Færre har gått konkurs i Norge enn i Sverige under corona. Nå er tallene i ferd med å snu
Analysesjef sier det er stille før stormen, og at vi kan forvente oss en tung senhøst.
– I Skandinavia har ikke konkursene gått oppover. Det er jo nedgang! Det er ganske fantastisk, sier Kari Mette Almskog, analysesjef i Norge for Bisnode.
Statistikk ført av selskapet viser at det er 11 prosent færre konkurser i Skandinavia så langt i år, sammenlignet med i fjor. Tallene som gir likevel ikke grunn til feiring.
– Hvis man ikke kjenner til forholdene rundt, så kunne man tenke «så bra!» Men sånn er det jo ikke, sier Almskog.
Holdt liv i flere
For mens Sverige har hatt en oppgang på 10 prosent, siden støtteordningene har vært mindre omfattende og det private næringslivet har gått mer som normalt, så har Norge skutt inn flere midler og holdt liv i flere.
Så langt i år har 4 prosent færre aksjeselskap gått konkurs i Norge, sammenlignet med i fjor.
– Når man gir veldig mye i støtteordninger og så tar de bort, da forsvinner både de som var i trøbbel fra før av og de som nå har kommet i trøbbel på grunn av corona. Vi forventer derfor at konkurstallene blir korrigert, sier Almskog.
Høyres programkomité vil foreslå å selge ned statens andel i Equinor
Sverige er sunnere
– Sverige er litt sunnere enn Norge og Danmark akkurat nå. Der har man latt mer ting gå sin naturlige gang, sier Almskog.
Hun mener likevel ikke regjeringen kunne gjort så mye annerledes.
– Det er veldig vanskelig for myndighetene å skille de som ikke hadde livets rett likevel. Jeg tror myndighetene har gjort så godt de kunne.
– Det eneste er kanskje at de kunne brukt litt mer analyseressurser, for å se på likviditet og soliditet før man deler ut coronabidrag. Ikke minst innenfor hvilke bransjer som trengte det mest og minst. Godt beslutningsgrunnlag er alltid bra. Jo mer man pøser på med data og analyser jo bedre er det, sier analysesjefen.
Det kommer et ras
– Det er stille før stormen, sier Almskog.
De fleste statlige støtteordningene begynner å gå ut nå i september og utover. Analysesjefen forventer derfor et ras med konkurser fremover.
– Det tar litt tid fra man mangler penger til konkursen kommer. Vi vil ikke oppleve den fulle effekten med en gang støtteordningene faller ut fra september av, men oktober, november og desember kommer til å bli veldig tunge, sier Almskog.
Hun mener det er mist seks bransjer som vil bli spesielt hardt rammet.
– Det er service og detaljhandel. Og eventbyråer. De ligger veldig dårlig an. Alle sånne som har mistet hele kundegrunnlaget vil ha store utfordringer med å fortsette, sier Almskog.
Også de som hovedsakelig driver med konsulenttjenester, reiseliv og restaurant vil slite, ifølge analytikeren.
På tross av dystre fremtidsutsikter, tror likevel ikke Almskog at ting vil gå altfor langt.
– Støtteordningene kommer ikke til å bli helt borte hvis krisen blir stor. Vi så at 2008-09 ikke falt så tungt på Norge. På grunn av pengene i statsforvaltningen kan man regulere hvor langt det skal gå. Og det er et valg, så lenge man har penger, sier Almskog.