Norges Banks rentemøter

Største rentehopp i pengemarkedet på over fire år

Øystein Olsens fjerde rentehopp på ett år vekket oppsikt i utenlandske banker. Det sender renten i pengemarkedet kraftig opp, og sjeføkonom tror den kan stige videre.

VENTER ØKTE LÅNEKOSTNADER: Sjeføkonom og forvalter Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management tror ikke oppgangen i pengemarkedsrenten er over.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Renten i det norske pengemarkedet bestemmer i stor grad hva norske husholdninger og bedrifter må betale for sine lån.

Pengemarkedsrenten, også kalt nibor, har steget jevnt og trutt sammen med Norges Banks stadig høyere styringsrente, men etter rentemøtet torsdag kom det største hoppet på over fire år.

Nibor med tre måneders løpetid steg fra 1,62 til 1,76 prosent, hvilket er den største oppgangen på en dag siden mars 2015.

Høyere pengemarkedsrente kan bety at renten på blant annet boliglån vil øke, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management.

Les på E24+

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Norges Bank-overraskelse i utlandet

Det kraftige rentehoppet skyldes at mange finansaktører ble overrasket over at sentralbanksjef Øystein Olsen jekket opp styringsrenten, for fjerde gang siden september i fjor, ifølge sjeføkonomen.

– Det var ikke en overraskelse for oss og flere banker i Norden. Men de store bankene DNB og Handelsbanken hadde trodd på uendret rente. Og de fleste internasjonale aktørene hadde trodd på uendret rente, sier han til E24.

Rentebeslutningen vekket oppsikt hos utenlandske aktører, blant annet i den danske banken Nykredit.

Sjeføkonomen viser til rundspørringer gjort i forkant av rentemøtet blant finansaktører.

– Oppgangen i pengemarkedsrenten er et uttrykk for at de fleste hadde ventet uendret rente, sier han.

Spår videre nibor-oppgang

Nordkinn tror Norges Bank vil la styringsrenten ligge i ro ut 2019. Neste år er det mer usikkert, sier Wilhelmsen, som tror utviklingen i handelskrigen og brexit blir viktig.

Pengemarkedsrenten vil likevel kunne stige, mener sjeføkonomen, som trekker frem at den nå er kun 0,26 prosentpoeng høyere enn Norges Banks styringsrente som er på 1,50 prosent.

– Det er et ganske lavt påslag historisk sett. Og vi forventer at det påslaget der kommer til å øke gradvis i tiden fremover mot jul, og kanskje rundt jul vil pengemarkedsrenten nå en topp på rundt 2 prosent, sier Wilhelmsen.

Les også

Dansk undring etter rentebeslutningen: Norge er ikke isolert fra «viruset»

Nibor skal vise hva bankene tar betalt for å låne penger av hverandre, altså en viktig faktor i «prisen på penger». Den er et utgangspunkt for renten du og jeg betaler på lån, og renten bedriftene betaler på sine lån.

Pengemarkedsrenten påvirkes blant annet av Norges Banks styringsrente.

Største usikkerhet siden 2015

I mars 2015 økte pengemarkedsrenten fra 1,21 til 1,47 prosent på en enkelt dag, også det i forbindelse med et rentemøte i Norges Bank.

Siden den gang har det vært mange møter i Norges Bank, men renteutslagene i markedet har som oftest vært små. Wilhelmsen fremholder at det skyldes at markedet priser inn Norges Bank beslutning allerede før den tas.

– De andre gangene har det bare vært knyttet spenning til hvilke signaler Norges Bank skal gi om renteutsiktene fremover. Det har ikke vært usikkerhet om selve rentebeslutningen. Men det var det i går, sier han.

Les også

Norges Bank: Hard brexit vil svekke norsk økonomi

Før sentralbankens rentemøte var det sprikende meninger om styringsrenten skulle bli satt opp, ikke minst på grunn av uro internasjonalt som følge av handelskrig, brexit og vekstbrems i store økonomier.

Norges Bank valgte imidlertid å se mer på hjemlige forhold og en svak krone. Styringsrenten ble satt opp fra 1,25 til 1,50 prosent, men blir trolig liggende på dette nivået en god stund fremover.

Les også

Sentralbanksjefen tror uvanlig svak krone er den nye normalen: – Har blitt overrasket

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Banks rentemøter
 2. Rentemøte
 3. Nordkinn Asset Management
 4. Norges Bank
 5. Nibor-renten

Flere artikler

 1. Sjefanalytiker venter rentethriller: – Her kan vi få store utslag

 2. Høy usikkerhet og uenighet før Olsens rentebeslutning: – Blir helt sjokkert om de hever renten

 3. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

 4. Dansk undring etter rentebeslutningen: Norge er ikke isolert fra «viruset»

 5. Norges Bank holder renten uendret på 1,5 prosent