Republikanerne bryter budsjettsamtaler

Forhandlingene i Kongressen om det neste statsbudsjettet brøt sammen da Republikanerne trakk seg i protest mot at Demokratene vil øke skattene for de rike.

Republikanserne John Boehner, andre til høyre , går med , fra venstre: Kevin McCarthy, Eric Cantor, Jeb Hensarling og Cathy McMorris Rodgers.
Publisert: Publisert:

Bruddet torsdag skapte fornyet bekymring for at Kongressen ikke blir enig om å heve gjeldstaket på 14.300 milliarder dollar innen fristen 1. august.

Republikanerne sier de trakk seg fra forhandlingene som visepresident Joe Biden har ledet, fordi Demokratene insisterer på at skatteøkninger må være en del av pakken for å redusere underskuddet på budsjettet.

Republikanerne vil ikke gå med på en ny rutinemessig heving av taket for hvor mye gjeld USA kan ta opp, før det er enighet om budsjettet.

– Jeg tror det er på tide at presidenten snakker klart og løser skattespørsmålet, sa flertallslederen Eric Cantor. Han la til at samtalene ikke blir gjenopptatt før skattespørsmålet er løst.

I Det hvite hus

Dermed brygger det opp til en konfrontasjon mellom president Barack Obama, presidenten i Representantenes hus, John Boehner, og flertallslederen i Senatet, senator Harry Reid, om hvordan de to partiene kan bli enige om et budsjett og unngå at USA misligholder gjelda.

Dette er den samme trioen som i vår forhandlet seg fram til enighet om budsjettet for i år i siste liten før staten slapp opp for penger og deler av statsadministrasjonen hadde måttet stanse sin virksomhet.

Om rentetaket ikke heves, vil USA ikke kunne fortsette å låne og vil dermed ikke lenger være i stand til å betale avdrag og renter på statsgjelda.

Et slikt scenario ville sende sjokkbølger gjennom den internasjonale finansverdenen og kunne tippe USA og verden ut i en ny resesjon. De store kredittvurderingsbyråene har truet med å nedjustere USAs kredittverdighet.

Tror på løsning

De fleste, blant dem toppolitikeren Bill Richardson, er imidlertid enige om at det til slutt blir en avtale fordi konsekvensene ellers ville bli så katastrofale.

– Min spådom er at dette blir løst i siste øyeblikk. Det vil være svært uansvarlig av Republikanerne å bruke denne saken som et politisk våpen, sa Richardson til NTB under et besøk i Oslo denne uka.

Han mener spørsmålet om gjeldstaket blir løst til slutt fordi det vil være til så stor skade for USAs omdømme i utlandet og for økonomien om det ikke skjer.

– Det er viktig at vi kommer fram til en tverrpolitisk avtale om å løse gjeldsspørsmålet, fordi det skader økonomien vår, sier demokraten Richardson, som har vært guvernør i New Mexico, FN-ambassadør og energiminister.

Vokser for hvert år

USAs statsgjeld har nå nådd opp i 14.300 milliarder dollar, mens underskuddet på budsjettet ligger rundt 1.400 milliarder dollar for i år.

Gjelda har først og fremst vokst under republikanske presidenter, ikke minst George W. Bush. Den økte kraftig med de enorme stimuleringspakkene som Bush og også Obama satte inn for å berge USA fra depresjon under finanskrisen.

Alle er enige om at underskuddene må reduseres slik at ikke statsgjelda fortsetter å vokse, og begge partier er allerede enige om en ramme på 4 milliarder i innsparinger. Men der slutter enigheten.

Demokratene går inn for en blanding av skatteøkninger for de rike og budsjettkutt, samtidig som budsjetter for helse, miljø og forskning skjermes.

Republikanerne derimot vil ha kraftigere kutt over nesten hele linjen, med et mulig unntak for forsvarsbudsjettet. Men de er imot enhver skatteøkning.

Republikanerne er også splittet seg imellom, siden noen av de mer ekstreme Tea Party-aktivistene trolig til slutt må tøyles av de mer moderate republikanerne som forstår hvor alvorlig det ville være om gjeldstaket ikke heves. (©NTB)

Publisert: