Snart er det duket for dragkamper i Stortinget igjen

Sommerferien er endelig over også for Stortinget. Denne uken er det høytidelig åpning med gallapyntet konge til stede i nasjonalforsamlingen.

ÅPNER NY SESJON SNART: Stortinget er klar for trontaledebatt og høst.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Den røde løperen rulles ut, messingen er ekstra blankpusset og en deputasjon står klar for å ta imot når kongen kommer til Stortinget fredag 2. oktober.

I henhold til Grunnloven er den høytidelige åpningen det eneste møtet i Stortinget der kongen har anledning til å delta i løpet av et år.

Rammen er tradisjonstung, og selve oppdraget viktig: Kongens jobb er å lese trontalen. Den er skrevet av regjeringen, og innholdet er en form for programerklæring for regjeringens arbeid det kommende året.

Les også

Sandberg vil bli statsråd i et innenriksdepartement

Ingen drøftelser

For riktig å understreke det høytidelige, er hele Stortinget, regjeringen, kongefamilien og representanter fra det øvrige offisielle Norge – som Høyesterett og en lang rekke sivile og militære embetsmenn – samlet i stortingssalen.

Selve seremonien er beskrevet i Grunnloven, og prosedyrene har røtter tilbake til kongevalget på Eidsvoll i 1814.

For eksempel skal det ikke avholdes drøftelser så lenge kongen befinner seg i stortingsbygningen. Det betyr at representantene blir i salen til kongen er helt ute på Løvebakken, for først deretter å vedta at trontalen og beretningen om rikets tilstand skal tas opp til behandling.

Les også

Regjeringen vil gi mer makt til velgerne

160. storting

Stortinget tjuvstarter allerede onsdag med et stortingsmøte som formelt er det siste i «vårsesjonen». Det er også flere høringer, blant annet i kulturkomiteen om ansvarlig spillpolitikk.

Samme dag overleverer forsvarssjefen sitt fagmilitære råd til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Det er startskuddet for en av de store sakene i kommende periode.

Dagen etter – som altså er den første hverdagen i oktober – konstitueres det 160. storting. Dette er som regel et ganske kort møte, der representantene velger presidenter og sekretærer. I praksis betyr det gjenvalg av det sittende presidentskapet.

Les også

Erna Solberg om oljebremsen: – Dette er ikke krise

Klart for arbeid

Trontaledebatten holdes mandag 5. og tirsdag 6. oktober. Temaet er innholdet i regjeringens trontale. Det er med andre ord regjeringens politikk – i form av hovedprioriteringer og profil – som skal diskuteres. Trontaledebatten blir ofte kalt «opposisjonens debatt».

Allerede dagen etter – onsdag 7. oktober – legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

Dermed er den politiske høsten – med alle sine dragkamper – godt i gang.

Les også

Iskald temperaturmåler på Vestlandet, men: – Overrasket over at det ikke er verre

Forhandlinger

Samarbeidsavtalen mellom Høyre/Frp-regjeringen og Venstre og KrF innebærer at disse fire innleder forhandlinger om statsbudsjettet, som regjeringen må klare å få støtte til fra minst et annet parti.

Finanskomiteens innstilling må være klar innen 20. november, og en uke senere er det klart for finansdebatten, som er en av de viktigste Stortinget gjennomfører.

Men også en rekke andre store, viktige og potensielt vanskelige saker skal legges fram de kommende ukene.

Allerede uka etter at statsbudsjettet legges fram, kommer statsminister Erna Solberg (H) til Stortinget igjen. Tirsdag 13. oktober holder hun en redegjørelse om den stadig pågående flyktningkrisen.

Les også

Flere spekulasjoner om utskiftninger i regjeringen

Les også

Statsministerens ektemann: Frp må vurdere om de skal sitte i regjering

Les også

Solberg: – Sammenbrudd i Schengen-systemet

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – Nå brytes trendene

  2. Solberg: Oljepengebruken blir strammere

  3. I omstilling er det kunnskap som teller

  4. Senterpartiet tror på EU-avtale før sommer og valg

  5. Opposisjonen kvesser knivene – klart for omkamper på Stortinget