Telemarkinger vil ha skattekutt på grunn av asylmottak

Ti beboere ved Bolkesjø i Telemark krever at Notodden kommune dropper eiendomsskatten i området. Beboerne mener et planlagt asylmottak vil senke verdien på eiendommen deres.

FRA HOTELL TIL MOTTAK: Bolkesjø hotell skal omgjøres til et asylmottak for inntil 600 flyktninger.
  • Jan Lilleby
  • NTB
Publisert: Publisert:

Beboerne mener at verdien på eiendommen deres allerede har gått ned med ti prosent, etter det ble klart at et asylmottak skal etableres i nærområdet ved Bolkesjø hotell, skriver avisen Telen (krever innlogging).

Det tidligere velkjente konferansehotellet Bolkesjø gikk konkurs i 2011, og skal etter planen omgjøres til et asylmottak for inntil 600 flyktninger.

Hvem som skal drifte asylmottaket er ennå ikke klart.

I bygden bor det omlag 40 fastboende, og planene om et så stort mottak i en så liten bygd skapte nasjonale overskrifter før jul.

Les også

Forskere: Nordisk velferd tåler mange flyktninger

«Opprettelse av asylmottak på Bolkesjø medfører verdiforringelse av eiendommer i distriktet, og det kreves en kraftig nedsettelse evt. ettergivelse av ilagt og planlagt eiendomsskatt på bakgrunn av tidligere taksering», heter det i et utkast til brev til Notodden kommune, som E24 har fått tilgang til fra en av de som ønsker kutt eller frafall i eiendomsskatten.

– Jeg er kjent med klagene, og de skal behandles på lik linje med andre klager, sier ordfører Gry Fuglestveit Blöchlinger (Ap) til avisen.

I en annen av klagene skriver en nær nabo til Bolkesjø hotell at «det sier seg selv at min eiendom forringes når jeg får ett eller to asyl/flyktningmottak i umiddelbar nærhet».

Les også

Listhaug advarer mot konsekvensene av asylstrømmen

– Da vi var på folkemøte i Gransherad, ble det spurt om det finnes noen kompensasjonsordning for beboere som får mottak tett opp til seg. Det sa UDI at det ikke gjør, og at de ikke går inn i enkeltsaker, sier ordføreren til avisen.

(Saken fortsetter under bildet.)

STØTTEGRUPPE: Denne siden har i underkant av 5.000 likes på Facebook.

Opphetet asyldebatt

Befolkningen på Bolkesjø har tidligere ytret stor skepsis til at det skal etableres asylmottak i bygda, og saken har skapt stort engasjement.

Facebook-siden «Solidaritet med Bolkesjø» har 4.895 følgere.

Da det var kjent at det var sendt inn klager fra enkelte til Notodden kommune skrev administratoren av siden et innlegg hvor vedkommende anslo et verditap mellom 30 og 50 prosent som følge av etableringen.

(Saken fortsetter under bildet.)

KRAV: Administratoren bak siden «Solidaritet med Bolkesjø» mener det bare skulle mangle at ikke innbyggerne får redusert sin skattebyrde som følge av det nye asylmottaket som kommer i bygda.

Da det ble klart at rådmannen i Notodden anbefalte politikerne å si ja til å gi dispensasjon fra reguleringsplanen, slik at det kan etableres et asylmottak på tidligere Bolkesjø Hotell, lot ikke reaksjonene vente på seg.

«Dette var et nytt slag i ansiktet på oss her oppe. Betyr vi virkelig så lite?», skriver administratoren på siden.

I kommentarfeltet er det stort sett støtteerklæringer. En av dem som kommenterer på innlegget fra 11. mars antyder at det ligger et inntjeningsformål bak beslutningen til rådmannen i kommunen.

«Pengegriskhet?», er det en som skriver.

«Det er vel det de kaller det ja !!», svarer en annen to minutter senere.

Les også

Forskere: Nordisk velferd tåler mange flyktninger

Les også

Kraftige innstramninger i asylpolitikken

Les også

SSB sier asyltilstrømmingen gir konjunkturoppgang neste høst

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Utlendingsdirektoratet (UDI)
  2. Flyktningkrisen i Europa
  3. Syria

Flere artikler

  1. – Uverdig av kommunen å behandle innbyggerne på denne måten

  2. Alenemoren Hege (42) fikk skattesjokk. – Det er en grense for hva som går

  3. Slik forsvarer de Norges høyeste eiendomsskatt

  4. Rusinstitusjon mistet godkjenning etter flere bekymringsmeldinger

  5. Måles på sosiale resultater, slik andre har resultatregnskap