Venter tøff vinter for pandemi-rammede bransjer: – Får en kraftig nedgang

Til våren er det likevel duket for at oppgangen i økonomien fortsetter, tror sentralbanksjef Øystein Olsen. Han mener Norges Bank kunne havnet «bakpå» hvis renten ikke ble hevet nå.

SATT OPP RENTEN: Sentralbanksjef Øystein Olsen.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Det blir nok en betydelig nedgang i aktivitetsnivået nå i første kvartal i 2022, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til E24.

Han la torsdag frem Norges Banks rentebeslutning og nye vurderinger av norsk økonomi.

Inntil helt nylig pekte pilene oppover. Men på kort tid har situasjonen endret seg dramatisk for bedrifter innen kultur, overnatting og servering. De er igjen hardt rammet av smitteverntiltak.

– Får en kraftig nedgang

Olsen sier at Norges Bank venter et fall i økonomien på rundt en halv prosent de neste tre månedene. Det skjer etter at sterk vekst har løftet økonomien over nivåene fra før pandemien.

Les også

Dette betyr renteøkningen for deg

Olsen sier at bransjene som nå «delvis stenges ned eller får veldig klare begrensninger», vil «oppleve betydelig fall i aktiviteten».

– Vi har gått grundig gjennom dette og basert oss på blant annet erfaringer fra hva som skjedde med aktivitetsutviklingen i disse tjenesteytende næringene fra våren 2020.

– Om ikke like dyp, får du en tilsvarende kraftig nedgang i disse næringene denne vinteren. Men så tar det seg opp igjen.

Les også

– Norges Bank innser at rentevåpenet kanskje ikke er det riktige våpenet

Norges Bank har anslått kraftig vekst i folks forbruk når midler spart opp under pandemien slippes løs.

Nå blir deler av forbruksfesten utsatt, ifølge de nye vurderingene til sentralbanken.

Norges Bank venter et «markant fall» i forbruket i første kvartal som følge av mindre konsum av tjenester, spesielt innenfor overnatting, servering, kultur og fritid.

– Vi vil oppleve fall i konsumet og økt sparing på kort sikt, sier Olsen.

Han peker på erfaringene fra den første nedstengningen.

– Vi har lagt til grunn et tilsvarende skift i forbruksmønsteret, bort fra tjenestene som ikke er tilgjengelig i samme omfang, men over mot varer.

Rentehopp tross virus-uro

Til tross for at deler av næringslivet nå sliter hevet Norges Bank styringsrenten til 0,5 prosent torsdag. Den neste rentehevingen kan komme i mars.

Begrunnelsen er blant annet at sentralbanken tror tiltakene etter hvert kan lettes på, og at økonomien da vil komme raskt tilbake.

– Vi legger til grunn at det vil bli grunnlag for å avvikle tiltakene i løpet av vinteren og våren. Økonomien tar seg ganske markant opp igjen. Og den ganske sterke oppgangen som vi har sett det siste året, vil fortsette, sier Olsen.

Senest mandag la regjeringen frem enda en innstramming i smitteverntiltakene, og i etterkant har hotell og uteliv igjen sendt ut permitteringsvarsler.

Olsen peker på smitteverntiltakene, men trekker samtidig frem støttetiltak som «vil sørge for å opprettholde inntekter både hos virksomheter og de som blir ledige».

Regjeringen har blant annet lagt frem eller varslet kompensasjonsordninger til næringslivet, lønnsstøtteordning og ordninger for ledige og permitterte.

Kunne havnet «bakpå»

– Hvis vi ikke hadde hevet renten, så kunne det å havne bakpå være en risikofaktor i forhold til de utviklingstrekkene med press i økonomien, og med utgangspunkt i at renten er ganske langt fra et normalt nivå, sier Olsen.

Før pandemien forverret seg har nemlig bedriftene i økende grad meldt om mangel på arbeidskraft og press på priser og lønninger.

Det vil fortsatt være situasjonen hvis Norges Bank har rett i at smitteverntiltakene etter hvert vil trappes ned, påpeker Olsen.

Han sier at finanspolitikken, altså de offentlige støttetiltakene, er det «viktigste virkemiddelet» for å hjelpe bedriftene og folk som nå rammes.

– Det sørger for at ting ikke går verre, og at ting kommer tilbake også.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Øystein Olsen

Flere artikler

  1. Norges Bank hever renten tross omikron-uro

  2. Sentralbanksjefen om pandemi og renteheving: – Jeg angrer aldri

  3. NHO-bedriftene har tverrsnudd fra optimisme til pessimisme

  4. Norsk økonomi falt i første kvartal

  5. Veksten i økonomien stoppet allerede før omikron