Venter kraftig fall i ledigheten

Et relativt stort hopp i antallet ledige i juli overrasket både analytikerne og Norges Bank. Nå er det ventet en helomvending.

VENTER FLERE I JOBB: Det er bred forventning til en nedgang i ledigheten for august, etter en overraskende oppgang måneden i forveien.
Publisert:

Klokken 10 fredag morgen tikker ledighetstallene fra NAV for august inn.

Nordea Markets venter 3.000 færre ledige denne måneden. Det tilsvarer en reversering av målingen for juli, da tallene viste det samme med positivt fortegn.

Oppgangen i juli kom overraskende på de fleste. På forhånd ventet DNB Markets at det ville bli 300 færre arbeidsledige personer denne måneden, men fasiten ville det annerledes.

Trenden før juli måned var et månedlig fall i ledigheten på 500-1.000 personer, ifølge sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets.

– Når ledigheten økte med nær 3.000 personer sesongjustert i juli, var det ikke helt i tråd med vårt bilde av norsk økonomi, for å si det forsiktig, skriver Bruce i en morgenrapport.

Endring i registreringsrutiner fikk skylden

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea


Tallene blir nå hentet ut en uke senere enn før, i tillegg til at det har blitt innført SMS-varsling om at ledige må huske å sende inn meldekort om de skal være registrerte.


– Om man justerer for disse forholdene, anslår vi at det kun var en liten økning i ledigheten i juli, sa arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Kjøper forklaringen


På bakgrunn av dette tror Bruce vi ser en reversering av tallene denne måneden.


– Norges Bank kjøpte forklaringen til Nav på forrige møte, og det gjør vi også. August-tallene vil indikere om vi har rett i det eller ikke, skriver sjeføkonomen.

Les også

Eksperter: Kronesjokk kan gi to rentehopp i år

– Effekten av timingen bør bli reversert i august, og derfor tror vi at ledigheten vil falle med så mye som 3.000 personer. Dette nivået er litt over Norges Banks prognose. Det er i hovedsak grunnet nye registreringsrutiner som betyr at flere av dem som faktisk står uten jobb dekkes av statistikken. Det bør ikke ha noen effekt på pengepolitikken, mener Bruce.

Også Kjersti Haugland i DNB Markets tror julimålingen var sterkt preget av støy.

– Det er all grunn til å tro at ledigheten skal trekke videre nedover, men den gode veksten i økonomien vi tross alt har, sa sjeføkonomen til E24 tidligere i uken.

Les også

Svakere shoppetall enn ventet

Les også

– Dette reduserer risikoen for en global handelskrig

Les også

Forventningene til landets økonomi faller kraftig

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om