ANALYTIKER OM OLJEKATASTROFE: - Oljesøl kan ha enorm påvirkning på oljeprisen

Oljesølet i Mexico-gulfen kan få dramatiske konsekvenser for oljeprisen.

Publisert:

Det lekker fortsatt olje fra dyphavsbrønnen forbundet med plattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Estimater viser at utslippet kan bli en gigantisk miljøkatastrofe.

Barack Obama beskrev søndag utslippet som en mulig "alvorlig trussel mot økonomien og miljøet" i delstatene med kyst mot golfen. Presidenten legger all skyld på BP.

- La meg gjøre det helt klart: BP er ansvarlig for denne lekkasjen. BP skal betale regningen, sa presidenten med trykk på hvert ord.

BP har reagert på de klare ordene fra Obama, og har mandag meldt at de akter å dekke alle kostnader forbundet med oljesølet.

Følg oljeprisen med E24 Børs

100 dollar

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets tror at oljeprisen kan stige til 100 dollar, hvis USAs estimater slår til.

- Med tanke på all skipsfarten som kommer inn i Mexico-gulfen, kan oljeflaket ha en enorm påvirkning på oljeprisen. Skulle flaket senke farten eller stanse skipsfarten i området, kan oljeprisen stige til 100 dollar, sier Kjus til E24.

Louisiana Offshore Oil Port er den havnen i USA som tar inn mest olje. Fra havnen blir oljen sendt inn i rørnettet i USA. En begrensning på importen av olje i Louisiana kan påvirke oljelagertallene som legges frem hver onsdag fra Department of Energy.

Et fat nordsjøolje med leveranse i juni omsettes i skrivende stund for 88,22 dollar, opp 0,78 dollar i dag.

Frykter 100.000 fat dagen

USAs utenriksminister Ken Salazar tror utslippet kan ende på 100.000 fat olje per dag fra dypvannsbrønnen.

For å sette tallene i en kontekst, inneholder en nordsjølast (Aframax) 600.000 fat. Med andre ord går én last i uka rett i havet, skulle utenriksministerens estimater slå til.

En enorm miljøkatastrofe

Oljeflaket dekker i dag 9.000 kvadratkilometer og tilsvarer dermed landmassen til Puerto Rico. Flaket har kurs må Louisiana, og det fryktes for hvordan flaket vil påvirke både fiske- og turistnæringen i staten.

Skulle det lekke ut 100.000 fat olje per dag, vil katastrofen få nye dimensjoner. I dag slippes det ut 5.000 fat olje per dag, som allerede skaper store problemer.

Til sammenligning var oljesølet i Langsund "kun" et resultat av lekkasjer fra skipets drivstofftank.

Flere nyheter på E24.

Publisert: