Her er kandidatene til årets mest omtalte jobb

Fredag er neste sjanse til å utnevne ny sentralbanksjef. Det står mellom politiker Jens Stoltenberg og sentralbankens Ida Wolden Bache. På utsiden lurer en tredje kandidat.

Visesentralbanksjef, Ida Wolden Bache, og Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, kjemper om å bli Norge neste sentralbanksjef. I midten Jacob Bjorheim, som omtales som en «dark horse».
  • Sigurd Bjørnestad (Aftenposten)
Publisert: Publisert:

Intervjuene er trolig unnagjort. Innstillingen er kanskje ferdig skrevet. Trådene kan samles. Fredag klokken 11 er det statsråd på Slottet.

Jens Stoltenbergs søknad har skapt stort engasjement i noen miljøer i lille Norge. To middager, en spasertur og «hvem sa hva når» er deler av debatten.

Saken har forplantet seg til Stortinget. Finanspolitiske talspersoner for opposisjonspartiene, unntatt KrF, vil ikke at Stoltenberg skal få jobben. De uttaler seg, selv om dette ikke er en sak for Stortinget. Regjeringen ansetter sentralbanksjef.

Generalsekretæren i verdens sterkeste militærallianse vil avslutte karrieren som sentralbanksjef. Ida Wolden Bache ønsker å ta steget helt til topps etter mange år i Norges Bank.

Begge er oppfordret av Finansdepartementet til å søke.

Nettavisen har minnet om Jacob Bjorheim som en tredje reell kandidat. Han har bak seg en lang karriere i Sveits innen internasjonal finans.

To med svært ulik bakgrunn

Stoltenberg stiller med bred politisk erfaring fra øverste hylle. Bache stiller med smal, lang erfaring og faglig tyngde. Det er en internasjonal stjerne mot en stjerne i sentralbanken.

Det sentrale temaet i debatten er Norges Banks og Oljefondets uavhengighet fra det regjerende Arbeiderpartiet hvis Stoltenberg får jobben. Både reelt og hvordan dette blir oppfattet av i Norge og utlandet. Statsministeren har erklært seg inhabil.

Overfor Aftenposten/E24 vil kommunikasjonssjef Therese Riiser i Finansdepartementet ikke si når avgjørelsen blir kjent.

Kandidat 1: Jens Stoltenberg

Som generalsekretær i Nato siden 2014 spiller han i verdenspolitikkens elitedivisjon. Før opprykket var han statsminister 2005–2013 og 2000–2001. I 1996 og 1997 var han finansminister, mens han var nærings- og energiminister i 1993–96. Han er vokst opp i Arbeiderpartiet.

Han tok embetseksamen i samfunnsøkonomi i 1987. Siden den gang har han hatt ett år i arbeidslivet utenfor politikken. 1989–90 var han konsulent i forskningsavdelingen i Statistisk sentralbyrå.

Fra sitt politiske liv har han bred erfaring også med økonomisk politikk. Som statsminister ledet han Norge gjennom finanskrisen 2008–2009 sammen med Finansdepartementet og Norges Bank.

I 2001 la han som statsminister frem handlingsregelen for å bruke oljepenger. Samtidig foreslo hans regjering at Norges Bank formelt skulle sette renten ut fra et tallfestet mål for prisveksten.

Pensjonert professor Steinar Strøm ved Universitetet i Oslo var en av Stoltenbergs veiledere i studietiden.

– Skulle han bli sentralbanksjef, har han alle kvalifikasjonene som trengs: faglig sterk, bred erfaring, nasjonalt og internasjonalt nettverk, har Strøm sagt til E24.

Kandidat 2: Ida Wolden Bache

Som visesentralbanksjef siden 2020 har Ida Wolden Bache bak seg lang og variert erfaring fra Norges Bank. Eneste avbruddet var årene 2010–2013. Da var hun seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets.

Norges Bank har tre hovedoppgaver: sette renten, passe på bankene og det finansielle systemet og forvalte pengene i Oljefondet. Før hun ble visesentralbanksjef var hun leder for de to første av disse hovedområdene.

I hennes nåværende stilling er hun medlem av bankens hovedstyre og komiteen som setter renten. I begge disse sitter også sentralbanksjefen. Hun har doktorgrad i økonomi fra Universitetet i Oslo og master i økonomi fra London School of Economics.

Professor Ragnar Nymoen ved Universitetet i Oslo var hennes veileder ved doktorgraden.

– Jeg kjenner bare Ida faglig og mest fra den tiden da hun skrev sin aldeles utmerkede doktorgradsavhandling om valutamarkedet og prisdynamikk, der jeg hadde gleden av å være veileder, sier han til Khrono, en avis for høyere utdanning og forskning.

Les også

Syv sentralbanktopper i eurosonen har vært minister

Les også

Internasjonale økonomer om Stoltenberg: – Utnevnelse av tidligere politikere til sentralbankjobb har en bismak

Kandidat 3: Jacob Bjorheim

Han har lenge gått under radaren i de store mediene, men Nettavisen trakk ham nylig frem som en «dark horse».

Bjorheim har lang erfaring fra internasjonal finansvirksomhet. Nå sitter han i styret for datterselskapet som står for kapitalforvaltning i den sveitsiske storbanken UBS.

Jacob Bjorheim

Han er forsker ved instituttet for bank og finans ved universitetet i Zürich og også tilknyttet universitetet i Basel. I ti år frem til juni 2017 var han Head of Asset Management ved Bank for International Settlements (Bis), også det i Sveits. Bis er sentralbankenes bank og et samarbeidsorgan for 55 sentralbanker.

Bjorheim har mastergrad og doktorgrad fra London School of Economics. I tillegg har han en master fra Universitetet i St., Gallen i Sveits.

Så er spørsmålet: Blir han sentralbanksjef etter et helt yrkesliv i utlandet?

Les også

Erna Solberg om Norges Bank-jobben: Ber Støre lytte til flertallet

Les også

Jens Stoltenberg er ikke inhabil som sentralbanksjef

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Økonomisk politikk
  2. Norges Bank
  3. Jens Stoltenberg

Flere artikler

  1. Derfor fikk Stoltenberg jobben: Les hele begrunnelsen

  2. – Fremstår som en politisk utnevnelse

  3. Jens Stoltenberg vil bli ny sentralbanksjef

  4. Økonom om sentralbankdramaet: – Bache er mer kvalifisert for jobben

  5. Forsker på sentralbankmakt: – Trenger en kandidat som forstår at sentralbankpolitikk handler om mer enn renten