Norges Bank tror boligmarkedet snart snur: – Det begynner å livne til igjen

Norges Bank tror de fallende boligprisene snart snur, før det er duket for tre år med oppgang. Men høyere renter bidrar til at oppturen blir av det beskjedne slaget.

NYE PROGNOSER: Norges Bank tror boligprisene vil stige fra andre kvartal. Her fra boligbygging på Sørenga i Oslo.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Der er vi mindre usikre nå, i forhold til prissiden i hvert fall, og i forhold til et videre prisfall, enn vi var for tre-fire måneder siden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen om boligmarkedet.

– Det er en gjenstående usikkerhet i forhold til hvordan det vil gå med boligbygging og aktiviteten fremover, men i forhold til omsetning er det flere tegn som tyder på at det begynner å livne til igjen i boligmarkedet, sier han til E24.

Etter at toppen ble nådd på våren i fjor har boligprisene falt i de fleste månedene, med et samlet fall på tre prosent for landet, og enda kraftigere nedgang i Oslo der markedet hadde vært brennhett.

Men den siste boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viste at prisene steg i februar. Tolkningen var at prisfallet ser ut til å flate ut.

I nyboligmarkedet ser Boligprodusentene tegn til utflating i salget etter ti måneder på rad med nedgang.

Spår prisoppgang, men ingen fest

Norges Bank tror markedet snart snur.

«Vi anslår at boligprisene vil stige moderat fra andre kvartal i år», skriver sentralbanken i den pengepolitiske rapporten som ble lagt frem i forbindelse med rentemøtet torsdag.

Les også

Finanstilsynsdirektøren: – Et rentesjokk kan utløse et kraftig prisfall

Et bedre arbeidsmarked og økte lønninger vil bidra til prisoppgang, mens stigende renter vil legge en demper på markedet, ifølge prognosene.

Rentehevingen fra sentralbanken kommer også raskere enn tidligere varslet. Ved forrige korsvei, i desember 2017, var meldingen at renten kan økes i desember i år, mens det nå indikeres etter sommeren.

Høyere renter kan legge en demper på boligmarkedet, og i de nye anslagene legges det heller ikke opp til noen ny boligprisfest:

  • For 2019 er anslaget en prisvekst på 2,0 prosent, mens Norges Bank tidligere trodde på en prisoppgang på 2,9 prosent.
  • Ifølge prognosen vil deretter vil boligprisene stige med 2,6 prosent i 2020, en nedjustering fra det tidligere vekstanslaget på 4,2 prosent, før prisene går opp med 2,9 prosent i 2021.

saken fortsetter under

HOLDT RENTEN UENDRET: Sentralbanksjef Øystein Olsen på torsdagens pressekonferanse om rentebeslutning og pengepolitisk rapport.

Sentralbanken ser flere tegn til at boligprisene flater ut. Da markedet bremset hopet det seg opp med usolgte boliger, men de siste månedene har denne beholdningen krympet igjen.

«Fallet i beholdningen av usolgte bruktboliger de siste månedene er forenlig med en slik utvikling. Sammen med lavere igangsetting av nye boliger og bedre vekstutsikter for økonomien reduserer det risikoen for et betydelig fall i boligprisene den nærmeste tiden», skriver banken.

Ser lavere boligbygging

Under oljenedturen ble økt boligbygging, drevet av lave renter, en vekstmotor i økonomien. Nå er situasjonen i ferd med å snu, tror Norges Bank.

Les også

Selger leiligheter med konsert, lysshow og matservering

Boliginvesteringene er ventet å falle med 6 prosent i år, før de går ned med 2,5 prosent i 2019 og flater ut i 2020. Det vil gi en negativ impuls til økonomien.

Olsen sier igangsettingen av nye boliger har falt en god del, også mer enn det Norges Bank har lagt til grunn.

– Men igangsettingstallet er ikke urovekkende lavt nå, og det er også andre faktorer som forklarer dette. For det første det at vi kom opp på et temmelig høyt nivå.

– Det i seg selv, og særlig med fallende priser, vil naturlig kunne føre til en reaksjon, en korreksjon, også i boligbyggingen og igangsettingen. Også er det mer underliggende strukturelle forhold som går på veksten i antall husholdninger, som ikke lenger er like sterk som det den var for noen år tilbake i tid, sier han.

Les også

– Skal ikke ha rekordlav rente

Les også

Venter 5 rentehevinger frem til 2021

Les også

– De har nylig lært en lekse og vet hva de skal se etter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Bolig

Flere artikler

  1. Norges Bank snur om boligmarkedet: – Boligprisveksten har vært langt sterkere enn ventet

  2. Boligprisoppgang i februar, men: – Må tilbake til 2008 for å finne en svakere start

  3. Olsen skal øke renten etter gjeldsgalopp: – Biter mer enn før

  4. – De har nylig lært en lekse og vet hva de skal se etter

  5. Én av tre nordmenn spår boligprisvekst