Cameron sender Osborne for å presse gjennom EU-reform

Statsminister David Cameron vil sende finansminister George Osborne til Brussel for å reforhandle vilkårene for Storbritannias medlemskap i EU, ifølge avisen Sunday Times.

FINANSMINISTER: George Osbourne.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Etter at David Cameron og De konservative torsdag vant det britiske valget, har dagene i etterkant blitt brukt til å starte gjennomføringen av ulike valgløfter.

Ett av løftene er at britene senest i 2017 skal få stemme over om de ønsker å fremdeles være medlem av EU. Nå har Cameron utpekt finansminister George Osborne som mannen som skal forhandle med EU i tiden framover, melder Sunday Times.

Rundtur

Cameron har allerede fått tilbud fra flere europeiske ledere om samtaler rundt en mulig EU-reform, og nå skal Osborne og utenriksminister Philip Hammond på en 100-dagers tur rundtom i Europa for å forhandle på vegne av britene, ifølge den britiske avisen.

De to skal blant annet til Berlin og Brussel.

En talsmann for Camerons kontor ønsket ikke å kommentere opplysningene.

Vage ønsker

Den gjenvalgte britiske statsministeren har lovet velgerne å ta tilbake noe av makten fra EU før valget i 2017, men foreløpig er det uklart eksakt hva David Cameron vil.

Cameron har uttalt at han vil gjøre det vanskeligere for nylig ankomne innvandrere å kreve velferdsgoder, samtidig som han vil innskrenke den frie flyten av arbeidskraft inn og ut av Storbritannia.

Tysklands statsminister Angela Merkel blir trolig en nøtt å knekke for Camerons forhandlere. Hun har allerede gjort det helt klart at den frie flyten av arbeidskraft ikke er et diskusjonstema, da det er grunnleggende prinsipp i EU.

Press fra eget parti

Flere andre europeiske ledere har advart Cameron mot å presse på for å stramme inn flyten av arbeidskraft, men statsministeren opplever et stort press fra eget parti.

De konservative har en større fløy av EU-kritiske røster, hvor en tydelig forandring i Storbritannias EU-medlemskap er et krav. Cameron selv vil ikke ha landet ut av EU.

Nå er det altså finansminister Osborne og utenriksminister Hammond som har fått oppgaven om å finne et kompromiss som kan blidgjøre både europeiske ledere og de EU-kritiske partifellene.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – Jeg ble ikke akkurat møtt med en vegg av kjærlighet

  2. Avis: Folkeavstemning om EU i Storbritannia innen et år

  3. Osborne vil ikke erstatte Cameron

  4. Finansminister med ny «brexit»-advarsel

  5. Britenes finansminister varsler økte skatter og budsjettkutt