FASTLÅSTE BUDSJETTFORHANDLINGER I USA: Fredag kan 800.000 bli permittert

Samtalene om de vanskelige budsjettkuttene fortsetter i Kongressen, til tross for at striden virker helt fastlåst. Blir det ikke enighet snart, vil mange offentlige kontorer måtte stenge.

KONGRESSEN: Representantene i den amerikanske nasjonalforsamlingen har problemer med å enes om et statsbudsjett. Dermed står landet fremdeles uten et vedtatt budsjett for inneværende år.

KONGRESSEN: Representantene i den amerikanske nasjonalforsamlingen har problemer med å enes om et statsbudsjett. Dermed står landet fremdeles uten et vedtatt budsjett for inneværende år.

Nilsson, Thomas
Publisert:,

Republikanerne og Demokratene er rykende uenige om hvor mye som skal kuttes på årets statsbudsjett. Forhandlingene har vært så fastlåste at USA ikke har hatt et føderalt budsjett siden i fjor høst.

Kongressen har siden da holdt det offentlige gående med midlertidige krisevedtak. Neste frist for et vedtak er ved midnatt fredag, og ingen ønsker at statens drift skal fortsette på basis av slike midlertidige vedtak.

I et siste forsøk på å oppnå enighet innkalte Obama sent tirsdag kveld demokratiske og republikanske kongressledere til møte i Det hvite hus, men utspillet lyktes ikke siden begge parter sto fast på sine standpunkter.

Om det ikke blir enighet, må en rekke offentlige kontorer stenge dørene. Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan så mange 800.000 offentlig ansatte bli permittert, og blant annet utbetaling av pensjoner og andre trygdeytelser kan bli stanset.

– Glimt av håp

Utad virker situasjonen helt fastlåst, og verken republikaneren John Boehner, president i Representantenes hus, eller Demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid, har lagt inn budsjettforhandlinger på sine møtekalendere i den nærmeste framtid.

Les også: Fredag kan Obama gå tom for penger

Men ifølge staben til begge partier kommer det likevel til å pågå intense budsjettsamtaler, dog på bakrommene på Capitol Hill.

Annonsørinnhold

– Det er et lite glimt av håp om at det skal bli enighet innen fristen fredag, sier den demokratiske senatoren Chuck Schumer til TV-stasjonen NBC onsdag.

I korte trekk vil Republikanerne, som har flertallet i Representantenes hus, kutte langt mer enn Demokratene.

Rammeverk

Ifølge Demokratene er det tidligere oppnådd enighet om en ramme for budsjettkutt på 33 milliarder dollar, men ikke om hvor det skal kuttes.

Boehner har foreslått en ny utsettelse på en uke mot 12 milliarder dollar i ytterligere kutt.

Demokratene ønsker å skjerme miljøvern, forskning og utdanning, mens Republikanerne vil øke forsvarsbudsjettet og kutte enda dypere enn Demokratene på en rekke andre felter.

Republikanerne er ivrige etter å oppfylle løftet fra valgkampen i fjor om å kutte i de offentlige utgiftene og redusere statens virksomhet for å begynne å få kontroll på de enorme budsjettunderskuddene.

Press fra høyre

Men det republikanske lederskapet presses fra de nye Tea Party-aktivistene på høyrefløyen som ble valgt i fjor, og som ikke vil kompromisse med Demokratene.

De vil ikke endre på forslaget om kutt på over 60 milliarder dollar som det republikanske flertallet vedtok i Representantenes hus tidligere i år, men som ble avvist av Senatet, der Demokratene har kontroll.

Det republikanske lederskapet håper at et forslag om innsparinger på 6.000 milliarder dollar over de neste ti årene kan gjøre Tea Party-aktivistene mildere stemt.

Mister håpet

Både demokrater og republikanere har begynt å miste håpet om at det skal være mulig å bli enige i tide til å unngå at staten lammes. Etter møtet tirsdag ba administrasjonen departementene om å gjøre seg klare.

Passkontorer, konkursdomstoler, nasjonalparker og museer er blant dem som kan stenge, og ligningsvesenet vil trolig slutte å utbetale skatterefusjoner.

Ifølge CNN Money vil militært personell, inkludert dem som er i utenlandstjeneste, kun få utbetalt sine lønninger fram til 8. april.

Les også: Kan måtte gå blakke i krigen

En høyerestående amerikansk embetsmann sier ifølge Reuters dessuten at et scenario der staten står uten penger den kan utbetale vil kunne ha «betydelig effekt» på det amerikanske boligmarkedet midt i det som normalt sett er høysesong.

Slår tilbake

De politiske konsekvensene av en stengning av offentlig virksomhet er vanskelig å spå, siden det er uklart hvem velgerne legger skylden på.

Sist en slik stengning skjedde, i budsjettåret 1995/96, var det Republikanerne som fikk smake velgernes vrede.

De gikk på et kraftig nederlag ved valget noen måneder senere, mens president Bill Clinton styrket sin stilling.

De republikanske lederne som har sittet i Kongressen noen år, er derfor lite lystne på en gjentakelse, noe de uerfarne og kamplystne Tea Party-aktivistene ikke tar helt på alvor.

Les også: Oppgang i USAs oljelager

FLERE NYHETER PÅ E24

Annonsørinnhold