Hellas vraker finansministeren fra krise-forhandlingene

Han har vært en av Europas mest profilerte og avbildede politikere, men nå vrakes finansminister Yanis Varoufakis fra Hellas' forhandlinger med kreditorene.

TILSYN: Den greske finansministeren Yanis Varoufakis skal ikke lenger delta i gjeldsforhandlingene, men ha tilsyn med dem. Bildet er fra et møte i Washington i april.

Nicholas Kamm/
Publisert:

Endringen kommer etter tre måneders forhandlinger, uten enighet med landets kreditorer - Eurosonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet IMF.

Nå skal Varoufakis sin rolle være begrenset til å ha tilsyn med de politiske forhandlingene med eurolandene og IMF.

Greske myndigheter bekrefter i en e-post sendt til flere medier, blant annet Bloomberg, at det gjøres endringer i forhandlingsteamet.

Les også

Nye advarsler til Hellas: – Jeg skal være helt ærlig. Det var en kritisk diskusjon

Tar over

Viseutenriksminister Euclid Tsakalotos tar over ansvaret for den daglige koordineringen av forhandlingene, heter det i e-postene fra greske myndigheter.

Presset på Hellas blir stadig hardere, og fredag var tonen i forhandlingene tøff, ifølge flere kilder.

– Det gjenstår store, store problemer å løse for Hellas. Vi er alle klar over at tiden er i ferd med å løpe ut, sa eurosjef Jeroen Dijsselbloem, som karakteriserte fredagens diskusjoner som kritiske.

Les også

EUs finansministre til Hellas: – Dette kan ikke fortsette

På Twitter

Søndag svarte Varofakis ved å sitere USAs tidligere president Franklin D. Roosevelt på Twitter:

«De er enstemmige i sitt hat av meg, og jeg ønsker deres hat velkommen. Dette sitatet er viktig for meg og i disse dager», skrev den greske finansministeren.

Han skal ha møtt spesielt stor motstand fordi at han ønsker å beskytte offentlige greske pensjoner, og skal ha truet med å forlate forhandlingene dersom kreditorene presset for hard.

TAR OVER: Bli kjent med dette ansiktet først som sist, viseutenriksminister Euclid Tsakalotos tar over som leder for forhandlingene med EU.

Charles Platiau/
Les også

Hellas finansminister blogget: – Ikke uoverstigelige uenigheter med EU

Hellas støtter ministeren

– De greske myndighetene støtter Varoufakis i disse internasjonale og målrettede angrepene, sier talsmann Gabriel Sakellaridis i en uttalelse.

Også tidig i forhandlingene kom det sterk kritikk av den greske finansministeren. En ledende EU-byråkrat sa at den tyske finansministeren Wolfgang Schaueble var rasende over måten Varoufakis forhandlet på.

- Det er et stort problem med personkjemien og jeg kan forstå det. Schaeuble er rasende over kommentarer som Varoufakis har kommet med, sa byråkraten til BBC.

(Saken fortsetter under grafen)

AKSJEKURSENE GIKK OPP: Slik reagerte Athens Composite Index på nyheten om at det gjøres endringer i forhandlingsteamet, og at Varoufakis vrakes.

Infront

Aksjehopp etter at nyheten ble kjent

Den nye forhandlingsgruppen skal ha sitt første møte mandag kveld.

– I forhandlingene har det blitt kastet bort mye dyrebar tid, og de har ført til at Hellas har mistet mange venner. De trengte blant annet en rask omorganisering for å gi forhandlingsteamet større troverdighet i motpartens øyne, sier George Pagoulatos, professor i Europeisk politikk og økonomi ved Athens University of Economics and Business, til Bloomberg.

Han ser på omorganiseringen som en positiv utvikling.

Den greske statskassen er bunnskrapt, og grekerne trenger tilgang til nye midler både til låneavdrag og offentlige lønninger og pensjoner, som de allerede denne uken har problemer med å betale.

Nyheten ble også tatt imot som en positiv utvikling på det greske aksjemarkedet, som gikk markant opp etter at nyheten ble kjent (se graf).

Tidligere har utgangen av april vært satt som frist for når en enighet måtte foreligge. Det neste euromøtet er planlagt til 11. mai