Sjeføkonom: - Minker sannsynligheten for rentekutt

Et budsjett med «krutt i» kan skape trøbbel for utsiktene om nok et rentekutt i Norge, mener økonom.

KAN PÅVIRKES: Neste års statsbudsjett kan gjøre at Norges Bank er mindre lysten på å sette styringsrenten lenger ned.
  • John Thomas Aarø
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

- Dette er et budsjett som monner, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets til E24.

I en oppdatering onsdag omtaler han regjeringens forslag til neste års statsbudsjett som et «budsjett med krutt i». Det kan stå i veien for en enda lavere styringsrente i Norge, mener han.

- Dette er trolig mer ekspansivt enn Norges Bank har sett for seg, og minker sannsynligheten for rentekutt i Norges Bank, sier Syed.

Norges Bank besluttet 24. september å kutte renten fra 1 til 0,75 prosent, og signaliserte utsikter for nok et rentekutt.

STATSBUDSJETTET LIVE: Få det aller siste fra statsbudsjettet her

Syed trekker frem tre faktorer:

** Regjeringen vil bruke 194 milliarder oljekroner i neste års budsjett. Det er 14 milliarder kroner mer enn Norges Bank har ventet.

** Betydelige skattelettelser som sentralbanken «trolig» ikke har tatt med i sin beregning. Regjeringen har besluttet å kutte selskapsskatten fra 27 til 25 prosent, og varsler ytterligere kutt ned til 22 prosent frem til 2018.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

** Kommunene får 7,3 milliarder kroner, 6,2 milliarder mer inn i årets budsjett. De såkalte kredittspreadene, altså hva man må betale for å ta opp lån, har økt betydelig i det siste. Tilførselen «minker kommunenes behov for å finansiere seg via Kommunalbanken, KLP Kommunekreditt og markedet », skriver Syed.

Rentekutt fortsatt aktuelt

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets fremhever også at oljepengebruken er høyere enn sentralbanken hadde sett for seg.
Men:

- Jeg tror ikke dette vil endre Norges Banks syn. Den kan fortsatt sette ned renten om det går dårlig i norsk økonomi, sier Bruce til E24.

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets

- Med økningen i arbeidsledigheten og et svakere vekstbilde kunne regjeringen argumentert for mer oljepengebruk. De kunne ha trådt til mer, men velger å holde litt igjen, sier han.

Han tror regjeringen føler at den har «strukket seg så langt som den kan», og viser blant annet til at viktigheten for å holde kronen lav.

- Det viktigste for norsk økonomi nå er å holde kronen svak, sier han.

Les også

Nå må du betale 79 kroner mer i NRK-lisens

Ingen bomber

- Det var ingen bomber i dette statsbudsjettet. Mye ble lekket på forhånd, senest i går kveld om oljebruken, sier Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, til E24.

Han mener budsjettet var så ekspansivt som man kunne vente.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

– Det er et budsjett som er tilpasset de konjunkturene vi er inne i, og det er litt mer ekspansivt enn Norges Banks anslag. Pengebruken er altså litt høyere enn de har ventet, men differansen mot anslått pengebruk er ikke stor nok til at vi tror de avstår fra rentekutt.

- Pengepolitikken vil fortsatt være førstelinjeforsvaret mot svakere tider. Vi tror på rentekutt i mars neste år, og utelukker ikke flere, men det er ikke i prognosene våre foreløpig, sier Gonsholt Hov til E24.

Optimistiske prognoser

I forslaget til neste års statsbudsjett kan man også lese Finansdepartementets prognoser for norsk økonomi.

Bruce beskriver dem som «veldig optimistisk».

Departementet venter blant annet en verdiskapning på fastlandet (BNP) neste år på 1,8 prosent. Arbeidsledigheten, målt ved SSBs Arbeidskraftsundersøkelse, ventes å toppe ut på 4,5 prosent neste år. Den er nå på 4,4 prosent.

Det er få prognosemakere som er så positiv til utvikling i norsk økonomi fremover.

- Det er i år de ser den store svakheten, mens det tar seg opp neste år. Jeg tror vi får en utvikling neste år som ikke er langt unne det vi vil har i år, sier Bruce.

- Skulle det gå dårligere neste år, kan det komme mer oljepengebruk, for eksempel i revidert nasjonalbudsjett, sier Nordeas sjefanalytiker.

Også DNB Markets skriver i en oppdatering at regjeringen virker relativt optimistiske til veksten neste år, med et anslag på 1,8 prosent for veksten i fastlands-BNP. Regjeringens estimat er 0,5 prosentpoeng over Norges Bank anslag.

- Modellberegningene tyder også på at budsjettet er noe mer ekspansivt enn Norges Bank la til grunn, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal.

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

Les også

60,2 milliarder kroner til samferdselsformål

Les også

Krisepakke til arbeidsmarkedet på fire milliarder kroner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. Økonomer: Stramt budsjett kan gi færre rentehevinger

  2. Tror på enda lavere rente til jul

  3. Økonomer om revidert nasjonalbudsjett: Fortsetter oljepengebruken med full styrke

  4. – Slike møter er ikke vanlig

  5. SSB-forsker vil ikke si hva han mener om oljepengebruken