Trump setter preg på programmet i Davos

Donald Trump ligger an til å bli et dominerende tema både på seminarene og i den uformelle praten ved kaffemaskinene på Verdens økonomiske forum.

DE SISTE DAGER: Joe Biden har bare noen timer igjen av sin tid som amerikansk visepresident. På åpningsdagen i Davos entret han scenen for å tale.
Publisert:

Forumet begynner tirsdag og avsluttes fredag, samme dag som Trump tas i ed som ny president i USA.

At han dermed blir et tema også i Davos, er ikke så merkelig, mener utenriksminister Børge Brende (H), som selv har vært direktør i Verdens økonomiske forum (WEF).

– Hvert fjerde år er det skifte av amerikansk administrasjon, og da preges jo Davos av det. Men det er nok større interesse rundt dette nå enn det var for fire år siden da Barack Obama ble gjenvalgt, sier Brende til NTB.

Les også

Tyske bilaksjer bremser for Trump

På programmet

Brende påpeker at det er flere arrangementer på det offisielle programmet i Davos som dreier seg om hvilken politikk USA vil få med Trump som president, og hvilken rolle USA vil spille i verden framover.

– Det er jo stor interesse knyttet til hvilken politikk USA vil føre framover på viktige områder, både utenrikspolitisk, sikkerhetspolitisk, klimapolitisk og økonomisk, sier Brende.

Les også

Trump lover alle helseforsikring

Det er også ventet at Trump vil sende en representant til forumet for å fortelle om hva den påtroppende administrasjonen tenker.

USAs utenriksminister John Kerry og visepresident Joe Biden er også på plass.

Vil lytte til populistene

Grunnleggeren av Verdens økonomiske forum, Klaus Schwab, sier i et intervju med nyhetsbyrået AP at han håper Trump én gang selv vil delta.

PÅ PLASS: Skuespiller Forest Whitaker (til vesntre) møter tidligere visepresident og Nobelprisvinner Al Gore på åpningsdagen til World Economic Forum i Davos.

Populismen må tas alvorlig, mener han.

– Det er viktig å lytte til populistene, og vi har faktisk flere sesjoner der vi tar opp disse spørsmålene. Vi har også representanter fra populistpartier med oss, sier Schwab.

Populistene må likevel finne seg i å dele oppmerksomheten med andre, deriblant Kinas president Xi Jinping, som har med seg den største kinesiske delegasjonen til Davos noensinne.

I tillegg vil mange rette blikket mot London, der Storbritannias statsminister Theresa May skal holde en viktig tale om brexit tirsdag formiddag.

Les også

IMF mener Trump kan redde eller ødelegge verdensøkonomien

Les også

Kina til Trump: Uaktuelt å endre politikk

Les også

– Vi gjør jo akkurat som Trump vil

Publisert: