FRP OG HØYRE VIL FJERNE FORMUESSKATTEN: Frp og Høyre vil fjerne formuesskatten

Vinner Frp og Høyre valget og fjerner formuesskatten, vil 27 av landets 34 milliardærer bli nullskatteytere, mener SV.

NULL: - Fjerning av formuesskatten vil gjøre at Olav Thon, Kjell Inge Røkke og Jens Ulltveit-Moe ikke vil betale noen ting til fellesskapet, sier SV-nestleder Audun Lysbakken.
Publisert:

– Basert på de inntektene de hadde i 2007, vil Frps og Høyres opplegg gjøre dem til nullskatteytere, fastslår SV-nestleder Audun Lysbakken til VG.

– De rike er så flinke til å tilpasse seg slik at de nesten ikke betaler skatt, og formuesskatten er omtrent den eneste de ikke klarer å tilpasse seg vekk fra. Det er et viktig argument for å beholde den, sier Lysbakken.

I 2007 ble det betalt inn til sammen nesten 12 milliarder kroner i formuesskatt.

Store endringer

Den rødgrønne regjeringen har gjort store endringer i formuesskatten de siste fire årene: Bunnfradraget er øket, slik at mange med relativt små formuer slipper å betale denne skatten. Samtidig er den skjerpet kraftig for de rikeste.

– Derfor har det dramatiske fordelingskonsekvenser å fjerne formuesskatten. Det vil gjøre at Olav Thon, Kjell Inge Røkke og Jens Ulltveit-Moe ikke vil betale noen ting til fellesskapet. Jeg vil spørre Siv og Erna: Er det rettferdig at overklassen i Norge skal bli nullskatteytere, sier Lysbakken.

Falsk flagg

Han mener Siv Jensen seiler under falskt flagg når hun fremstiller Frp som partiet for folk flest.

– Sist jeg sjekket var ikke folk flest milliardærer, sier Lysbakken.

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner tror ikke norske milliardærer har noe ønske om å bli nullskatteytere. Det vil heller ikke Høyre at de skal bli, understreker han.

– Hvis vi fjerner formuesskatten helt, må vi finne andre måter å sikre at også de aller rikeste betaler skatt, sier Sanner til VG.

– Hvordan?

– Det har jeg ikke noe klart svar på nå. Men jeg er helt sikker på at det er mulig å finne løsninger på det, sier Sanner.

Flere nyheter på E24.no

Publisert: