Åpner for lønnsstøtteordning: – Målet er å finne gode løsninger

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) inviterer partene i næringslivet til ny prat om ordninger fredag. Der vil blant annet en lønnsstøtteordning ligge på bordet.

Publisert:

Det bekrefter Vestre overfor E24 torsdag kveld.

Møtet skal finne sted i Finansdepartementet fredag klokken 10. Tema er den pågående koronasituasjonen og hvordan regjeringen kan bidra til at næringslivet holder folk i arbeid, opplyste departementet tidligere torsdag.

– Vi har jo hatt nær og tett dialog med partene daglig, med to møter i løpet av en uke nå, og vi har bedt om innspill for ordninger for næringslivet, sier Vestre.

Disse mener næringsministeren at regjeringen stor grad innfridd, ved å gjenåpne den nasjonale kompensasjonsordningen som Solberg-regjeringen snekret sammen.

I tillegg er det satt av 1 milliard kroner ekstra til den kommunale kompensasjonsordningen for bedrifter som rammes økonomisk av de nye koronarestriksjonene.

Les også

Onsdag: Regjeringen vil ikke komme med en lønnsstøtteordning nå

– Og så kom det blant annet frem i går at det er ønsker om ytterligere tiltak, og at det er behov for det. Nå har vi lyttet til innspill, og vi skal diskutere dette mer direkte i morgen, sier han.

– Sånn type ordning kan også ligge på bordet

LO, NHO og Virke har alle etterlyst lønnsstøtte, der staten tar en del av lønnskostnadene for kriserammede bedrifter. Formålet er å gjøre det lettere for bedriftene å unngå permitteringer. Dette skal partene altså møtes om fredag formiddag, forteller Vestre.

– Det er flere ting som er aktuelt å se på, herunder ordninger for å bidra til å holde flere i jobb, og å bidra til at færre permitteres, og det skal vi diskutere med partene i morgen. Målet er å finne gode løsninger sammen med partene.

– Vil det si at dere nå åpner for lønnsstøtteordningen, som har vært etterlyst av partene de siste dagene?

– Det er en av flere ting vi vil diskutere med partene i morgen. Det kan også være andre aktuelle forslag som vil kunne ha effekt.

– Som hva da?

– Det kan være skatter og avgifter, moms, arbeidsgiveravgift og eventuelt andre innspill. Men en sånn type ordning kan også ligge på bordet.

Les også

Næringsministeren møtte partene i arbeidslivet: – Vi må ha litt is i magen

Vil finne løsninger

Vestre sier hensikten med morgendagens møte er å finne løsninger.

– Vi har jo innført kraftige virkemidler allerede, og de vil ha stor effekt, og det mener jeg fortsatt. Men vi opplever at partene er opptatt av ordninger som bidrar til å holde folk i jobb. Det er få ting som er viktigere for denne regjeringen, sier Vestre.

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen reagerer med optimisme på signalene fra næringsministeren.

– Vestre kommer med gode signaler i kveld. Det haster å få denne ordningen på plass, og Virke vil bidra godt inn i arbeidet med konkrete detaljer rundt en lønnsstøtteordning, skriver Kristensen i en e-post til E24.

Både Kristensen, LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid etterlyste lønnsstøtteordningen overfor E24 senest onsdag.

Regjeringen kom med flere økonomiske grep under sin pressekonferanse tirsdag kveld.

  • Den kommunale kompensasjonsordningen skal styrkes med ytterligere 1 milliard kroner. Dette kommer i tillegg til de 200 millionene som allerede er satt av.
  • Kompensasjonsordningen innføres med små justeringer. Det blir mildere krav til omsettingsfall og at maks utbetaling blir noe lavere.
  • I tillegg videreføres flere sektorspesifikke ordninger, og gjeninnføringen av blant annet flypassasjeravgiften utsettes til april.
Publisert: