OPP IGJEN: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache begynner å se effekter av sjokkterapien.

Rentene har begynt å bite

Norges Bank står i stormen. Renteøkninger er upopulære. Men de begynner å virke. Takler arbeidsmarkedet dette?

Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Du lager ikke omelett uten å knuse noen egg.

Og du blir ikke populær når du setter opp styringsrenten. Særlig ikke når du gjør det gang på gang.

Kritikken mot Norges Banks rentehevinger øker. Uke for uke. Topper innen fagbevegelsen, økonomilauget og politikerstanden rykker ut i mediene med sine protester.

Det nærmer seg en storm.

– Å sette opp renten vil ikke være lurt, for å si det slik. Men jeg veit ikke om de stiller i konkurransen om å være lure, sier LO-bossen.

En del frykter at renteøkningene kan sette norsk økonomi over styr. Mange frykter at ledigheten vil fyres opp. Sentralbanksjefen står likevel på sitt. Fire ganger på ett år settes styringsrenten opp.

Sentralbanksjefen heter Svein Gjedrem, LO-generalen er Yngve Hågensen.

Året er 2000.

Les på E24+

Nytt rentehopp, men er det snart nok?

I år 2022 er mye oppdatert. Vi har nye koster både på Bankplassen og på Youngstorget. Inflasjonen er mye høyere. En krig herjer på kontinentet. Norges Bank har en ny sentralbanklov og et ganske ferskt mandat å styre etter.

Ikke minst er rentene mye lavere nå.

Historien gjentar seg da heller ikke. Men som forfatter Mark Twain skrev, så rimer historien ofte.

Og når rentene settes fort opp, da utfordres sentralbanken. Å senke renten, det er gjerne ukontroversielt i brede lag. Å gjøre leieprisen på penger dyrere , det koster derimot noe for svært mange.

Nå får Norges Bank den største prøvelsen siden 2000.

Den gang da var dessuten alle hevinger på 0,25 prosentpoeng. Torsdag har vi fått den tredje renteøkningen på 0,5 prosentpoeng på rad. En såkalt dobbel er nesten blitt den nye normalen.

Les også

Norges Bank hever renten med 0,5 prosentpoeng

Siden tusenårsskiftet har dessuten Tesla nesten blitt den nye folkevognen. Et kjøkken fra år 2000 er blitt uaktuelt for mange. I villastrøkene flommer det over av grønne nummerskilt. Varebilene gjør jobben for oss.

I 2022 er det sågar noen som ikke lenger knuser eggene selv. Butikkene selger ferdig pakket og stekt omelett. Det er et marked for det.

Forbruket har i det hele tatt økt kraftig på drøyt to tiår. Litt fordi landet er blitt rikere. Men gjelden har også løpt fra inntektene i år etter år. Med mer lån og flytende rente biter hver eneste heving mer enn før.

Det vil merkes utover høsten, når særlig de to siste doble hevingene fra Norges Bank slår inn i nettbanken.

Rentebeslutning september 2022

I takt med at rentehevingene rammer mer, er det da heller ikke rart at også sentralbanksjef Ida Wolden Bache møter økende protester.

Samtidig skal selvsagt renteøkningene bite. Det er jo hele poenget. Dette er en sjokkterapi. Dette skal gjøre litt vondt for de fleste av oss.

Bruker vi mindre penger på restaurant og i butikk, bremses økonomien. Og nå er det nedkjøling på gang. Handelen bremser. Korttidsledigheten øker.

Håpet er at dyrere penger også tar livet av prisgaloppen som nå er i gang – før den blir enda verre.

Problemet er at hevingene samtidig kan ødelegge mye. Fortsatt er svært få ledige. Og mange som tidligere sto helt utenfor jobbmarkedet, har nå kommet inn igjen. Utviklingen har gått over all forventning på kort tid.

Dette dilemmaet slår også rett inn i Norges Banks mål og mandat. For hva er egentlig viktigst? Er det bedre at folk mister jobben, enn at prisene går kraftig opp?

Selv om ingen ønsker drepende inflasjon, er ikke svaret fullstendig hugget i sten. Det nye mandatet til Norges Bank er litt upløyd mark. I det siste har da også LO, SSB-forskere og professor Steinar Holden rykket ut mot sentralbanken.

Alle frykter de at for mange og hissige rentehevinger gir unødvendig mange arbeidsledige. Og ledigheten – den tar gjerne heisen opp, men bare trappen ned.

Debatten er også en påminnelse om at økonomi ikke er et naturfag. Økonomer bommer ofte i sine prognoser. Til syvende og sist må også rentesettingen ta hensyn til hvilket samfunn vi ønsker å leve i.

Det er heller ikke slik at all inflasjon her hjemme skyldes norske forhold. Slett ikke. Putins angrepskrig har løftet energiprisene mye. Flere andre prisøkninger er også importert.

I motsetning til i land som USA, har dessuten ikke lønningene i Norge bykset kraftig oppover i år. Snøballen som mer enn noe annet kan fyre opp inflasjonen ytterligere, den ruller ikke.

Tvert imot vil faktisk lønnsmottagere flest få radikalt forverret kjøpekraft i år. Reallønnen vil falle kraftig.

Vi skal ikke ta helt for gitt at lønnsoppgjørene blir like moderate i årene som kommer. Om arbeidstagerne over tid opplever at de skvises både på boliglånet og i lønningsposen, kan en snøball få mer fart til slutt.

Les på E24+

Nytt rentehopp, men er det snart nok?

Dilemmaene kan tårne seg opp utover høsten. For mange kan det samtidig bli tydelig at Norges Bank er på etterskudd. Nullrenteregimet varte for lenge. Og er man på etterskudd, er det en fare for at man overdriver den andre veien senere.

Så er alltid etterpåklokskap den sikreste vitenskapen. Og fortsatt er det usikkerhet ellers. Selv om vi ser en gryende nedkjøling i økonomien, så stiger boligprisene fortsatt. Den underliggende prisveksten satte nylig ny årsrekord. Omelett i pakke står stadig fremme i butikkhyllene.

Mye tyder på at renteøkningene ikke har nådd helt hjem ennå. Ikke til mange nok, i alle fall.

Men effekten er på vei. Trolig rentetoppen også. Norges Bank frykter resesjon, og demper torsdag rentebanen fremover. Stadig flere ser ut til å ta hensyn til renteøkningene, før de setter i gang med nye runder oppussing, boligkupping, kinobesøk og yogakurs.

Jo raskere prisene demper seg vesentlig, jo enklere blir veien videre også for Norges Bank.

Flere kommentarer:

Les også

En varslet kalddusj

Les på E24+

Det kan være lurt å investere i han som fant Johan Sverdrup

Les på E24+

Et slapt Kina kan prege børsene i årevis

Les på E24+

Hvor lenge demper jobbtall børsene?

Les på E24+

På tide å spenne børsnervene

Publisert:
Gå til e24.no