Lysbakken om regjeringsforhandlinger: – Vi er godt forberedt

Jubelen var overdøvende i SV-leiren da valgresultatet ble klart mandag kveld. Men om jubelen holder seg hele veien gjennom regjeringsforhandlingene, gjenstår ennå å se.

Publisert:

Årets valgresultat var noe Sosialistisk Venstreparti (SV) tidligere bare kunne drømme om.

Det sa en av partiets mest profilerte politikere, Kari Elisabeth Kaski, da resultatene begynte å tikke inn klokken 21 mandag kveld.

Drømmen gikk altså i oppfyllelse. Partiet klatrer opp på 7.4 prosentpoeng – og gjorde sitt beste valg siden 2005. Og tirsdag bekreftet påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre at han har snakket med partileder Audun Lysbakken.

Og selv om han fortsatt holder døren på gløtt for Rødt og MDG, ligger det an til at Støre får sin drømmeregjering: En flertallsregjering med både SV og Sp.

– Jeg og Jonas har vært i kontakt med hverandre, vi snakket i natt og har hatt kontakt på SMS i dag. Vi er enig om å møtes snart, så tar vi det derfra, sa Lysbakken da han møtte pressen på Stortinget tirsdag.

– Vil Vedum være med på dette møtet?

– I første omgang er det Jonas som styrer dette, det er sånn det må være. Vi snakker separat i første omgang og så er det naturlig at vi snakker flere, svarer Lysbakken.

Lysbakken sier at SV er godt forberedt på forhandlinger.

– Vårt mål er å etablere en rødgrønn regjering.

Han minner om at det ikke blir noen flertallsregjering uten hans parti, og er tydelig på at det er politikken som vil avgjøre om forhandlinger vil lede frem til regjeringsmakt for SV:

– Særlig om det som handler om helheten når det gjelder å få forskjellene ned i Norge og klima- og miljøpolitikken.

– Vårt mål er å komme i regjering, men blir det ikke godt nok, er vi klare for å komme i opposisjon. SV kommer til å bli vanskelig å forhandle med, og vi har tenkt til å være harde på en vennlig måte. Det er vårt utgangspunkt.

Men før de går inn i forhandlinger, skal Lysbakken gjøre noe helt annet. Han skal feire resultatet.

– Det aller første vi skal gjøre er å ta oss tid til å feire litt. Straks skal jeg spise kake med sentralstyret.

Publisert:
Gå til e24.no