Statssekretær ble Huawei-topp. Nå må regjeringen svare om lobbyvirksomhet

Regjeringen må svare Stortinget på om tidligere statssekretær Vidar Brein-Karlsen har brutt sin karantene som lobbyist for kinesiske Huawei.

NY JOBB: Vidar Brein-Karlsen gikk fra statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet til en direktørjobb i Huawei.

Foto: Justisdepartementet
  • Ola Haram
  • Oda Leraan Skjetne
  • Niklas Plikk
Publisert: Publisert:

VG og Tek.no har de siste ukene skrevet om hvordan det kinesiske mobilselskapet Huawei ikke får bygge i USA og Australia, av frykt for spionasje, mens de i Norge får store kontrakter.

Nå anklager Senterpartiet en tidligere statssekretær for Justis- og beredskapsdepartementet for karantenebrudd på jobb for selskapet.

Vidar Brein-Karlsen (Frp) gikk tidligere i år fra Justisdepartementet til en jobb som direktør for samfunns- og myndighetskontakt i kinesiske Huawei. Ettersom han som statssekretær hadde tilgang til høyt gradert informasjon, fikk han en karantene på seks måneder.

Fikk saksforbud – ba om møte med Sp

I tillegg fikk han 12 måneders saksforbud på saker som Justisdepartementet eller Samferdselsdepartementet er involvert i, skriver ABC Nyheter, som først omtalte saken.

Etter at VG stilte spørsmål ved sikkerheten rundt Huawei og Senterpartiet gikk ut mot selskapet, tok Brein-Karlsen ifølge Senterpartiet kontakt og ba om et møte. Det er samferdselsdepartementet som har ansvaret for utbyggingen av 4g- og 5g-nett i Norge.

Kommentar: Norge bør vurdere Kina-nekt

Nå må regjeringen svare Stortinget på om Brein-Karlsen har brutt karantenereglene, etter spørsmål fra Senterpartiet.

Brein-Karlsen sier til VG at han selv også har kontaktet karantenenemnda og bedt om en vurdering.

5G I NORGE: Telia, ICE og Telenor har nå et kappløp om å bli de første som bygger ut 5G i Norge. Telenor har inngått et samarbeid med kinesiske Huawei for å bygge ut telenettet i Norge. Her tester samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen ut nettet. Foto: L

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

– Har du brutt karantenereglene?

– Etter min mening og min forståelse av det vedtaket, er jeg godt innenfor. Nå er det stilt spørsmål om det, og derfor kontaktet jeg karantenenemnda umiddelbart for å få dere uttalelse. Jeg avvente og høre hva de sier, sier Brein-Karlsen til VG.

Skulle ikke jobbe med regjeringssaker

Senterpartiet har sagt at regjeringen bør vurdere å stenge Huawei ute av den norske telenett-utbyggingen. I vedtaket fra Karantenenemnda står det at Brein-Karlsen ikke fikk involvere seg eksternt i saksområder der Samferdselsdepartementet er involvert – eller drive påvirkningsarbeid overfor dem.

– Vi har sett de utsagnene som Sp hadde kommet med og ønsket å presentere vår versjon av de temaene de hadde snakket om, sier den tidligere statssekretæren.

Tips VGs journalister kryptert via appen Signal ( iPhone / Android ): 92625503 eller SecureDrop .

– Du skulle ikke involvere deg i saker hvor Samferdselsdepartementet er involvert. De har ansvaret for utbyggingen av nettet. Brøt du karantenereglene da du kontaktet Senterpartiet og ba om et møte?

– Etter min mening så er det i tråd med det vedtaket. Men jeg har kontaktet karantenenemnda for å få det avklart, svarer Brein-Karlsen.

Bakgrunn: Sp kritiske til kinesisk mobilgigant

VG har spurt Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som ser på karantener, om de nå vil undersøke om Brein-Karlsen har brutt reglene.

– Regjeringen har fått spørsmål om denne saken fra Stortinget, og vil derfor svare Stortinget først, skriver departementet i en e-post til VG.

Les mer: Huawei stenges ute i flere land – i Norge får de store kontrakter

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kina

Flere artikler

  1. Sp vil ha avklart om justisministeren har bånd til Huawei

  2. Anniken Hauglie ilegges karantene av Karantenenemnda

  3. Regjeringen vurderer tiltak som kan ramme Huawei

  4. PST: – Problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge

  5. Fremtidsfullmaktene: Justisdepartementet vurderer lovendringer