Dette er de enige om i budsjettet

Det er enighet i forhandlingene mellom regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti om revidert nasjonalbudsjett.

BLE ENIGE: Det er enighet i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, opplyser Høyre til NTB. Her holder finansminister Siv Jensen (Frp) pressekonferanse om nasjonalbudsjettet tidligere denne måneden.

Foto: Tore Meek NTB scanpix
 • NTB
 • E24
Publisert:,

Så å si mot normalt har budsjettpartnerne på borgerlig side klart å oppnå enighet innen den selvpålagte fristen fredag klokken 10.

Partene innledet forhandlinger for en uke siden.

Totalt flytter budsjettenigheten på 257 millioner kroner, ifølge en pressemelding fra budsjettpartnerne.

Dette er hovedgrepene fra budsjettpartnerne:

 • 100 millioner kroner til flere barnehagelærere
 • 50 millioner kroner til økt nødhjelp over bistandsbudsjettet
 • 20 millioner kroner til kjøp av flere plasser innen rusomsorgen
 • 10 millioner kroner til rekruttering av flere fastleger

Kristelig Folkeparti er særlig fornøyd med at partiet har fått gjennomslag for å øke antallet barnehagelærere.

– Vi møter det behovet som kommunene sier de har, med 100 millioner kroner til bemanningsnorm for barnehagene for 2018, sier KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad.

Utsetter Color Line-avgjørelse

Budsjettpartnerne utsetter også en forskriftsendring som skulle åpne for at Color Line kunne flytte fra ordinært til internasjonalt skipsregister, slik at rederiet kunne slippe krav om norske lønns- og arbeidsvilkår.

Enigheten om budsjettet inkluderer også en en avgiftsreduksjon for mikrobryggerier på rundt 15 millioner kroner, for produsenter som leverer mindre enn 500.000 liter i året.

– Det gjør det enklere å drive mikrobryggerier i distriktene, sier finanspolitisk talsmann i Frp, Helge André Njåstad.

KrF har fått gjennom sitt forslag om å utrede en reduksjon i sukkeravgiften, slik at sukkerfri drikke blir billigere, ifølge en pressemelding fra budsjettpartnerne.

Ap kritisk om CO2-rensing

Enigheten gjør også at to prosjekter skal ligge inne i statens ambisiøse prosjekt for CO2-rensing. Blant de tre prosjektene som har vært utredet så langt er Yaras prosjekt i Porsgrunn lagt bort, og det er tvil om Fortums lagringsprosjekt på Klemetsrud.

Arbeiderpartiet sier det er dristig av budsjettpartnerne å ikke bevilge mer penger for å sikre at anlegget på Klemetsrud kan bli realisert.

– Dette anlegget, som står for en fjerdedel av klimautslippene i Oslo, er svært viktig for å få til utslippskutt, sier Aps finanspolitiske talsperson Rigmor Aasrud i en pressemelding.

Les mer: CO2-renseprosjekter kan bli droppet: – Skaper uforutsigbarhet

Åsrud er kritisk til flere av punktene budsjettpartnerne har blitt enige om.

– Bemanningsnormen i barnehagene er fortsatt underfinansiert, sykehuskuttene er ikke rettet opp, og de fire partiene har ikke klart å komme med konkrete forslag for å hindre nedleggelse av norske arbeidsplasser på grunn av økt grensehandel, sier Aasrud.

Les også

CO2-renseprosjekter kan bli droppet: – Skaper uforutsigbarhet

Justerte ned arbeidsledigheten

Da regjeringen la frem forslaget til revidert statsbudsjett tidligere denne måneden hadde den justert sine anslag for utviklingen i norsk økonomi.

Anslagene for arbeidsledigheten i 2018 ble nedjustert til 3,8 prosent, fra et anslag på 4,0 prosent i høst. Regjeringen holdt derimot anslaget for veksten i økonomien i 2018 uendret på 2,5 prosent.

– Det er høyere enn den historiske trenden, og kapasitetsutnyttelsen vil øke og ligge nær et normalt nivå neste år. I arbeidsmarkedet er bedringen kommet raskere enn ventet, skrev regjeringen i en melding.

Kuttet oljepengebruken

Solberg-regjeringen presenterte også et kutt i oljepengebruken i sitt forslag til revidert budsjett, både i antall milliarder og som andel av Oljefondets verdi.

Regjeringen ventet i høst en oljepengebruk på 231,1 milliarder kroner i 2018, men dette ble i forslaget nedjustert til 225,5 milliarder kroner.

Regjeringen ga verken mer eller mindre gass i det reviderte budsjettet enn det den hadde lagt opp til i høst.

– I revidert nasjonalbudsjett 2018 videreføres den nøytrale finanspolitiske innretningen det ble lagt opp til i det budsjettet som Stortinget vedtok i desember, skrev regjeringen.

Les mer: Siv Jensen bruker mindre oljepenger

Her kan du lese mer om

 1. Statsbudsjettet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Utsetter Color Line-avgjørelse

 2. Siv Jensen bruker mindre oljepenger

 3. Spenning om sukker og død i regjeringens budsjettrevisjon

 4. Annonsørinnhold

 5. Trosser tidligere praksis – regjeringen bruker enda mer penger

 6. – Overraskende høy oljepengebruk