Ordførere og NITO skuffet over pengedrysset

Bortfallet av skatteinntekter spiser opp tiltakspakken i budsjettet, sier ordførerne i Haugesund og Eigersund. Ikke gode nok tiltak til å få ned ingeniørledigheten, sier fagforening.

KOM MED PENGER: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) (f.v), statsminister Erna Solberg (H) og prosjektleder i Statens vegvesen Odd-Magnar Nerland besøker utbygging av Riksveg 509 Sømmevågen og flyplassveien. Det var likevel ikke nok for flere ordførere og NITO.

Foto: Marie Von Krogh NTB scanpix
  • Johan Hammerstrøm
Publisert:,

– Vi er usikre på om denne sysselsettingspakken treffer der det er mest behov for den – nemlig blant ingeniørene på Sørvestlandet, sier leder for Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO) Trond Markussen til E24.

Regjeringen lanserte en samlet tiltakspakke for å bøte på den galopperende arbeidsledigheten på Sør- og Vestlandet på 900 millioner kroner i dagens reviderte nasjonalbudsjett. Men ikke alle synes det er tilstrekkelig.

– Det er mye bra, men det er kortsiktige tiltak. Vi har så stor tro på medlemmene våre at vi mener at det å få ingeniørene tilbake i arbeid vil skape vekst for hele regionen, sier Markussen.

Ingeniørledighet på nesten syv prosent

Fra før av er ikke regjeringen særlig populær blant ingeniørene. I en ny undersøkelse denne uken svarte færre enn hver tiende NITO-medlem at de var fornøyde med Regjeringens tiltak mot arbeidsledigheten.

Les også

Slik forklarer Siv Jensen hvorfor regjeringen «bare» vil bruke 900 millioner kroner på Sør- og Vestlandet

I Rogaland er nå arbeidsledigheten blant ingeniører nådd 6,7 prosent.

Heller ikke Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn (Ap) var fornøyd med det som kom fra regjeringshold i dag morges:

– Min konklusjon er at tiltakene kommer for sent, de er for små til å få vesentlig betydning og de stanser ikke den negative spiralen. Den spiralen er at tapet i skatteinntekter er så høyt at det fører til innstramninger og nye kutt som igjen fører til enda flere tapte arbeidsplasser, sier Mohn.

IKKE FORNØYD: Ordfører i Haugesund, Arne-Christian Mohn (Ap), peker på at kommunen må kutte i budsjettene til tross for ekstra sysselsettingsmidler.

Foto: Fredrik Solstad VG

Får 6,6 millioner – må kutte 10

Han får støtte fra Eigersund-ordfører Odd Stangeland (Ap) som også påpeker at bortfallet av skatteinntekter blir brutalt for kommunene i Rogaland.

– Det er klart at dette er en god begynnelse og en erkjennelse av det er krise på Vestlandet. Men vi har fått en tiltakspakke på 6,6 millioner kroner og må kutte i budsjettene med 10 millioner kroner på grunn av skatteinntekter som forsvinner. Da er man låst fast i en negativ spiral, sier Stangeland.

Les også

Bruker 900 millioner på ledighetsgrep

Annen tone i Stavanger-regionen

På kommunehuset i Stavanger var det bedre stemning i dag. Statsminister Erna Solberg hadde flydd inn for å kaste glans over Regjeringens tiltakspakke på 48 millioner kroner.

– Jeg er fornøyd med å få ekstra penger helt utenom kommunebudsjettet, dette er penger det ikke blir satt andre vilkår ved enn at vi skal bruke dem i 2016 og brukes på gryteklare prosjekter, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Hun har ikke regnet på hva et bortfall av skatteinntekter vil ha å si for om Stavanger-budsjettet.

– Vi opplever faktisk vekst i skatteinntektene i 2016, men om vi kommer i mål med budsjettet, det vet jeg ikke, sier Helgø.

Også Sandnes var fornøyde med å dagens utdeling. Der ble det delt ut 33 millioner kroner.

– Dette er viktige signaler fra regjeringen. Pengene kunne godt ha kommet for tre måneder siden, men det viktigste er at de kommer, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) til NTB.

Les også

- Innebærer kraftig innsats i en krevende situasjon

Les også

LO-lederen slakter revidert budsjett

Les også

Revidert nasjonalbudsjett på 1-2-3

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. Statsbudsjettet
  3. Nito
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Aftenbladet: – 150-200 millioner kroner mot ledighet

  2. Slik forklarer Siv budsjettet

  3. 1.540 har mistet oljejobben denne uken – og flere vil det bli

  4. Annonsørinnhold

  5. 220 millioner i krisepakke til Rogaland

  6. Oslo-byråd reagerer på tiltakspakke til Sørvestlandet