IKM får bredbåndsjobb i Filippinene – fra Sandnes

Øystaten har over 7000 øyer. Nå skal 12 av dem få nye fiberkabler mellom seg – med hjelp fra Sandnes.

Daglig leder Peder Hoås (t.v.) i IKM Ocean Design og divisjonsdirektør Arne Vervik i IKM Gruppen var glade da de i 2019 hanket inn en omfattende kontrakt på oljefeltet Johan Sverdrup. Nå kan de juble for en ny kontrakt for legging av fiberkabler i Filippinene.
Publisert:

Sandnes-selskapet IKM Ocean Design vunnet kontrakten på å planlegge legging og drift av kommunikasjonskabler mellom 12 av de største øyene i Filippinene.

– Dette er et stjerneeksempel på hvordan selskaper i Rogaland utvikler og omstiller seg. Her bruker vi kompetansen fra oljebransjen og de avanserte ingeniørverktøyene vi har, sier Arne Vervik, divisjonsdirektør i IKM Gruppen og styreleder i Norsk Industri Rogaland.

Sandnes-selskapet skal planlegge hvor fiberkablene skal gå, se på hvordan de best skal installeres, hva som må gjøres på havbunnen, vurdere risiko – og hvordan kablene kan repareres hvis noe skulle skje.

Les på E24+

Batteriselskap ønsker statlig hjelp i pengejakt – Ståle Kyllingstad foreslår jafs fra Oljefondet

Mens norsk sokkel er rundt 1000 meter på sitt dypeste, skal fiberkablene mellom Filippinene-øyene legges på ned mot 1500 meters dyp.

– Vi har jobbet mye med kabler på norsk sokkel. Et eksempel er elektrifisering av plattformer på sokkelen, der vi har vært med på prosjekter hvor både kraftkabler og kabler for kommunikasjon legges fra land. Og så har vi erfaring fra havvind.

– Hvordan fikk dere jobben?

– Vi har markedsført oss internasjonalt. Og så har vi mange nasjonaliteter som jobber i selskapet, blant annet ansatte fra Kina. Det er viktig både for først å fange opp prosjektene og så gjennomføre dem. De hjelper oss å forstå kulturen, sier Vervik.

Han kan ikke si hva kontrakten er verdt, annet enn at den har en verdi på noen millioner. Samtidig åpner den for mye mer arbeid, forteller Vervik.

Arbeidet begynner med en gang og kontrakten varer i første omgang i ett år. Mellom ti til 15 ansatte i Sandnes, Oslo og Trondheim vil være med på prosjektet. Totalt har IKM Ocean Design rundt 80 ansatte.

– For oss er dette en betydelig kontrakt. Og vi håper den er det første steget i dette samarbeidet, sier Vervik.

Les også

147,6 millioner i pluss for Kyllingstad og IKM: «Meget godt fornøyd»

Les også

IKM Subsea sikrer 200 millioners kontrakt med Nexans Norway

Les også

Kyllingstad-selskap redder oljebedrift i Stavanger etter konkurs

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om