Norges Bank vurderer å gripe inn i valutamarkedet

Sentralbanken kan ta grep etter historisk kronekollaps. – Bare signaleffekten av at man sier dette er bra. Det viser at man har et verktøy klart, mener professor.

Sentralbanksjef Øystein Olsen.
Publisert:

Kronekursen har svekket seg voldsomt det siste døgnet, og Norges Bank kommer i den forbindelse med en oppdatering torsdag formiddag.

«De siste dagene har det vært ekstraordinære forhold i markedet for norske kroner og endringene i kronekursen har vært historisk store.

På bakgrunn av dette vurderer Norges Bank løpende om det er behov for at Norges Bank skal intervenere i markedet ved kjøp av norske kroner».

Det skriver sentralbanken i en pressemelding.

– Meget fornuftig

Professor Espen Haug ved Handelshøyskolen på Ås (NMBU) er positiv til det mulige grepet fra Norges Bank.

– Hva tenker du om at Olsen nå vurderer intervensjon i kronemarkedet?

– Det syns jeg er meget fornuftig. Her er det importbedrifter som kommer til å slite fremover, og befolkningen vil trolig få en reallønnsnedgang fordi de kjøper importvarer som nå blir dyrere, sier Haug.

– Vil det fungere?

– Det avhenger av hvordan man gjør det. Og det avhenger av hvor sterke muskler Norges Bank viser at man har her. Bare signaleffekten av at man sier dette er bra. Det viser at man har et verktøy klart, sier han.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken peker på at Norges Bank ikke har intervenert i kronemarkedet siden 90-tallet.

– I 2009 sa sentralbanken at intervenering for å styrke norske kroner ikke er en troverdig strategi over tid. Men de kan intervenere dersom man ser store, kortsiktige bevegelser, for eksempel grunnet redusert likviditet i markedet, skriver Due-Andresen i en melding på Twitter.

Historisk kronekollaps

Den norske kronen var allerede rekordsvak da et valutamarked i full panikk sendte kronen ut i et historisk fall onsdag.

– Det er ekstreme bevegelser, sa sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24 torsdag.

– Finansmarkedene er i ferd med å smelte ned. Det er markeder som nesten ikke fungerer, sa Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets.

Onsdagens kroneras blir stående som den klart største svekkelsen siden Norges Bank forlot fastkursregimet i 1992.

I løpet av ettermiddagen onsdag passerte kronen 11 mot dollar og 12 mot euro, etter at oljeprisen falt til nye bunner på 25 dollar per fat og børsene i USA fortsatte utforbakke.

Nedgangen har fortsatt, og torsdag morgen var det nye bunnpunkter for kronen. Dollaren koster 11,81 kroner torsdag formiddag, samtidig som euroen ligger på 12,8 kroner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om