentralbanken har satt for å kunne heve renten er «klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres».

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand.

Chen peker også på sterke positive effekter av samfunnets gjenåpning på økonomien i Storbritannia og USA, land som ligger foran oss i vaksineringen.

– Det vil gi en boost for eksportsektoren, på toppen av en oljepris som har steget nesten 300 prosent siden de kuttet renten til null.

– Forsiktigheten mener jeg bør settes litt til side nå. Hvis ikke bygger du bare opp ubalanser i økonomien, hvis du alltid tar forbehold om at det kan skje ting, sier han.

Les også

NHO om norsk økonomi: – Nå lysner det for alvor

DNB Markets tror også at Norges Bank vil gi et signal om høyere rente i september. Sjeføkonom Kjersti Haugland advarer likevel mot å øke rentene for tidlig.

Hun fremholder at økonomien trolig har hentet inn det tapte fra pandemiåret, men heller ikke mer enn det.

– Kanskje er vi nå omtrent rundt det nivået vi var på i februar 2020. Det er ganske dårlig, at økonomien etter så lang tid har mistet så mye. Og det er mange bedrifter som kommer til å ha varige sår av dette.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Hun mener økonomien fortsatt har behov for «pengepolitisk stimulans».

– Hvis du tenker at normalrenten ligger på litt under to prosent, så er det ikke ekstremt at renten ligger på null heller i en sånn situasjon.

Les også

Ny visesentralbanksjef vil beholde fastrente

– Jeg forstår ikke hastverket. Nå som boligmarkedet har begynt roe seg ned også, så forstår jeg ikke at det skal haste sånn med å få opp renten.

Tror på hurtig comeback

Chen advarer mot å la krisetiltak vare for lenge. Han mener at krisen har vært dyp, men at den ikke vil vare like lenge som for eksempel den store finanskrisen som traff verden for over ti år siden.

Storebrand-forvalteren peker på at sentralbanker og andre offentlige myndigheter, spesielt i USA, har iverksatt massive tiltak i møtet med pandemien.

RENTERÅDET: Fra venstre sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen, Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken og Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand.

Samtidig kommer økonomien både internasjonalt og her hjemme raskt tilbake når smitteverntiltakene letter, mener han.

– Utfordringen er man ikke har rullet tilbake krisetiltakene fort nok. Jeg tror Norges Bank er fornuftig og justerer opp rentebanen.

– Kan umulig haste

– Jeg ser ikke noe behov nå for å heve renten. Det kan umulig haste, mener sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

ADVARER MOT RENTEHOPP: Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen

Eikas sjeføkonom sier at Norges Bank risikerer å gjøre en «pengepolitisk tabbe», hvis renten blir satt opp i høst.

Han mener risikoen er at kronen vil styrke seg kraftig, fordi sentralbankene i USA og Europa har lovet å holde rentene uendret i flere år.

Kronestyrking kan ha en negativ effekt på norsk eksport, ved at varene blir dyrere målt i andre valutaer.

Andreassen frykter negative effekter også på andre områder. Han peker på flere «unormale forhold»:

Les også

Sterkeste krone siden juli 2019: – Tror den har mer å gå på

– Det er nullrente, usedvanlig lav kredittvekst, de usedvanlige høye boligprisene på småleiligheter og den svake kronen målt mot sitt historiske snitt.

– Når du begynner å gjøre noe med den ene unormaliteten her, og du øker renten alene uten at andre sentralbanker gjør det, er det veldig fort at du kan gjøre noe med de tre andre.

Ser risiko for «snublesteiner»

– Det er fortsatt usikkerhetsmomenter, sier Hov i Handelsbanken.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken

– Så har vi en situasjon nå hvor man kanskje føler litt eufori rundt gjenåpningen og at aktiviteten tar seg opp og ledigheten faller raskt.

– Men vi ser rundt oss at det ikke skal så mye til før det oppstår snublesteiner. Det er det som nettopp har skjedd i Storbritannia nå, med en gjenåpning som er utsatt en måned.

Hov peker på at vaksinasjonsgraden globalt fortsatt er lav mange steder, selv om mange i Europa og USA etter hvert har fått sine vaksiner.

– Så lenge det er situasjonen vil det være fare for at det blusser opp noen nye tilfeller, som man ikke vet om i dag. Vi er ikke helt ute av skogen ennå. Selv om det var digg å ta en første utepils i Oslo er det kanskje ikke helt representativt for hvordan det ser ut når vi kommer til september.

Publisert:
Gå til e24.no