Nye jobbtall fra ADP: Amerikanske bedrifter overgår forventningene

Privat sektor i USA fortsetter å ansatte i stødig tempo.

HOLDER GASSEN INNE: De ferske ADP-tallene føyer seg inn i rekken av økonomiske indikatorer som viser at det stadig går bedre i den amerikanske økonomien.
Publisert:

Onsdag offentliggjorde ADP sin månedlige statistikk over sysselsettingen i privat sektor i USA.

I november overgikk amerikansk næringsliv forventningene og ansatte 217.000, en økning fra 196.000 i oktober. Oktober-tallet ble i denne rapporten opprevidert fra 182.000.

Det var i forkant ventet at ADP-rapporten ville vise en jobbvekst på 183.000, ifølge konsensustall fra Bloomberg.

Tallene kommer som vanlig to dager før de offisielle sysselsettingstallene blir offentliggjort fredag. Det er ventet at de vil vise at jobbveksten i november falt fra 271.000 til 190.000, men at ledigheten holdt seg flatt på 5,0 prosent, ifølge konsensustall fra Bloomberg.

De offisielle sysselsettingstallene for oktober gikk over all forventning. Da de ble offentliggjort for en måned siden ventet man at jobbveksten ville øke fra 142.000 til 190.000, mens fasit viste en oppgang til hele 271.000.

Sjefanalytiker for USA i Nordea Markets, Johnny Bo Jakobsen, mener imidlertid ADP-tallene som kom onsdag ikke sier oss så mye nytt.

– Sysselsettingsindikatoren ADP for november sier mer om hva som skjedde med jobbstatistikken i oktober enn i november, skriver Jakobsen i en kommentar på Twitter og legger til en graf han mener illustrerer at ADP-tallene henger etter de offisielle sysselsettingstallene.

Nærmer seg full sysselsetting

ADP er et amerikansk selskap som leverer HR-tjenester til en rekke amerikanske selskaper, samt aktører innen offentlig sektor. Selskapet utgir rapporten sin på basis av statistikk de sitter på om antall ansatte i bedrifter de har som kunder.

I november peker ADP på at jobbveksten var spesielt sterk i de større bedriftene.

For bedrifter med færre enn 49 ansatte falt jobbveksten fra 91.000 til 81.000 i november. For bedrifter med 50 til 499 ansatte falt jobbveksten fra 67.000 til 62.000. For store selskaper, med mer enn 500 ansatte, doblet jobbveksten seg fra 37.000 til 74.000.

– Selskaper med 500–999 økte med 57.000 jobber, den største økningen i dette segmentet i historien til ADPs nasjonale sysselsettingsrapport, skriver ADP.

Sjef for ADP Research Institute, Ahu Yildirmaz, peker på at antallet jobber innen profesjonelle tjenester er på vei opp:

– Den sterkeste oppgangen i tjenestesektoren siden juni førte til en større sysselsettingsvekst i november, uttaler Yildirmaz i rapporten.

Moody's Analytics, som samarbeider med ADP for å utarbeide rapporten, hevder nivået på jobbskapingen vi nå ser i USA er dobbelt så stor som den som trengs for å absorbere veksten i arbeidsstyrken.

– Økonomien nærmer seg raskt full sysselsetting og vi vil nå det punktet senest neste sommer, sier Zandi i en kommentar i rapporten.

Les også

– De har lovet for mye

Les også

Derfor bør næringslivet følge klimatoppmøtet i Paris

Les også

– Å kutte nå er som å gi seg halvveis i løpet

Publisert: